Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:53 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul pentru adulti cu handicap mintal se va deschide anul acesta

ro

13 Nov, 2004 00:00 2961 Marime text

Mii de bolnavi si in jur de 100 de locuri de cazare

In aceasta toamna, statul roman in colaborare cu mai multe organizatii non-guvernamentale au decis crearea la Constanta a unui centru pentru adultii cu handicap mintal, investitie de 37.000 de euro * Acesta va functiona in zona garii, in locul unui fost centru de boli mintale si se va deschide pana la sfarsitul anului * Potrivit DGASPC, aici se va asigura in principal consiliere si masa calda, intrucat centrul este unul de zi * In judetul nostru exista in jur de 1800 de persoane adulte care sufera de handicap mintal, dar mai putin de 10% primesc ingrijirea adecvata * Al doilea proiect al DGSPC este un centru de servicii comunitare pentru copiii cu dizabilitati, aici existand 51 de locuri de cazare in regim rezidential

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta incearca sa definitiveze pana la sfarsitul acestui an doua proiecte importante si anume crearea unor centre de asistenta, unul pentru adultii cu handicap mintal, iar celalalt pentru copiii cu dizabilitati severe. Desi initiativa este una laudabila, ea este departe de a rezolva problema persoanelor cu handicap, fie ei adulti sau copii. Primul proiect initiat in aceasta toamna este crearea unui Centru pentru adultii care sufera de diverse grade de handicap mintal. Pentru aceasta, statul roman, in parteneriat cu Fundatia Estuar si alte cateva organizatii non-guvernamentale au investit suma de 37.000 de euro. Intrucat erau prea putini bani pentru construirea unei noi institutii, s-a decis renovarea unei foste cladiri situate in zona Garii Constanta si unde, in urma cu mai bine de un deceniu, functiona un centru cu acelasi profil. Potrivit purtatorului de cuvant al DGASPC Constanta, Madalina Meirosu, lucrarile de amenajare au inceput in urma cu cateva luni si vor fi definitivate pana la sfarsitul anului. Va fi insa numai un centru de zi, unde persoanele cu handicap mintal vor beneficia de consiliere si vor putea servi pana la trei mese calde. Lipsa de fonduri care caracterizeaza sistemul asistentei sociale a facut imposibila crearea unor spatii de cazare care sa poata satisface nivelul cererilor. In noul centru vor exista si cateva locuri in care bolnavii vor putea ramane peste noapte, dar numarul acestora este insuficient. Nu trebuie uitat faptul ca, in prezent, la nivelul judetului nostru sunt inregistrati de 1800 de bolnavi mintali. Singurele clinici care se ocupa efectiv de aceste persoane sunt cele de la Techirghiol si de la Palazu Mare dar si aici, bolnavii nu pot ramane decat foarte putin timp, fiind obligati sa continue tratamentul la domiciliu, sau dupa caz, pe strada. In acest fel, din totalul bolnavilor, doar 10% primesc ingrijiri adecvate in spitale sau clinici de specialitate.

Centrul "Cristina" va fi modificat

Din nefericire, aceeasi situatie se intalneste si in cazul copiilor care sufera de dizabilitati severe. La inceputul lunii septembrie, DGASPC a decis ca Centrul de servicii comunitare "Cristina" sa fie modificat intr-unul pentru copiii care sufera de dizabilitati. Lucrarile vor fi si in acest caz finalizate pana la sfarsitul anului. Potrivit programarii, centrul va functiona, atat ca unul de zi, cat si in regim rezidential. Din pacate, si aceasta institutie pacatuieste la capitolul locuri de cazare. Astfel, doar 31 de copii vor putea primi aici consiliere zilnica si vor putea lua masa, iar alti 50 vor putea fi cazati peste noapte. Pentru ca minorii cu probleme sa aiba totusi parte de o ingrijire adecvata se apeleaza si la serviciile asistentilor maternali, atunci cand copilul este orfan sau abandonat. In concluzie, in ciuda eforturilor depuse de DGASPC pentru a impresiona structurile superioare, problema protejarii copiilor si adultilor cu handicap lasa inca foarte mult de dorit. In judetul nostru sunt mii de bolnavi, din care o parte nu au nici macar pensii lunare. De asemenea, sumele investite in aceste centre sunt insuficiente pentru a acoperi toate solicitarile existente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii