Bolnavii de cancer din patru judete ar putea lua cu asalt Spitalul Judetean
Bolnavii de cancer din patru judete ar putea lua cu asalt Spitalul JudeteanAparatul de cobaltoterapie de la Spitalul Judeţean din Galaţi a fost închis din cauza unor scurgeri radioactive minore, iar până la repunerea lui în funcţiune, bolnavii de cancer din Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea sunt trimişi la tratament în diverse centre din ţară.
În aceste condiţii, una dintre unităţile la care ar putea apela pacienţii este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Aparatura de cobaltoterapie - utilizată în tratarea afecţiunilor oncologice - din Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" din Galaţi s-a defectat, iar substanţa radioactivă s-a împrăştiat în atmosferă. Cadrele medicale de la laborator au declarat, luni, că scurgerile radioactive au fost minore, dar s-au situat peste nivelul minim admis. Mai mult, incidentul s-a petrecut joi, însă oficialii unităţii medicale nu au dorit să îl facă public, potrivit surselor citate.
Autoritatea Judeţeană de Sănătate Publică a anunţat, însă, că scurgerile radioactive nu au depăşit pragul minim şi au dat asigurări că nu există pericol de iradiere. „Incidentul s-a produs săptămâna trecută şi a fost monitorizat de medicii şi de asistenţii Laboratorului de Radioterapie. Au venit cei de la CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, n.r.) şi de la Igiena Radiaţiilor, au făcut măsurători şi evaluări, în urma cărora s-a constatat că nu există niciun risc pentru nicio persoană. Nu a fost depăşită nicio limită şi nu se pune problema de iradiere", a declarat, luni, directorul adjunct al ASP Galaţi, dr. Costinela Georgescu. Pentru a repune în funcţiune aparatul de cobaltoterapie, vechi de cinci ani, spitalul are nevoie de 80.000 de lei. „Sunt cinci sau şase asemenea aparate în ţară şi ele necesită revizii o dată la cinci ani. Aparatul a fost închis şi trebuie să schimbăm un kit, care costă 80.000 de lei. Ministerul Sănătăţii trebuie să aprobe suma şi să o trimită Spitalului Judeţean, care trebuie să facă plata firmei care va livra acest kit", a spus dr. Costinela Georgescu.
Este necesar, însă, ca aprobarea fondurilor şi revizia aparatului de cobaltoterapie de la Galaţi să se facă în procedură de urgenţă, deoarece de el depind bolnavii de cancer din patru judeţe: Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea. „Sunt 80 de bolnavi de cancer din regiune care urmau tratamentul la noi. Acum suntem în situaţia să rugăm centrele învecinate din Bucureşti, Constanţa sau Iaşi să primească pacienţii noştri, însă şi acestea sunt supraaglomerate", a afirmat directorul executiv al ASP Galaţi. Dr. Cristian Davidescu, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a declarat că bolnavii din Tulcea veneau şi înainte ca aparatul de cobaltoterapie să se strice. În afară de cei 80 de pacienţi aflaţi în tratament, sunt până la o mie de persoane, din cele patru judeţe, aflate pe lista de aşteptare. Oficialii Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică susţin că au solicitat, în mai multe rânduri, Ministerului Sănătăţii să aloce fonduri pentru dotarea Spitalului Judeţean din Galaţi cu un accelerator de particule mediu. Un asemenea aparat ar putea eficientiza tratamentul bolnavilor de cancer, însă este foarte scump. „Un accelerator de particule mediu costă 1,5 milioane de euro, iar achiziţia lui trebuie să fie inclusă în strategia Ministerului Sănătăţii de dotare cu aparatură de înaltă performanţă", a spus dr. Costinela Georgescu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp