Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:25 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CCINA, preocupată de găsirea unor soluţii de finanţare pentru reabilitarea monumentelor

ro

11 Oct, 2012 01:00 2107 Marime text
CCINA_-_sediu_CCINA_004.jpgGrupul de iniţiativă, format din Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare, FederaţiaNaţională a SindicatelorŞoferilor dinRomânia Filiala Constanţa, Sindicatul Şoferilor Taximetristul, Sindicatul Liber din Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Creştini Ortodocşi Liga Consilierilor Juridici, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Centrul BU.RO COOP, Sindicatul Liber al Cadrelor Didactice şi TESA din Universitatea Ovidius, Sindicatul Camera Veterinarilor, Sindicatul Asistenţei Sociale şi Protecţia Copilului, Asociaţia Viitorul pentru toţi, cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România a organizat, în data de 5 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, audierea publica cu tema „Monumente istorice din Constanţa. Soluţii de finanţare pentru reabilitare".

Evenimentul a urmărit punerea în dezbatere publică a problematicii monumentelor simbol ale Constanţei care au rămas în paragină şi care, deşi ar trebui să aibă capacitatea să reprezinte elemente de atracţie în oraşul Constanţa, în prezent nu se afla pe lista de priorităţi în ceea ce priveşte renovarea lor.

În cadrul dezbaterii a fost prezentată situaţia actuală a monumentelor simbol ale judeţului, priorităţile de intervenţie şi direcţiile în care se poate acţiona pentru protejarea patrimoniului cultural, metode şi mijloace de promovare şi finanţare.

Acţiunea s-a adresat mediului de afaceri constănţean, patronatelor locale, ONG-urilor de profil, precum şi reprezentanţilor autorităţilor publice locale, judeţene, dar şi cetăţenilor.

Participanţii la această dezbatere au venit cu mai multe propuneri, în ceea ce priveşte depistarea unor soluţii de finanţare. Astfel, ar putea fi accesate fonduri europene, la care să contribuie financiar şi logistic structurile statului român. O altă propunere a fost înstrăinarea unor monumente către posibili investitori, cu prevederea de a nu schimba destinaţia imobilului şi cu clauze transparente şi obiective ale contractului. „În cazul refacerii unor monumente, finanţarea ar putea fi obţinută prin subscripţie publică, pentru promovarea proiectului putând fi angrenaţi voluntari din rândul elevilor şi studenţilor. Pentru proiecte de anvergură, de tipul Cazinoului, ar putea fi implicate sindicatele, dar s-ar putea cere şi sprijinul oraşelor/municipiilor înfrăţite cu Constanţa şi nu numai. Marea problemă o constituie, însă, edificiile private, aflate în lista monumentelor istorice, care, în momentul de faţă, nu sunt în cea mai bună stare de conservare şi necesită a fi restaurate. În mod cert, proprietarilor le revine sarcina de a le restaura. În condiţiile în care acestea sunt amplasate în zone frecventate de turişti, pentru a nu le crea o stare de disconfort, dar şi pentru imaginea zonei în sine, se impune adoptarea unor măsuri urgente", a declarat Virgil Coman, şeful directorul Servicilui Judeţean al Arhivelor Naţionale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii