Camelia Sandu, şef al OTIMMC Ploieşti „Sunt foarte mulţi tineri muncitori în România, tineri serioşi care dau un suflu nou şi creativ în dezvoltarea afacerilor”
Camelia Sandu, şef al OTIMMC Ploieşti: „Sunt foarte mulţi tineri muncitori în România, tineri serioşi
20 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
5737
Marime text
* Ce zone cuprinde Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Ploieşti?
Oficiul Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Ploiesti are un număr de 8 judeţe, plus regiunea Bucureşti-Ilfov, pe proiectul “Locuri de muncă subvenţionate pentru tineri”. Ne referim la judeţele Prahova, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Dâmboviţa. Şi foarte important, regiunea Bucureşti.
Suntem un pic norocoşi, în sensul în care zona Bucureştiului are foarte multe societăţi comerciale, precum şi judeţul Prahova, care este o zonă puternic industrializată, urmată de aproape de judeţul Argeş. Dar avem şi judeţe cu o forţă de absorbţie a fondurilor guvernamentale mai scăzută, cum ar fi Teleorman, Călăraşi sau Giurgiu.
* Ce rol are OTIMMC Ploieşti, pentru acest proiect?
Oficiul are rolul de diseminare a informaţiilor, de a fi mai aproape de societăţile comerciale care caută modalităţi de accesare a fondurilor guvernamentale şi - nu în ultimul rând - mai aproape de tinerii absolvenţi de studii medii şi universitare din judeţele arondate Oficiului Teritorial. Noi gestionăm o serie de proiecte şi de programe susţinute din fonduri guvernamentale, dar şi acest proiect din fonduri europene. Avand o bază de date cu societăţile comerciale care au accesat Formularul de finanţare, am încercat să le transmitem că pot accesa şi acest program. Pe de altă parte, cu sprijinul instituţiilor publice locale, am creat protocol de colaborare cu inspectoratele şcolare şi cu universităţile din judeţele arondate. Astfel, sunt tot mai multe companii care îşi îndreaptă atenţia către programele de finanţare. Chiar am ajuns să avem foarte multe cereri, iar fondurile nu sunt suficiente pentru toate societăţile comerciale care le accesează.
* Ce ne mai puteţi spune despre proiectul “Locuri de muncă subvenţionate pentru tineri”?
Programul este destinat atât tinerilor absolvenţi de studii medii, cât şi de studii universitare, cu sau fără Diplomă de Bacalaureat, cu sau fără Diplomă de licenţă. Este necesar doar Certificatul de absolvire a studiilor medii sau universitare. De asemenea, prin acest Proiect firmele pot beneficia - timp de 6, până la 12 luni - de o subvenţie de 900 de lei pentru absolvenţii de studii medii şi de 1300 de lei pentru absolvenţii cu studii universitare, la care se adaugă toate taxele pentru bugetul statului. Totuşi, angajatorul îi poate creşte salariul tinerilor pentru serviciile pe care le prestează. Noi funcţionăm ca un fel de agenţie de plasare de forţă de muncă. Pe de-o parte, se înscriu societăţile care vor să angajeze astfel de absolvenţi, iar de cealaltă parte se înscriu absolvenţii de studii medii şi univesitare. Proiectul se va derula până la 30 iunie 2015, iar obligaţia angajatorului este de a păstra locul de muncă pe o perioadă egală cu aceea în care a primit subvenţia. În cazul în care apare o incompatibilitate între firme şi absolvenţi, companiile trebuie să anunţe în cel mai scurt timp acest lucru, pentru a găsi un alt tânăr potrivit. Şi sunt sigură că vor veni mulţi tineri interesaţi de acest program.
* Chiar dacă, de pildă, regiunea Bucureşti – Ilfov are o rată mică a şomajului?
Fiind o zonă puternic industrializată şi multe societăţi comerciale care îşi îndreaptă atenţia către fondurile de finanţare nerambursabilă, există într-adevăr o rată mai mică a şomajului decât în alte zone din ţară, dar sunt încă numeroşi tineri aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi în ideea aceasta a fost lansat şi programul, pe care îl putem numi şi un “program de mentorat”. Este foarte important că, în afară de faptul că oferă posibilitatea tinerilor de a se angaja la primul loc de muncă, programul le oferă şi şansa de acumulare a experienţei, aceasta fiind o problemă de care se izbesc cei mai mulţi tineri, în ziua de astăzi. Pe de altă parte, noi avem – printre altele - un program, o colaborare încheiată cu Universitatea de Petrol şi Gaze, prin programul “Mai aproape de tine”, un program prin care tinerii pot efectua un stagiu de practică de două săptămâni, în cadrul Oficiilor Teritoriale. Sunt foarte mulţi tineri muncitori în România, tineri serioşi care dau un suflu nou şi creativ în dezvoltarea afacerilor.
* Aţi primit sprijin din partea autorităţilor?
Am reuşit să încheiem perteneriate cu Prefectura Prahova (care a fost foarte entuziastă şi ne-a susţinut în diseminarea informaţiei din acest proiect), cu Inspectorat Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă. De asemenea, Inspectoratul judeţean Prahova ne furnizează o bază de date cu tinerii absolvenţi de studii medii, din anul 2014. Pe de altă parte, ministrul Florin Jianu, într-una din săptămâniile trecute, a reuşit să transmită informaţii cu privire la proiect, în cadrul Universităţii Constantin Brâncoveanu, din Piteşti
* Concret, ce ar trebui să facă potenţialii beneficiari?
Informaţiile despre program sunt foarte amănunţite şi sunt publicate pe site-urile noastre www.aippimm.ro/ sau pe imm.gov.ro. De la secţiunea Programe se pot descărca formularele ce vor trebui completate. Apoi, se depun la Oficiul Teritorial arondat judeţului din care sunt tinerii absolvenţi. Formularele pot fi transmise prin e-mail sau poştă, astfel că tinerii absolvenţi nu trebuie să se deplaseze fizic la sediu, pentru depunerea acestora.
În cel mai scurt timp de la trimiterea formularelor, tinerii absolvenţi vor fi contactaţi de coordonatorii de proiect de pe zona respectivă, care fac legătura cu societăţile comerciale, în funcţie de criteriile şi de domeniile pe care le-au bifat în formularul de înscriere.
* Mai există şi alte programe de sprijin?
Acesta este unul dintre multe proiecte pe care statul le-a gândit pentru a veni în sprijinul tinerilor şi pentru a le oferi oportunităţi de angajare. Oficiile Teritoriale - implicit cel pe care îl reprezint - gestionează o serie de proiecte cu finanţare nerambursabilă, unele dintre ele destinate chiar tinerilor. De exemplu, până anul trecut programul SRL-D era destinat doar tinerilor de până în 35 de ani, dar acum s-a renunţat la limita de vârstă, astfel că orice persoană care nu a fost angajată vreodată de o societate comerciala sau nu a fost administrator într-o firmă îşi poate înfiinţa societatea fără a plăti niciun fel de taxe la Registrul Comertului, dacă face menţiunea că vrea să înfiinţeze un SRL. Acesta este doar unul dintre beneficiile programului SRL-D, cel de-al doilea fiind scutirea de CAS pentru patru angajaţi, pe o perioadă de 3 ani şi - cel mai important - accesul la finanţare: prin completarea unui plan de afaceri online, tinerii pot obţine subvenţii de 10.000 euro, nerambursabili.
Un alt program pe care vreau sa-l menţionez este programul START, destinat societăţilor comerciale care au până în doi ani de activitate, deoarece sunt foarte mulţi tineri care accesează acest program.
* Ce veţi face în continuare?
Revenind la proiectul “Locuri de muncă subvenţionate pentru tineri”, cu siguranţă că vom reuşi să ocupăm cele 800 de locuri de muncă. Noi facem tot posibilul ca informaţia să ajungă la absolvenţii de studii medii sau universitare. Pe de altă parte, dispunând de această bază de date cu societăţi comerciale care au accesat programele de finanţare nerambursabilă, ne-a fost foarte uşor să diseminam informaţia către acestea. Însă, mi-aş dori un pic mai multă implicare din partea tinerilor, la modul că nu trebuie să stai acasă şi să aştepţi să vină cineva să-ţi ceară CV-ul. Ar trebui să meargă la sediile Oficiilor Teritoriale pentru IMM-uri şi să caute mai multe informaţii referitoare la programele de finanţare nerambursabilă. De asemenea, să caute informaţii despre programele de finanţare nerambursabilă prin care tinerii pot fi proprii lor stăpâni şi îşi pot pune ideile în practică, demarând o afacere.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii