Boboteaza a adus la Arhiepiscopie mii de constanteni (galerie foto)
Boboteaza a adus la Arhiepiscopie mii de constanteni (galerie foto)A fost îngrămădeală mare şi anul acesta la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, acolo unde a avut loc Sfânta Liturghie, în cinstea Botezului Domnului, oficiată de IPS Teodosie.
Lăcaşul de cult s-a dovedit şi de această dată neîncăpător pentru credincioşii veniţi să se închine şi să ia acasă aghiazmă. Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de constănţeni au fost nevoiţi să stea afară, în frig, în faţa Arhiepiscopiei, deoarece înăuntru nu mai aveai loc să arunci un ac. Asemenea lor, şi un pluton de soldaţi ai Marinei Militare, precum şi jandarmi au stat în faţa Catedralei mai bine de două ore. De aici, la ora 11.50, preoţii care au slujit în catedrală, în frunte cu IPS Teodosie au pornit, urmaţi de credincioşi, spre scena special amenajată în apropierea Cazinoului, unde a avut loc slujba de sfinţire a apelor. Butoaiele de lemn au fost aduse în acest loc, potrivit tradiţiei, de care cu boi. Aceştia, însă şi cei trei măgăruşi, Procuroru, Dolănescu, însă şi micuţa Rita, ce au tras la două care mai mici, cu câte un butoi de apă, au fost atracţia, în special a celor mici. Aceştia au fost botezaţi acum doi ani, de Ziua Recoltei. Ca nişte adevărate vedete, boii şi măgăruşii au participat, de voie, de nevoie, la nenumărate şedinţe foto.
Apa sfinţită a ajuns la toţi credincioşii
Doar ieri s-au sfinţit, în cadrul slujbei, aproximativ cinci tone de apă, la care credincioşii s-au îngrămădit şi în acest an. Totuşi, deşi la această slujbă au participat câteva mii de constănţeni, în ciuda vântului care bătea destul de puternic, obişnuita îmbulzeală nu a fost atât de mare. Astfel, jandarmii şi firma de pază şi protecţie care a avut ca sarcină să înlăture eventualele probleme nu au fost nevoiţi să intervină.
IPS Teodosie a îndemnat credincioşii să bea din aghiazmă, deoarece apără de toate relele. „Este apă de nestricăciune, nu se strică nici într-o mie de ani. Este sfântă pentru că este plină de daruri ale Sfântului Duh. Este plină de putere îngerească. Este tămăduitoare de boli, alungătoare de duhuri rele. Este ajutătoare în necazuri, este apă de leac pentru orice trebuinţă avem noi. De aceea să gustaţi din această apă astăzi (n.r. - ieri), care nu aţi mâncat şi mâine (n.r. - azi) şi până pe 14 să gustaţi din această apă sfinţită", au fost cuvintele Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.
Aproximativ 20 de tineri s-au aruncat în apa rece
După procesiunea de sfinţire, conform tradiţiei, IPS Teodosie a aruncat în apa mării trei cruci, pentru a fi recuperate de tineri curajoşi. Acest lucru s-a petrecut însă în Portul Tomis, deoarece valurile prea mari puteau să creeze probleme. Acolo, aproximativ 20 de persoane au intrat în apa rece ca gheaţa. Deşi majoritatea au purtat costume de neopren, totuşi au fost şi doi tineri neechipaţi, însă care au renunţat repede, din cauza frigului.
Anul acesta, primul care a scos o cruce din apă a fost Fedul Mihai Michena, de 21 de ani, membru al Asociaţiei Salvamarilor din Constanţa. Tânărul a dedicat această reuşită unui coleg ce a decedat în urmă cu doi ani. Ce-a de-a doua cruce a fost adusă la mal de Radu Ion, de 24 de ani, din Mangalia iar ce-a de-a treia, Andrei Imbrea, de 27 de ani, din Bucureşti. Acesta a precizat că şi-a dorit întotdeauna să poată scoate o cruce din apă, deoarece consideră că astfel o să-i meargă bine.
Constănţenii nu s-au plâns prea tare de aglomeraţia din cele trei locaţii, Catedrală, Faleză şi Port Tomis, însă drumul spre casă a fost ceva mai anevoios. Autobuzele RATC au făcut cu greu faţă numărului mare de credincioşi care au plecat deodată, spre case.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp