Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanii peste campanii pe litoral

ro

29 Jun, 2004 00:00 816 Marime text

Angajatorii vor fi anuntati cand vor fi controlati

Pe perioada sezonului estival, inspectorii de munca vor desfasura mai multe campanii pe litoral * Vor fi o campanie pentru munca la negru si exploatarea copilului, una in constructii si una in agricultura * La acestea vor participa trei echipe a cate patru inspectori detasati din tara, care vor fi impartiti pe trei zone, respectiv Mangalia, Eforie si Mamaia

La sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti a avut loc o intalnire a tuturor inspectorilor sefi ai inspectoratelor teritoriale de munca cu ministrul ANC, Ionel Blanculescu, si inspectorul general de stat Mariana Basuc. Principala tema de discutie a fost Ordinul 245 din 16.06.2004 prin care au fost aprobate Codul de conduita al personalului cu atributii de control si Ghidul controlului. Tiberiu Plesu, inspectorul sef al ITM Constanta, a declarat ca prin codul de conduita au fost stabilite principiile si trasaturile specifice activitatii de control, precum si drepturile si indatoririle personalului care exercita aceste atributii, prin a caror respectare si aplicare sa se confere eficienta acestei forme de activitate. Se pune un accent deosebit pe colaborarea dintre institutiile aflate in subordinea ANC. Prin ghidul controlului se reglementeaza modul in care se efectueaza controlul, etapele acestuia si directivele pentru fiecare institutie in parte. Ghidul are 30 de pagini si contine precizari pentru fiecare tip de control in parte, respectiv de fond, tematic, inopinat si tip campanie. Una dintre principalele modificari consta in faptul ca angajatorul trebuie informat despre perioada cand se face controlul si care este scopul, respectiv este campanie sau incalcare a legislatiei muncii. Tiberiu Plesu a precizat ca, in ceea ce priveste protectia inspectorilor, ministrul Blanculescu a sugerat ca, in cazul controalelor unde sunt probleme deosebite, respectiv in domenii unde exista criminalitate financiara si unde actioneaza grupuri de interese, sa se apeleze la politie, jandarmi sau la fortele de interventie rapida. Altfel spus, acolo unde exista astfel de clanuri sa se raspunda tot prin forta.

Campanii pe litoral

Inspectorii de munca din cadrul ITM vor desfasura in aceasta vara mai multe campanii pe litoral, in special in ceea ce priveste munca la negru si munca copilului. Prima actiune de acest gen se va desfasura in perioada 19 iulie - 19 august si va viza munca la negru pe litoral. Vor exista trei echipe formate din cate patru inspectori detasati din tara, care vor controla unitati din Mamaia, Eforie si Mangalia. In cadrul acestei campanii se va supraveghea si activitatea tinerilor, daca nu cumva acestia sunt exploatati, fara a avea contract de munca si fara a li se respecta programul de munca stabilit de legislatia in vigoare. Este vorba in special de elevii care se afla in practica pe litoral. De asemenea, in mai multe etape, in perioada 1 iulie - 20 octombrie se va desfasura o campanie in agricultura. Tiberiu Plesu a declarat ca, in cadrul acesteia, se va urmari de asemenea munca la negru, respectiv sezonierii si mecanizatorii din partea carora exista foarte multe reclamatii in ceea ce priveste faptul ca nu sunt incadrati cu carte de munca. Verificarile se vor efectua si in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca deoarece au fost cateva accidente de munca in acest domeniu. Totodata, se va verifica daca la munci precum cules de fructe sunt folositi tineri de pana in 16 ani cu incalcarea prevederilor legale in ceea ce priveste munca minorilor. Tot in aceasta vara se va relua si campania in constructii. In prima etapa, care se va desfasura in perioada iulie-august, se va controla modul in care agentii economici verificati in campania anterioara au indeplinit masurile dispuse de inspectorii de munca. In cea de-a doua etapa, care se va desfasura in perioada august-octombrie, se vor urmari depistarea persoanelor care muncesc fara forme legale si diminuarea accidentelor de munca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii