Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cardiologia si Neurologia „respira" tot mai greu (Galerie Foto)

ro

13 Jan, 2010 01:34 2157 Marime text
cap1.jpgPână când secţiile vor fi reorganizate, iar numărul paturilor se va stabili în funcţie de adresabilitate, pacienţii stau tot mai înghesuiţi, mai nou chiar pe tărgi sau canapele.

Aglomeraţia, mirosul greu, pereţii scorojiţi, saltele, lenjerii şi pernele rupte sunt doar câteva dintre elementele care alcătuiesc tabloul dezolant din cele două secţii.

Numărul pacienţilor internaţi în ultimele zile în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Secţiile de Cardiologie şi Neurologie a explodat. Toate paturile sunt ocupate, iar drept bonus pentru ghinioniştii care au ajuns mai târziu, s-au oferit locuri „comode" pe canapelele care odinioară erau pe holuri, şi chiar direct pe tărgi. Astfel, de exemplu, un salon cu şase - şapte paturi a găzduit în ultimele zile chiar şi nouă - zece pacienţi. Rezultatul? Aglomeraţie generală şi un aer, mai ales în saloane, greu de respirat. În plus, chiar şi aşa, pacienţii nu sunt neapărat deranjaţi de faptul că stau îngrămădiţi, ci deoarece condiţiile sunt jalnice. Unele paturi sunt rupte, cu saltele şi pernele „ciuruite", la fel cum este şi o parte din lenjerie.

Până la rezolvarea problemei condiţiilor, şi a redistribuirii numărului de paturi, în funcţie de necesităţi - care va avea loc, potrivit managerului SCJU, dr. Dan Căpăţână, cât de curând, acesta a mai găsit o variantă pentru ca doar cazurile grave să ajungă la spital: îi determină pe medicii specialişti şi mai ales pe cei de familie să-şi facă serios treaba dacă nu vor să ajungă pe mâna Colegiului Medicilor. „Suntem de-a dreptul asaltaţi şi sufocaţi de pacienţi. Multe dintre cazuri, din ce am observat, ar fi putut fi rezolvate la nivelul medicilor specialişti sau de cei de familie", a precizat dr. Căpăţână. Acesta a declarat că deja au avut loc discuţii cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, pentru a stabili o întâlnire cu medicii specialişti şi cei de familie, „pentru a le aduce la cunoştinţă şi lor, dacă nu ştiu, că există protocoale în cardiologie, apărute în Monitorul Oficial, şi că am dori ca multele cazuri care ar putea fi rezolvate în ambulatoriu, să fie rezolvate în ambulatoriu, pentru că nu este normal să ţinem bolnavi, de exemplu cu hipertensiune arterială, internaţi în spital câteva zile, când lucrurile acestea se pot rezolva foarte bine în ambulatoriu". Această decizie a fost luată, mai ales pentru că „anul 2010 va fi un an al constrângerilor financiare şi atunci resursele vor fi relativ limitate". În plus, „medicii de familie primesc bani şi când pacientul doarme noaptea, şi când este internat în spital", a precizat dr. Căpăţână, aşa că aceştia au obligaţia de a trata fiecare bolnav cu mare seriozitate.

Neurologia, „sumbră, dezolantă"

Întrebată cum caracterizează imaginea de acum a Secţiei de Neurologie, şeful acesteia, dr. Ildiko Toldişan a răspuns scurt: „sumbră, dezolantă". „Cât rezistăm? Problema este că ar trebui să intrăm în grevă, toţi medicii, să spunem că ne compromitem, că vrem să lucrăm în condiţii civilizate, unde să avem lenjerii curate, halate, pijamale pentru bolnavi", a adăugat dr. Toldişan.

O altă problemă cu care se confruntă şi Neurologia este deficitul de personal. Momentan oricum posturile sunt blocate, însă chiar dacă nu ar exista acest inconvenient, totuşi nu foarte multă lume s-ar înghesui să ocupe un post, deoarece implică muncă fizică într-o măsură mult mai mare mult decât în cazul altor secţii. În viziunea dr. Toldişan, fiecare salon mare, de şase - opt pacienţi ar trebui să dispună neapărat de o asistentă şi o infirmieră, pentru ca activitatea să decurgă normal, iar bolnavii să poată fi îngrijiţi corespunzător.

La Secţia de Cardiologie erau internaţi 106 pacienţi, cu 30 mai mulţi decât numărul de paturi, aproape toţi cu boli grave. Ieri, pe secţie mai erau internaţi doar 84 de bolnavi, oricum mai mulţi decât numărul de paturi, însă situaţia era ţinută oarecum sub control. În doar trei zile, aici s-au internat cinci infarcte, bolnavi cu vârsta cuprinsă între 50 - 60 de ani. De cele mai multe ori pacienţii ajung târziu la medic, deoarece nu bagă în seamă simptomele, ori le tratează cu superficialitate. Aşadar, medicii recomandă ca atunci când o persoană simte un disconfort în torace, în zona centrală, în spatele sternului, să se prezinte de urgenţă la spital.

Problemele din aceste două secţii vin şi ca urmare a faptului că la SCJU Constanţa nu sunt internaţi doar bolnavi din judeţ. Şi mulţi locuitori din Tulcea, Ialomiţa sau Călăraşi apelează la serviciile medicilor de aici.

Lipsa medicamentelor trimit aparţinătorii şi peste hotare

La Neurologie lipsesc foarte multe medicamente, chiar dacă unele sunt destul de ieftine. Aparţinătorii bolnavilor trebuie să le achiziţioneze din farmaciile din oraş iar acest lucru înseamnă, pe lângă efortul financiar, fie el important sau nu, un haos şi mai mare pe holuri şi în saloane.

Potrivit şefului Clinicii de Cardiologie, dr. Elvira Craiu, şi aici sunt probleme cu medicamentele. Chiar dacă cele scumpe încă se găsesc, procurarea celor ieftine şi foarte ieftine dau mari bătăi de cap rudelor. Spironolactona sau digoxin-ul sunt doar două astfel de exemple. În plus, altele, precum adenozina, foarte importantă pentru bolnavii de la această secţie, nu se mai fabrică în România, aşa că familiile pacienţilor iau drumul Chişinăului şi al Varnei pentru a le cumpăra.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii