Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campaniile ITM incep sa dea roade

ro

27 Jul, 2004 00:00 884 Marime text

Sezonul muncii la negru este in floare pe litoral

Cele mai multe persoane fara forme legale au fost depistate in Eforie si Mamaia * Aproximativ 50 de persoane au fost descoperite muncind fara forme legale de angajare * Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale a fost de 625 milioane de lei * Rezultatele acestei campanii au inceput sa apara, saptamana trecuta contractele de munca inregistrate la ITM crescand cu 24% * ITM impreuna cu AJOFM au propus modificarea Legii 76, astfel incat persoanele care muncesc de sezon sa poata beneficia de somaj dupa o perioada de cotizare de sase luni in ultimele 12 luni

In ultima perioada, specialistii Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta au desfasurat mai multe campanii de-a lungul intregului litoral. Actiunile au fost efectuate la initiativa Autoritatii Nationale de Control si Inspectia Muncii. Cea mai importanta campanie a fost cea privind munca la negru, la care au participat si inspectorii detasati din alte judete ale tarii. In total au fost verificati 146 de angajatori care aveau peste 2200 de salariati, din care 1974 femei si 65 erau tineri sub 18 ani. Munca la negru era practicata de 13 agenti economici, fiind depistate 37 de persoane, dintre care 19 femei. Cu ocazia controlului s-au depistat peste 200 de deficiente, fiind dispuse tot atatea masuri de remediere. Au fost aplicate 23 de sanctiuni, din care 13 pentru munca la negru, valoarea totala a acestora fiind de 505 milioane de lei. De asemenea, au fost luate declaratii de la 52 de persoane care munceau la firme cu sediul social in alte judete. Dintre acestea unele au declarat ca au forme legale de angajare, altele au declarat ca nu au. Tiberiu Plesu, inspectorul sef al ITM, a declarat ca, in momentul in care se va definitiva cercetarea in cazul acestora, se va sti cu exactitate numarul persoanelor care munceau la negru.

Lista neagra

Printre societatile care utilizau forta de munca la negru se numara Kudos Style SRL, Jeep SRL, Steeiani SRL, Complex Tineretului - Discoteca Costinesti, Trouve Pront SRL, Cipcom SRL, DS Lotus Tour SRL, Carmen`76 SRL, French Time SRL, Sun-Set SRL si Diplomat SRL. Pentru a depista angajatorii care incalca legea, inspectorii de munca au efectuat controale si pe data de 24 iulie in Mamaia si Navodari. Cu aceasta ocazie au fost verificati 36 de agenti economici, trei fiind depistati ca utilizau forta de munca la negru, respectiv 12 persoane nu aveau forme legale de angajare. Din aceasta cauza s-au aplicat amenzi in valoare totala de 120 de milioane de lei. De asemenea, s-au constatat 49 de deficiente pentru care s-au dispus masuri de remediere. Tiberiu Plesu a declarat ca pe parcursul controalelor inspectorii s-au confruntat cu o serie de probleme, in sensul ca multi angajatori, atunci cand au vazut echipa de control, au inchis punctul de lucru si s-au facut nevazuti. Potrivit centralizarilor, cele mai multe persoane care munceau la negru au fost depistate in statiunile Mamaia si Eforie. Aceasta campanie va continua si in perioada urmatoare, deoarece au aparut primele rezultate. Astfel, pe parcursul saptamanii trecute, numarul contractelor de munca inregistrate la ITM a crescut cu 24 de procente, respectiv de la 2700 la 3615.

Avantaje pentru sezonieri

Tiberiu Plesu a declarat ca la ultima intalnire a Comisiei Litoral s-a stabilit gasirea unei solutii pentru personalul care lucreaza in turism, si nu numai. Asta ca urmare a faptului ca sunt foarte bine cunoscute probleme existente in cazul celor care lucreaza pe timpul sezonului in turism si in agricultura. Potrivit legislatiei in vigoare, o persoana poate primi somaj doar daca are 12 luni de cotizatie. Astfel, cei care lucreaza doar pe timpul sezonului sunt dezavantajati. Tiberiu Plesu a declarat ca impreuna cu reprezentantii AJOFM s-a facut propunerea de modificare a Legii 76/2002 astfel incat sezonierii sa poata primi somaj pentru o perioada de cotizatie de sase luni in ultimele 12 luni. Propunerea va fi inaintata prefectului care, la randul sau, o va inainta forurilor competente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii