Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:13 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calcă pe urmele lui Răducu Mazăre Smaranda, fiica preşedintelui CJC, vrea să dea la Facultatea de Afaceri Internaţionale (galerie foto)

ro

02 Jul, 2013 00:00 5253 Marime text
Săptămâna a debutat în forţă pentru absolvenţii de liceu, care au susţinut, ieri, prima probă scrisă a Bacalaureatului - Limba şi Literatura Română. După trei ore lungi, în care s-au chinuit să-şi amintească ce au învăţat timp de 12 ani, unii candidaţi s-au declarat mulţumiţi de subiectele primite, în timp ce alţii – supăraţi şi dezamăgiţi. Emoţiile au fost amplificate şi de camerele web care au urmărit orice mişcare a candidaţilor.

Elevii au avut de rezolvat trei subiecte la Limba şi Literatura Română, iar varianta extrasă a avut numărul 7. La primul subiect, valabil pentru ambele profile, elevii au primit un fragment din „Scrinul negru" de George Călinescu (pentru profilul real) / fragment din "Accidentul" de Mihail Sebastian (profil uman) la care au avut mai multe cerinţe. La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanta unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. La profilul real, elevii au avut de realizat un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă. Subiectul al treilea a avut ca cerinţă realizarea unui eseu despre o poezie simbolistă, la profilul uman. La profilul real, subiectul al treilea li s-a cerut elevilor să prezinte „tema şi viziunea despre lume" în cadrul unei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga, la alegere.

„Dacă înveţi, nu ai emoţii”, spune Smaranda Constantinescu

La centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Tomis” au susţinut proba la Limba şi Literatura Română candidaţii de la Liceul Internaţional de Informatică, de la Liceul Tehnologic de Cooperaţie, de la Liceul Tehnologic „Gaudeamus” şi de la Liceul Tehnic „Spiru Haret”. Smaranda Maria Constantinescu, fiica preşedintelui CJC Nicuşor Constantinescu, a absolvit Liceul Internaţional de Informatică, profil umanist. Aceasta s-a declarat mulţumită de subiecte şi ne-a dezvăluit că la subiectul al treilea care presupunea realizarea unui eseu despre o poezie simbolistă a ales poezia „Plumb” de George Bacovia. Mai mult, Smaranda ne-a spus că nu a avut emoţii, deoarece a învăţat mult. Următoarele probe pe care le va susţine fiica lui Nicuşor Constantinescu sunt istoria şi geografia. Cât priveşte viitorul său, Smaranda va urma Facultatea de Afaceri Internaţionale din cadrul Universităţii de stat Bucureşti.

21 de elevi, prinşi cu copiuţe şi telefoane

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, 21 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă şi tentativă de fraudă (telefoane mobile, notiţe şi însemnări): patru candidaţi de la Colegiul Tehnic „Vasile Pârvan”, trei candidaţi de Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, doi candidaţi de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, un candidat de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” din Techirghiol, opt candidaţi de la Liceul Tehnologic „C.A.Rosetti”, doi candidaţi de la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna şi un candidat de la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”. În conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a  examenului de  bacalaureat, candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele  două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceştia vor relua integral examenul de  bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminaţi. Azi, are loc proba la limba şi literatura maternă, iar pe 3 iulie, proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie.  Menţionăm  că un elev care nu s-a  prezentat la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii