Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul "Eminescu", in colimatorul inspectorilor scolari

ro

25 Jan, 2005 00:00 1014 Marime text

Fostii absolventi ai colegiului si-au facut mereu de cap in timpul orelor, dar mai ales a celor de limba romana, fara sa fie trasi la raspundere * Tinerii sunt caracterizati ca fiind niste devastatori, ei lasand in urma multe banci si scaune rupte * Din 29 de elevi cati au intrat in clasa a IX-a, in anul terminal nu au mai ramas decat 16, restul fiind exmatriculati sau transferati la institutii de invatamant particulare * Inspectoratul Scolar Judetean va hotari soarta profesorului in cursul acestei saptamani

Intr-unul din numerele anterioare ale cotidianului nostru relatam situatia cu care s-au confruntat atat elevii si profesorii Colegiului National "Mihai Eminescu", cat si inspectorii scolari, dupa ce au aflat de existenta unei casete-surpriza, pe care cativa absolventi ai institutiei realizasera un filmulet "deocheat" in timpul unei ore de limba si literatura romana. Asadar, la numai cateva zile dupa ce reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii au fost pusi in situatia penibila a pozelor indecente aparute pe Internet, se pare ca in momentul de fata atentia le-a fost din nou indreptata asupra Colegiului National "Mihai Eminescu" din Constanta. De data aceasta insa, nu mai este vorba despre fotografiile unor adolescente imbracate sumar si in diverse pozitii indecente, ci de cateva imagini in care personajele principale sunt impartite in doua tabere: elevii impreuna cu dascalul lor, profesorul de limba si literatura romana, Dan Juganaru, stand la taifas, fumand, dansand, band etc. Sub deviza "Bascalie - veselie la clasa XII J se stie", fostii absolventi ai colegiului si-au facut mereu de cap in timpul orelor, dar mai ales a celor de limba romana. Insa ceea ce a pus capac si totodata a condus la deteriorarea imaginii renumitei institutii de invatamant constantene a fost o zi de mai, in care elevii clasei a XII-a J, clasa-problema a scolii, si-au petrecut o ora de curs fumand, band, dansand, stand cu picioarele pe banci si spargand seminte in fata profesorului. In plus, pentru a da o nota aparte, speciala momentului, cativa tineri au decis sa si filmeze acele momente "deosebite".

Inregistrarea dureaza 25 de minute

"Distractia" adolescentilor a durat in jur de 25 de minute, adica o jumatate dintr-o ora de curs. Initial, ne-au declarat cativa dintre ei, voiau sa-i faca profesorului de limba romana cateva fotografii, insa un alt coleg a venit cu ideea de a realiza un mic film video care sa le ramana amintire. Zis si facut. Astfel, in timp ce dascalul statea undeva la catedra, elevii buclucasi se distrau la maxim, afisand un comportament nedemn. Se pare ca liceenii defilau nestingheriti in timpul orei de curs printre banci si fredonau diverse melodii. Mai mult decat atat, ei consumau alcool si fumau in banci. Si pentru ca petrecerea sa fie completa, adolescentilor le vine ideea de a umbla in catalog, in scopul motivarii absentelor si pentru a-si modifica notele proaste. Pus in fata faptului implinit, directorul Colegiului National "Mihai Eminescu", profesorul de matematica Neculai Nitu, a recunoscut ca pe pelicula apar fetele fostilor sai elevi. Despre acestia spune ca tinerii care au absolvit liceul in 2004, la forma de invatamant cu taxa, nu erau usa de biserica si ca in cei patru ani de liceu au distrus clasa in care au invatat, lasand in urma multe banci si scaune rupte.3"Faptasii" nu erau elevi reprezentativi ai liceuluiVizavi de cele intamplate in institutia pe care o conduce, directorul Neculai Nitu a declarat urmatoarele: "Pozitia mea este foarte clara. Acesti elevi au fost primiti pe baza de taxa, nu au fost elevi reprezentativi ai liceului, ei crezand ca daca platesc, primesc orice in acest liceu. Spre exemplu, din 29 cati au intrat in clasa a IX-a, in clasa a XII-a nu au mai ramas decat 16, restul fiind exmatriculati sau transferati la institutii de invatamant particulare. Fiind o clasa cu taxa, media si pregatirea lor nu erau compatibile cu ale celorlalti elevi. Ei sunt niste copii de bani gata. Erau prost crescuti, nu aveau cei sapte ani de acasa". Oricum am lua-o, peste tot, profesorul este stapan la ora si in plus este interzis sa filmezi fara acordul acestuia. Cu toate acestea, directorul Nitu spune ca totul "a fost o frauda a acestor elevi, pentru ca profesorul nu a fost atent. Initial ei i-au spus ca vor sa-i faca o poza, insa l-au atras in cursa pentru ca este mai in varsta si chiar in prag de pensionare. Acest film mi-a fost prezentat, insa nu ma aflu in posesia lui. L-am vazut fugitiv, dar dupa ce am vazut la televizor, tigarile Kent erau intregi, bautura nu era bautura, era Cola, iar copiii isi faceau, intr-adevar, de cap". Dar daca totul s-a petrecut cu o zi-doua inainte de terminarea anului scolar, inseamna ca ei si-au manifestat bucuria ca scapa de scoala.

Filmarea s-a realizat in luna mai

Desi directorul colegiului sustine ca toate acestea au avut loc cu o zi doua inainte de terminarea anului scolar, se pare ca, de fapt, actiunea s-a petrecut in luna mai, cand cadrele didactice inca predau elevilor lectiile. In orice caz, chiar daca toate aceste intamplari s-ar fi derulat in luna iunie, asta nu scuza cu nimic atitudinea dascalului. "Profesorul este in varsta, are probleme cu inima, el a cautat sa le predea si sa-i instruiasca pana in ultimul moment, stiind ca limba si literatura romana este un obiect de examen de bacalaureat. Probabil ca a discutat cu elevii interesati, iar ceilalti doi-trei si-au facut de cap", a mai declarat Nitu. In plus, a mai precizat Nitu, "din moment ce elevii scolii au venit de dimineata sa ne incurajeze, ei sunt indignati de aceste imagini. Elevii nostri sunt mandri ca am reusit sa obtinem si titulatura de colegiu national, ei nu vor fi afectati de aceste imagini. Ba din contra, se vor stradui sa fie elevi-exemplu si sa-si vada mai departe de visele si aptitudinile pe care le au. Desigur ca profesorul respectiv va primi o sanctiune conform statutului. Vom analiza situatia in consiliul profesoral si apoi in consiliul de administratie.

Fostii elevi-problema vin in ajutorul profesorului

Referitor la acest lucru, doi dintre cei care au luat parte la filmari ne-au declarat: "Am vrut o amintire pentru noi, dar nu ne-am gandit sa facem rau cuiva. I-am cerut voie profesorului sa-i facem o poza. Asta nu a fost pentru a ne razbuna pe cineva. Am avut toti cate o copie, ba chiar cateva copii au fost lasate si aici, in laborator. Acum, am venit mai mult pentru profesor. Pe parcursul anilor de liceu, am facut tot felul de tampenii. O data, i-am dat foc parului unei colege, pentru ca avea un fir de par care statea aiurea. Alteori, stateam la ore, dupa ce ceilalti plecau, si il rugam pe profesor sa ne asculte si negociam notele cu el". Pentru ora distractiva de limba romana, cateva persoane vor avea de suferit. Cine va fi tras la raspundere si in ce masura va fi stabilit in cursul acestei saptamani de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, care va institui inca o comisie de cercetare la fata locului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii