Carnea de miel, sub lupa inspectorilor Oficiului pentru Protectia Consumatorilor
Carnea de miel, sub lupa inspectorilor Oficiului pentru Protectia Consumatorilor
28 Apr, 2005 00:00
ZIUA de Constanta
666
Marime text
Control in Piata Tomis III si Piata Grivitei
Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor au organizat, ieri, impreuna cu Directia Sanitar-Veterinara, o ampla actiune de control prin pietele constantene pentru a verifica procesul de comercializare a produselor. Controlul a vizat, in primul rand, modalitatea in care agentii economici comercializeaza carnea de miel, atat de cautata in apropierea sarbatorilor de Paste. Inspectorii au fost interesati de calitatea produselor oferite, conditiile de igiena si, nu in ultimul rand, de documentele justificative ale marfurilor expuse. Pietele controlate pe parcursul zilei de ieri, au fost Piata Tomis III si Piata Grivitei. Desi nu s-au constat deficiente majore, s-au depistat cativa agenti comerciali care isi vindeau produsele in mod neigienic. Acestea erau aranjate pe tarabe murdare, ruginite, chiar si pe jos, unde era umezeala. Comerciantii in cauza au primit avertizari, urmand ca la un control ulterior, sa isi remedieze deficientele. Au existat si vanzatori de carne de miel, care nu aveau documentele necesare comercializarii, acestia fiind sanctionati de catre inspectori cu amenzi intre 5 si 30 de milioane de lei.Carnea de miel este trecuta prin trei filtre de controlControlul in ceea ce priveste comercializarea mieilor sau a carnii de miel a inceput de acum doua saptamani, urmand ca acesta sa urmeze pana la epuizarea stocurilor. Directia Sanitar-Veterinara recomanda cumparatorilor sa fie foarte atenti de unde isi procura produsele alimentare si sa verifice intotdeauna garantia acestora. Mieii si carnea de miel se pot comercializa numai in locurile care au prevazute spatii de sacrificare sau acolo unde exista cabinete sanitar-veterinare. Amenajarea spatiilor de comercializare amintite intra in sarcina primariilor. Mieii care vor fi vanduti gata sacrificati trebuie sa fie obligatoriu insotiti de un certificat de sanatate si un aviz sanitar-veterinar, care sa ateste faptul ca acea carne este buna pentru consumul uman. In plus, trebuie respectate normele de igiena si temperatura optima de depozitare a carnii. Comerciantii care nu se conformeaza se vor alege cu amenzi cuprinse intre 5 si 30 de milioane de lei. Si pentru oua au fost prevazute conditii speciale de comercializare. Daca provin din unitatile autorizate, ele trebuie sa fie marcate si sa aiba o certificare sanitar-veterinara, in care sa fie inscrise conditiile de vanzare, inclusiv perioada de valabilitate. Marcajele de pe oua trebuie sa cuprinda ziua, luna si anul, precum si cat timp se pot consuma. Vanzatorii care depoziteaza si expun spre comercializare, la un loc, ouale si carnea vor fi pasibili si ei de amenzi usturatoare.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii