Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:57 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Boala mortala fara simptome

ro

09 Jul, 2003 00:00 1539 Marime text

Alarmant

Chistul hidatic la copii se transmite prin parazitii intalniti doar la oi si caini * Boala care provoaca chistul se numeste echinococoza * Interventiile chirurgicale pentru indepartarea chistului sunt inutile in cazul in care copiii intra mereu in contact cu animalele bolnave * Problema cea mai grava consta in faptul ca nu exista nici un fel de simptome care sa prevesteasca o astfel de infectie, de multe ori, pacientul prezentandu-se la medic mult prea tarziu * Atunci, decesul este inevitabil * Conform statisticilor intocmite la nivel national, cele mai multe cazuri de chisturi hidatice se intalnesc in Dobrogea, cu precadere in comuna Mihail Kogalniceanu, precum si in Botosani * Cauzele sunt strict legate de igiena * Pentru prevenirea cazurilor de chisturi hidatice, posesorii de animale trebuie sa respecte toate normele sanitar-veterinare de crestere, deparazitare si sacrificare a animalelor, iar parintii trebuie sa-i tina pe cei mici departe de cainii comunitari

Medicii atrag atentia asupra cresterii semnificative a numarului de cazuri de chisturi hidatice in randurilor copiilor, o boala grava care duce la moarte. Ceea ce este si mai grav este faptul ca nu are simptome. Medicul sef al sectiei de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, conferentiar doctor Constantin Tica, a declarat ca, pe parcursul unei singure saptamani, s-au inregistrat trei astfel de cazuri, ceea reprezinta o situatie mai mult decat alarmanta. "Chistul hidatic reprezinta o afectiune care se datoreaza parazitilor oilor si cainilor. Interventiile chirurgicale pentru indepartarea chistului sunt inutile in cazul in care copiii intra mereu in contact cu animalele bolnave", a mai explicat doctorul Tica.

Mortal si asimptomatic

Chistul hidatic poate afecta, deopotriva, copiii si adultii, fiind localizat la nivelul splinei, in sange, ficat si chiar in creier. Problema cea mai grava consta in faptul ca nu exista nici un fel de simptome care sa prevesteasca o astfel de infectie, de multe ori, pacientul prezentandu-se la medic mult prea tarziu, decesul fiind inevitabil. Conform informatiilor oferite de catre medicul pediatru Constantin Tica, cele mai multe cazuri de chisturi hidatice se intalnesc in Dobrogea, cu precadere in comuna Mihail Kogalniceanu, precum si in Botosani. Cauzele sunt strict legate de igiena.

Programe de eradicare a parazitilor hepatici

Directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare Constanta, doctor Marin Nicolae, a precizat faptul ca boala animalelor care provoaca chisturile hidatice la om se numeste echinococoza si este mai des intalnita in randurile ovinelor si bovinelor. "Problema consta in faptul ca echinococoza se transmite prin intermediul unor gazde care, de obicei, sunt cainii", a explicat directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare Constanta.

Cine este vinovat si cine ia masuri?

Se pare ca marea parte din vina apartine populatiei care isi sacrifica animalele in afara abatoarelor si care nu isi deparaziteaza si trateaza ovinele si bovinele. Acestia prefera sa-si sacrifice animalele in curtea casei sau in alte locuri neautorizate, fara ca acestea sa fie controlate din punct de vedere sanitar-veterinar. Echipele Directiei Sanitar-Veterinare nu pot patrunde fortat pe proprietatea privata pentru a controla animalele decat pe baza unor plangeri efectuate de vecini sau consumatori, fapt pentru care verificarea afectiunilor in randurile acestor animale este foarte dificila. Pentru prevenirea cazurilor de chisturi hidatice, posesorii de animale trebuie sa respecte toate normele sanitar-veterinare de crestere, deparazitare si sacrificare a animalelor, iar parintii trebuie sa-i tina pe cei mici departe de cainii comunitari, principalele gazde ale parazitilor.

Se consuma doar carnea transata in abatoare

"Tin sa precizez faptul ca animalele transate in cadrul abatoarelor nu reprezinta nici un fel de risc asupra populatiei, deoarece carnea de aici este controlata", a declarat directorul Directiei Judetene Sanitar-Veterinare. Institutia pe care o conduce a organizat, in urma cu doua saptamani, un simpozion pe tema echinococozei si a bolii umane, chistul hidatic, la care au luat parte cadre medicale si reprezentanti ai Directiei Judetene de Sanatate Publica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii