Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce aduce iepurasul celor dragi

ro

26 Apr, 2003 00:00 872 Marime text

Sarbatoarea Pastelui este si o ocazie de a face daruri

Cu ani in urma, traditia era ca de Paste sa se daruiasca obiecte vestimentare * Magazinele ofera extrem de multe oportunitati de a face pe cineva fericit printr-un gest * Cei care ofera cadourile se orienteaza, in primul rand, dupa gusturile apropiatilor, insa, nu in ultimul rand, dupa posibilitatile financiare * Piata a fost de-a dreptul invadata, in aceasta perioada, de obiectele tipice de Paste * Constantenii nu se sperie de preturile de multe ori extrem de piperate, chiar daca asta presupune ca, dupa Paste, vor trebui sa stranga putin cureaua

Dincolo de sensul religios, sarbatorile pascale constituie si un motiv de a-i face fericiti pe cei apropiati daruindu-le cadouri. Batranii spun ca, de obicei, de Paste se fac daruri de inceput de primavara, si mai ales obiecte de vestimentatie. Regula aceasta nu se mai respecta, iar piata ofera extrem de multe oportunitati de a face pe cineva fericit printr-un gest. Nu exista o regula stricta, iar cei care ofera cadourile se orienteaza, in primul rand, dupa gusturile apropiatilor si, nu in ultimul rand, dupa posibilitatile financiare. Piata a fost de-a dreptul invadata in aceasta perioada de obiectele tipice de Paste. Este vorba, in primul rand, de suporturile de oua, care se gasesc in cele mai variate modele si la cele mai diferite preturi, unele fiind foarte ieftine, in vreme ce altele, realizate si pictate manual, cu ornamente deosebite, pot ajunge chiar la cateva sute de mii de lei. Pe langa suporturi se pot achizitiona chiar si oua artificiale, fie din material plastic sau ceramica, fie din ceara, jucand rolul de lumanari. Pe langa acestea, mai pot fi achizitionate si diferite figurine din ceramica, portelan, ceara, pai, care infatiseaza in primul rand iepurasi, dar si alte vietati specifice anotimpului, cum ar fi puisori de gaina sau ratuste. Un alt tip de cadou cu trecere il constituie si statuetele in miniatura, copaceii bonsai, clepsidrele, vaporase, piese de ornament, cu cat mai mici cu atat mai bine. Insa si pretul acestora este invers proportional cu marimea. Un arbore japonez miniatural, artificial, costa intre 100.000 si 500.000 de lei, in functie de migala cu care a fost realizat, iar cei naturali, destul de rari, pot sari binisor de un milion de lei sau chiar mai mult, fiind considerati obiecte de lux. Dorite si cautate sunt si esentele orientale, candelele, betisoarele aromate, suporturile pentru acestea sau pentru lumanarile parfumate, care de cativa ani sunt la moda si nu isi pierd din farmec in ochii cumparatorilor. Considerate a fi obiecte de lux, acestea sunt scumpe, insa de mare efect, in primul rand datorita atmosferei deosebite pe care pot sa o creeze.

Cadouri pe toate gusturile

In general, se spune ca obiecte de cosmetica nu pot fi daruite decat intre rude sau prieteni foarte apropiati, in nici un caz unor persoane cu care nu se intretin relatii prea apropiate si cu atat mai putin sefilor. Motivul il reprezinta faptul ca un astfel de dar poate fi privit cu subinteles si chiar considerat o jignire. Parfumurile scumpe constituie insa un cadou potrivit si dorit, mai ales de femei. O esenta deosebita, de firma, poate costa chiar si cateva milioane de lei. Si, cum gestul conteaza, vanzarile foarte mari inregistrate in ultimul timp in magazine sunt o dovada ca cei care doresc sa faca un cadou deosebit nu se dau inapoi de la nimic. Si magazinele de bijuterii au cunoscut in aceasta perioada vanzari foarte mari, podoabele reprezentand un cadou extrem de apreciat, mai ales de catre reprezentantele sexului frumos. In mai multe magazine de profil ni s-a spus ca cele mai cautate sunt inelele. Cei care se tem de compromisuri si nu vor ca gestul lor sa fie gresit interpretat evita insa inelele, avand de ales dintr-o gama foarte larga de cercei, bratari sau lanturi cu pandantiv sau fara. La bijuterii preturile sunt pentru absolut toate buzunarele, iar abundenta de modele acopera toate gusturile. Foarte cautate si la moda sunt bijuteriile din argint sau strasurile, al caror pret poate ajunge de multe ori sa rivalizeze cu bijuteriile din metal pretios. Concluzia se impune de la sine. Cu ocazia zilelor festive, romanii nu se dau inapoi sa faca o bucurie celor dragi si, din acest punct de vedere, nu se sperie de preturile, de multe ori, extrem de piperate. Chiar daca asta presupune ca, dupa Paste, vor trebui sa stranga putin cureaua.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii