Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:47 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buddhistii Dzogchen s-au reunit la 23 August

ro

15 Jun, 2009 01:16 2623 Marime text

busdisti2_.jpgLa circa doi kilometri distanţă de comuna 23 August, pe un drum pietruit, alb, înconjurat de lanuri de grâu, i-am găsit pe participanţii la cea de a treia întâlnire a comunităţii Dzogchen din „Merigar Est".

Comunitatea care a sosit la malul mării anul acesta numără peste 150 de membri, dar, ne-au spus organizatorii, vor veni mai mulţi în următoarele zile, când va avea loc un seminar deosebit, de învăţături Dzogchen.

La 23 August a poposit un amalgam de practicanţi Dzogchen: români, unguri, cehi, slovaci, sloveni, ucraineni, greci, olandezi, polonezi, ciprioţi, turci, israelieni. Oricine „din afară" poate veni în sânul comunităţii, nici urmă de rigoarea şi stricteţea întâlnită la mică distanţă de 23 August, la Costineşti, la adunările MISA. Toată lumea este veselă, toţi te salută, nu au niciun fel de suspiciune când îi întrebi despre maestrul Chögyal Namkhai Norbu sau despre învăţăturile lui, despre Yantra Yoga sau despre „dansul Vajra".

Pentru că şi aici se practică yoga, Yantra, un sistem tibetan străvechi, constând în mişcări corporale şi exerciţii de concentrare mentală. „Vajra Dance" este un spectacol în sine. Practicat seara, cu făclii, în plin câmp, pe o „mandala" (un cerc diferit desenat, ce se doreşte a fi o „diagramă" cosmică), reprezintă o altă metodă de meditaţie a membrilor Dzogchen. Se pare că terenul din 23 August a fost una dintre cele mai „fericite" alegeri de amplasare a „gar"-ului din est. „Aici este doar cer şi pământ", ar fi spus Chögyal Namkhai Norbu, atunci când a văzut pentru prima oară acest loc, cu ocazia întâlnirii din vara anului 2007, când aproape cinci sute de participanţi din întreaga lume s-au întâlnit în Merigar Est. Zona de 4,5 hectare pe care au cumpărat-o membrii comunităţii este extrem de liniştită, fiind situată destul de departe de tumultul comunei, dar şi aproape de mare. Tot aici se va construi şi o Gonpa, o clădire specific tibetană, de formă octogonală şi înconjurată de trei mandale, de grădini şi alei, toate realizate conform viziunii lui Yeshi Namkhai, fiul maestrului Chögyal Namkhai Norbu, întemeietorul Şcolii Dzogchen.

Chögyal Namkhai Norbu, alături de învăţăceii săi

Pe câmpul de la 23 August, alături de învăţăcei, se află şi întemeietorul şcolii Dzogchen, Chögyal Namkhai Norbu. Născut în 1938 în Derghe, Tibetul Oriental, a fost recunoscut drept reîncarnarea marelui maestru Dzogchen, Adzom Drugpa (1842-1924), acesta fiind principalul model de viaţă al lui Norbu. „Maestrul s-a stabilit din 1960 în Italia, din cauza deteriorării situaţiei sociale şi politice din Tibet. Ajuns în Italia, a predat ca profesor universitar în Neapole. Succesul învăţăturilor sale l-a determinat să înfiinţeze, în 1981, primul centru al Comunităţii Dzogchen în Arcidosso, Toscana, dându-i numele de Merigar. În toată lumea există zeci de merigar-uri, aşezate sub forma unui mare „mandala". În Europa există Merigar Vest, de care aparţin ţările occidentale şi care este cel mai vechi dintre toate şi Merigar Est, înfiinţat aici, la 23 August, acum trei ani. Acesta este cel mai „tânăr", ne-a spus Gabriela Schneider, membru al Comitetului de Conducere al Merigar-ului Est. Dar, ce îi atrage pe cei din comunitatea Dzogchen să vină, an de an, la mii de kilometri distanţă, pentru a fi alături de învăţătorul lor? „Dzogchen are două înţelesuri. Este vorba, mai întâi, despre starea primordială a fiecărei fiinţe, despre condiţia umană şi despre cine suntem noi, de fapt. Cea de a doua învăţătură este cea a descoperirii şi persistării în această stare. Dzogchen înseamnă „perfecţiune totală", calea către ţelul suprem al practicanţilor, „iluminarea", lipsa oricărei tensiuni, relaxarea supremă", explică Gabriela.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii