Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bombe cu ceas in institutiile de sanatate publica

ro

03 Feb, 2004 00:00 1242 Marime text

Majoritatea centralelor termice din spitale nu au autorizatie ISCIR

ITM a controlat, saptamana trecuta, 130 de agenti economici * Au fost sanctionate cu avertisment pentru nedepunerea la inspectorat a statelor de plata 25 de societati * SC "Alexandrini" a primit doua amenzi, una de 30 de milioane de lei pentru nedepunerea statelor si o alta, de aceeasi valoare, pentru munca la negru * Din cei 27 de angajati ai societatii sapte nu aveau forme legale de angajare * Trimestrial, ITM va organiza intalniri pe probleme de medicina muncii

Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta a continuat si saptamana trecuta actiunile de control ce au ca scop depistarea si sanctionarea angajatorilor care utilizeaza forta de munca fara forme legale si incalca astfel prevederile legislatiei muncii. Obiectivele actiunilor de control sunt respectarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, imbunatatirea conditiilor de munca si reducerea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala. Pe de alta parte, tot in aceeasi perioada campania de verificare a sistemelor de incalzire cu centrale termice a continuat, de aceasta data, in unitatile din sectorul sanitar din judet. Comisia de control a fost formata din inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, reprezentanti ai Brigazii de Pompieri "Dobrogea", inspectori ISCIR si reprezentanti ai Prefecturii Constanta. Au fost verificate 15 unitati sanitare, controlul urmarind daca exista autorizatie de constructie a centralelor termice realizata de o firma autorizata, existenta autorizatiei ISCIR pentru centralele respective si existenta avertizarilor de securitate, precum si a angajatului de specialitate. Pe parcursul verificarilor nu au fost descoperite deficiente majore, insa au fost gasite nereguli mai ales in ceea ce priveste autorizatia ISCIR. Comisia de control a facut o serie de recomandari pentru imbunatatirea activitatii si s-a recomandat luarea de masuri pentru remedierea deficientelor constatate privind reavizarea autorizatiei ISCIR, intocmirea registrului de functionare a centralei si semnalizarea sistemelor de siguranta. Inspectorii au mai constatat ca, in multe dintre unitatile sanitare unde existau centrale termice vechi, acestea au fost inlocuite cu altele noi care nu aveau insa autorizatie ISCIR si urmeaza sa fie autorizate din acest punct de vedere.

Munca la negru

Saptamana trecuta, inspectorii ITM au controlat 66 de agenti economici. Pentru nedepunerea in termen la ITM a dovezilor de plata a salariilor, insotite de actele care sa ateste plata lunara a CAS si contributia la fondul de somaj, incalcand astfel legislatia in domeniul muncii, au fost sanctionati cu avertisment 21 de agenti economici. Una dintre firmele amendate de inspectorii ITM a fost "Alexandrini" SRL. Societatea a fost sanctionata cu amenda de 30 de milioane de lei pentru nedepunerea la ITM a dovezilor de plata a salariilor si cu alte 30 de milioane de lei pentru munca la negru. Firma are 27 de angajati, iar sapte nu aveau forme legale de angajare. Tot in domeniul relatiilor de munca, in ultima saptamana din ianuarie au fost solutionate 22 de sesizari ale cetatenilor referitoare la nedepunerea de catre societate a deciziilor de incetare a activitatii salariatilor, neacordarea drepturilor salariale la termenele stabilite in contractul individual de munca si a preavizului la incetarea activitatii. In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati 64 de agenti economici din domeniile invatamant, industrie alimentara, panificatie, sanatate, constructii civile si industriale, transporturi si reparatii auto. Au fost sanctionati cu avertisment patru agenti economici pentru semnalizarea necorespunzatoare a locurilor de munca, completarea incorecta a fiselor de protectia muncii, instruire necorespunzatoare, neefectuarea masurilor la prizele de pamant si neefectuarea instructajului la angajarea la locul de munca si a instructajului periodic de protectia muncii. Directorul interimar al Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Camelia Ciobotaru, a declarat ca nu exista o vina a care sa apartina managerilor unitatilor fara autorizatie ISCIR pentru centralele termice. "Acest lucru se va rezolva in timp. In acest sens s-a dat un termen pana la data de 1 septembrie. La noi, scolile si spitalele primesc buget pentru reparatii de la Consiliul Judetean si cel Local", a explicat aceasta. Au fost depistate si deficiente majore care tin de managerul institutiilor respective. Astfel, o mare parte a unitatilor sanitare nu aveau instalatie de iluminare in caz de interventii sau plan de evacuare - spre exemplu, Spitalul de Pneumoftiziologie. Directorul Camelia Ciobotaru a mai precizat faptul ca nu au fost aplicate amenzi, directorii unitatilor cu deficiente fiind doar avertizati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii