Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carti de munca pentru zilieri

ro

08 Oct, 2002 00:00 1392 Marime text

Campania pentru depistarea muncii la negru se extinde si in mediul rural

Numarul celor care muncesc la negru a scazut semnificativ * Sunt penalizati si angajatorii care nu inregistreaza contractele de munca in termen de 20 de zile de la intocmirea lor * "Se considera ca neinregistrarea contractului de munca reprezinta primul pas catre munca la negru", a afirmat Maria Petrica, inspector in cadrul ITM

Cele mai multe cazuri de munca la negru sunt inregistrate in timpul sezonului estival. Exista si situatii in care angajatorul renunta de bunavoie la drepturile care recurg din raporturile de munca, asa cum ar fi vechimea sau concediul de odihna. Pe de alta parte, angajatorul nu intocmeste contracte individuale de munca pe durata a trei luni, din dorinta de a se eschiva de la plata indemnizatiilor catre stat. In prezent, legislatia prevede ca numai conducerea firmei care foloseste munca la negru sa fie sanctionata.Inspectoratul Teritorial de Munca a initiat, incepand de ieri, o noua campanie de depistare a muncii la negru, desfasurata de aceasta data in mediul rural. "Vor fi controlati toti agentii economici din mediul rural, indiferent de domeniul de activitate", a declarat Maria Petrica, inspector adjunct in cadrul ITM Constanta. "Si agentii economici din mediul rural sunt obligati sa incheie contracte de munca pentru angajati, eventual pe perioada determinata in cazul muncilor sezoniere. Conform legii, chiar si zilierilor ar trebui sa li se incheie contracte de munca", a mai declarat inspectorul. In paralel, se desfasoara in continuare si controalele obisnuite in Constanta. Cel mai des intalnit aspect in ceea ce priveste munca la negru il constituie cel in care intre angajat si angajator se incheie o intelegere tacita sau prin care cel dintai renunta la formele legale, astfel incat patronul lui sa nu fie obligat sa plateasca darile catre stat. Mai este o posibilitate si mai grava. Daca in primul caz angajatul era constient de faptul ca lucreaza fara forme legale, exista si cazuri in care acesta a semnat un contract cu angajatorul, act care insa nu a mai fost depus la Inspectoratul Teritorial de Munca. Si este cu atat mai tragica situatia in momentul in care cineva care stia ca a fost angajat cu carte de munca afla ca, de fapt, a lucrat la negru. Alta posibilitate apare atunci cand cineva se angajeaza fara acte in regula, pentru a nu pierde ajutorul de somaj sau o alocatie de sprijin si astfel sa beneficieze in paralel de doua surse de venit. O alta situatie care este considerata munca la negru o reprezinta asa-numita "perioada de proba" la care sunt supusi cei care doresc ocuparea unui loc de munca. De multe ori, aceasta "perioada de proba" se poate intinde pe o durata mai lunga, timp in care, conform legii, cel care presteaza munca ar trebui platit. Din nefericire, multi oameni nu au cunostinta de acest drept de care beneficiaza si li se pare normal ca in perioada de proba sa nu fie platiti si sa nu li se incheie contracte individuale de munca sau conventie civila de prestari servicii. Exista insa cazuri in care unii angajatori, cu fluctuatie mare de personal, efectiv lucreaza ca pe banda rulanta cu angajati care sunt tinuti in "proba" fara ca vreunul dintre ei sa vada macar un ban. Tocmai in vederea prevenirii unor astfel de aspecte, a fost organizata aceasta campanie de catre ITM Constanta.

Controalele continua

In saptamana 30 septembrie - 4 octombrie, au fost controlate 38 de societati comerciale. In domeniul relatiilor de munca au fost controlati 28 de agenti economici. Cu aceasta ocazie, au fost depistate doua societati comerciale care foloseau munca fara forme legale. Este vorba de SC Agricola Agigea, avand ca obiect de activitate agricultura, si SC Palas `95 SA. In primul caz au fost gasite trei persoane carora nu le fusesera intocmite forme legale de munca, iar in cel de-al doilea o singura persoana. Primul agent economic a fost amendat cu 50 de milioane de lei, iar cel de-al doilea cu 30 de milioane, intrucat in acest caz contractul de munca fusese intocmit si semnat de cele doua parti, insa nu fusese inregistrat la ITM Constanta. "In aceste situatii amendam agentul economic, intrucat se considera ca neinregistrarea contractului de munca reprezinta primul pas catre munca la negru", a afirmat Maria Petrica. In domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost inspectate zece societati comerciale. Scopul principal al activitatii de control in acest domeniu este cel de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale, ca si imbunatatirea permanenta a conditiilor de munca. Au fost incheiate procese-verbale de control si s-au dispus masuri de remediere pentru deficientele constatate in legatura cu intretinerea defectuoasa a tablourilor electrice, semnalizarea riscurilor la locurile de munca, pentru faptul ca instructajul periodic de protectia muncii nu se face conform normelor in vigoare si pentru ca angajatii nu aveau intocmit controlul medical conform prevederilor Ministerului Sanatatii si Familiei, astfel incat fisele medicale nu erau completate cu analizele si testele obligatorii pentru meseria practicata. In acest domeniu nu a fost aplicata nici o sanctiune contraventionala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii