Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carne tocata amestecata cu boia si salam spalat cu otet

ro

30 Oct, 2002 00:00 2348 Marime text

"Trucuri" neortodoxe de diminuare a pierderilor

Aceste "metode" sunt cunoscute numai in randul comerciantilor cu vechime din alimentatia publica * Ele sunt transmise mai departe numai in cerc restrans

Controalele efectuate de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OPC) au scos de multe ori la iveala numeroase nereguli. Exista insa alte lucruri care nu ajung la urechile oamenilor de rand decat foarte rar si, in momentul respectiv, creeaza adevarate scandaluri. In ciuda controalelor repetate efectuate de inspectorii OPC sau DSV, exista metode de inselare a clientilor de-a dreptul socante, pe care de multe ori nici chiar inspectorii specialisti nu le pot depista.Aceste "metode" sunt cunoscute numai in randul comerciantilor cu vechime din alimentatia publica si sunt transmise mai departe numai in cerc restrans. De la o astfel de persoana am aflat o serie de amanunte infioratoare, daca ne gandim ca oricare dintre noi ar fi putut sa fie sau poate va fi afectat. Veronica T., in varsta de 42 de ani, a lucrat de la absolvirea liceului ca vanzatoare in diferite magazine alimentare. "Am lucrat atat in magazine de cartier, cat si in magazine mari cu profil alimentar din Constanta", a declarat aceasta. Conform declaratiilor sale, exista o serie de mijloace nescrise prin care se incearca diminuarea pierderilor create de marfa expirata. "In orice magazin se intampla ca marfa din stoc sa depaseasca termenul de valabilitate. Daca la magazinele mici, stocul nu este atat de mare si marfa apuca sa se vanda in timp util, la magazinele mari, unde stocul de marfa poate fi de mai multe milioane de lei, situatia este alta", afirma Veronica T. "In momentul in care marfa, de orice fel ar fi, expira, in mod normal ea trebuie trecuta in actele societatii pe "pierderi". Putini agenti economici fac acest lucru imediat, mai intai incearca o serie de artificii in speranta ca marfa in cauza ar putea sa fie vanduta". Cel mai "nevinovat" artificiu de acest gen il reprezinta stergerea cu alcool a inscrisului cu termenul de valabilitate de pe ambalaj. Atata timp cat marfa in cauza este vanduta si consumata in maximum doua-trei zile, acest lucru nu reprezinta un pericol major pentru consumatori, intrucat se stie ca momentul in care un produs expira cu adevarat este de aproximativ o luna de la termenul inscris.

Scene de groaza

Adevarata problema o reprezinta insa produsele perisabile, cum ar fi mezelurile, care au un termen de valabilitate extrem de scurt. "In nenumarate situatii, acestea nu ajungeau sa se vanda in timp util. Atunci, pentru a le vinde, se recurgea la tot felul de trucuri", firma Veronica T. "De multe ori patronii erau cei care ne impuneau sa vindem marfa in orice conditii pentru a nu iesi in pierdere, amenintandu-ne de multe ori ca ne-o imputa noua". In ceste conditii, metodele clasice erau urmatoarele: in cazul batoanelor de salam, in momentul in care acestea deveneau lipicioase sau chiar cu urme de mucegai pe ele, erau spalate la robinet si frecate cu otet pentru a fi eliminat mirosul specific. "Cu carnea tocata expirata era alta poveste", ne-a declarat Veronica T. "In momentul in care se facea maronie, puneam boia dulce in ea si prindea o culoare atat de frumoasa ca parea abia atunci tocata. Mai ca ne venea si noua sa o cumparam", a mai afirmat vanzatoarea. In cazul in care carnea capata si un oarecare miros, se adauga cimbru din greu si se vindea sub numele de "pasta de mici". Tot carne tocata ajungeau si carnatii expirati. "Sa ne fi vazut cum stateam in depozit si dadeam pe masina de tocat kilograme de carnati si le amestecam apoi cu carnea tocata", declara vanzatoarea. "Eram constienta de ceea ce fac, dar in fata amenintarii de a-mi pierde serviciul sau de a mi se imputa marfa expirata, nu prea aveam de ales". Claudiu Reghintovschi, inspector OPC, ne-a declarat ca astfel de situatii, cand se intampla, sunt extrem de grave. "Noi incercam sa urmarim cu mare atentie toate sesizarile. Primim si verificam imediat reclamatiile referitoare la produse expirate, stricate, cu gust denaturat. In toate aceste situatii, marfa este retrasa de la comercializare. Daca sunt cantitati mici, le distrugem la fata locului. Daca sunt multe, le sigilam intr-un compartiment pus la dispozitia noastra de agentul economic in cauza, anuntam Inspectoratul de Protectia Mediului si le distrugem pe cheltuiala agentului economic". Practici de inselare a clientilor precum cele mentionate mai sus sunt extrem de periculoase pentru sanatatea fiecaruia. Mihai Bancescu, medic primar constantean, ne-a declarat ca aceste metode, pe langa faptul ca par a fi desprinse dintr-un film de groaza, reprezinta un pericol extrem de mare pentru sanatatea celor care au ghinionul sa consume aceste produse. "Cei in cauza ar putea sa se considere fericiti daca scapa cu o simpla toxiinfectie alimentara, intrucat consumarea unor produse astfel tratate ar putea duce la imbolnaviri grave ale aparatului digestiv, boli care pot afecta intreaga viata ale celor in cauza" Din pacate, multe astfel de abateri scapa nedepistate, astfel incat cei care le practica reprezinta ilustrarea vie a proverbului "Hotul neprins e negustor cinstit".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii