“Tinerii au fost plăcut surprinşi când au văzut cât de simplu se face înscrierea în programul de finanţare” precizează şeful OTIMMC Craiova, Radu Ghinea -
“Tinerii au fost plăcut surprinşi când au văzut cât de simplu se face înscrierea în programul de finanţare”
17 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2605
Marime text
Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism a lansat schema de ajutor de MINIMIS "Locuri de muncă subvenționate", care vine atât în ajutorul absolvenților, cât și al IMM-urilor dornice să încadreze în muncă tineri absolvenți. Proiectul implementat la nivel național este unul inovativ și este finanțat din partea Uniunea Europene, care a alocat aproximativ 40 de milioane de euro, nerambursabili.
Suma alocată regiunii este de 5 mil euro şi avem parteneriate încheiate pentru promovarea proiectului cu foarte multe entităţi: cu absolut toate universităţile din regiune, cu toate prefecturile, cu primăriile, cu consiliile judeţene. De asemenea, avem parteneriate încheiate cu AJOFM-ul din absolut toate judeţele, cu Registrul Comerţului, cu inspectoratele şcolare. Parteneriatele au avut rolul de diseminare a informaţiilor, în special în rândul tinerilor. Am avut un răspuns foarte bun din partea universităţilor, ciudat este că s-au înscris mult mai mulţi tineri cu studii superioare, decât tineri absolvenţi doar de liceu. Este ciudat, deoarece numărul tinerilor cu studii medii este mult mai mare decât al celor cu studii superioare. Şi pot spune chiar că numărul persoanelor care nu au luat bacul, numai în judetul Dolj, este de peste 2200.
Programul în sine se adresează către două categorii ţintă: IMM-urile şi absolvenţii someri. Rolul programului este de a ajuta IMM-urile, cât şi absolvenţii, să îşi găsească un loc pe piaţa muncii, să se integreze cu costuri zero din partea antreprenorilor care vor să îi şcolească la locul muncii.
Schema aceasta ajută absolvenţii 2014 care au sau nu au diplome şi care se pot înscrie doar cu adeverinţă prin care pot face dovada ca au terminat studiile în anul curent, deşi multe dintre aceste persoane au preferat să se duca la AJOFM, dorind acea subvenţie de 250 de lei pe lună, astfel că foarte puţini au accesat programul nostru. Cred că tinerii care preferă subvenţia de la AJOFM nu se trezesc la viaţa reală, cred că încă se cred copii la parinţi, încă beneficiază de o finanţare din partea părinţilor, încă nu realizează că trebuie să intre în viaţă, încă nu realizează că trebuie să îşi ia viaţa în mâini şi să facă ceva cu viitorul lor.
Iar IMM-urile au primit cu extrem de mult scepticism acest proiect, deoarece IMM-urile din zonă erau obişnuite cu birocraţia excesivă. Pot să vă spun că absolut toţi au fost mai mult decăt plăcut surprinşi când au văzut cât de simplu se face înscrierea, care durează maxim 20 de minute.
* Cât de mult se bucură de succes în teritoriu acest program?
Cererea este mare, având foarte mulţi tineri înscrişi în această schemă. Însă, din pacate, mediul antreprenorial la noi în regiune este unul destul de sarac. Specificul regiunii ar putea fi învinuit pentru acest lucru, precum şi infrastructura slabă. Iar specificul regiunii este că nu are o deschidere uşoară spre vest, nu are ieşirea spre Marea Neagră, nu este nici foarte aproape de Bucureşti, iar firmele sunt centralizate pe un specific anume al afacerilor.* Ce înseamnă acest program?
Dacă vorbim în procente rezultatul proiectului este unul foarte bun: peste 90% dintre societăţile care doresc să angajeze şi care vor să se dezvolte în regiunea pe care o reprezint au angajat prin acest proiect. Până acum au fost angajaţi în jur de 103 tineri absolvenţi, din care peste 80% sunt cu studii superioare. Este îmbucurător, pentru ca salariul este unul destul de bun: noi finanţăm pentru studii medii un salariu net de 900 lei, iar pentru studii superioare un salariu net de 1300 de lei.Suma alocată regiunii este de 5 mil euro şi avem parteneriate încheiate pentru promovarea proiectului cu foarte multe entităţi: cu absolut toate universităţile din regiune, cu toate prefecturile, cu primăriile, cu consiliile judeţene. De asemenea, avem parteneriate încheiate cu AJOFM-ul din absolut toate judeţele, cu Registrul Comerţului, cu inspectoratele şcolare. Parteneriatele au avut rolul de diseminare a informaţiilor, în special în rândul tinerilor. Am avut un răspuns foarte bun din partea universităţilor, ciudat este că s-au înscris mult mai mulţi tineri cu studii superioare, decât tineri absolvenţi doar de liceu. Este ciudat, deoarece numărul tinerilor cu studii medii este mult mai mare decât al celor cu studii superioare. Şi pot spune chiar că numărul persoanelor care nu au luat bacul, numai în judetul Dolj, este de peste 2200.
Programul în sine se adresează către două categorii ţintă: IMM-urile şi absolvenţii someri. Rolul programului este de a ajuta IMM-urile, cât şi absolvenţii, să îşi găsească un loc pe piaţa muncii, să se integreze cu costuri zero din partea antreprenorilor care vor să îi şcolească la locul muncii.
Schema aceasta ajută absolvenţii 2014 care au sau nu au diplome şi care se pot înscrie doar cu adeverinţă prin care pot face dovada ca au terminat studiile în anul curent, deşi multe dintre aceste persoane au preferat să se duca la AJOFM, dorind acea subvenţie de 250 de lei pe lună, astfel că foarte puţini au accesat programul nostru. Cred că tinerii care preferă subvenţia de la AJOFM nu se trezesc la viaţa reală, cred că încă se cred copii la parinţi, încă beneficiază de o finanţare din partea părinţilor, încă nu realizează că trebuie să intre în viaţă, încă nu realizează că trebuie să îşi ia viaţa în mâini şi să facă ceva cu viitorul lor.
* Cum aţi făcut cunoscut programul în teriroriu?
Noi am fost ajutaţi în diseminarea informaţiilor şi de alte programe ale noastre şi de bursa locurilor de muncă, dat fiind că s-au organizat trei târguri de locuri de muncă în perioada aceasta, iar tinerii au fost extrem de încântaţi. Ei au primit din partea noastră nişte pliante şi cu acele pliante au mers la firme şi au dovedit că merită să fie angajaţi, iar angajatorii – fiind scutiţi de taxe - i-au preferat pe aceştia.* Cum se poate stopa acest fenomen de migrare în afara ţării, de către tineri, pentru salarii mai mari?
Eu cred ca IMM-urile trebuie sa vină cu oferta şi că piaţa muncii trebuie să se dezvolte. Atât timp cât un tânăr nu primeşte o ofertă salarială nici comparabilă cu una din străinatate, nu va rămâne să lucreze în ţară. Atât timp cât nu se dezvoltă mediul de afaceri - iar noi facem eforturi susţinute împreună cu ministrul Jianu cum să dezvoltăm programe pentru finanţarea noilor întreprinderi, pentru finanţarea start-up-urilor - nu cred că tinerii vor rămâne în ţară.Iar IMM-urile au primit cu extrem de mult scepticism acest proiect, deoarece IMM-urile din zonă erau obişnuite cu birocraţia excesivă. Pot să vă spun că absolut toţi au fost mai mult decăt plăcut surprinşi când au văzut cât de simplu se face înscrierea, care durează maxim 20 de minute.
* Cum se face această înscriere?
Sunt două modalităţi. Cu ajutorul internetului, de pe adresele otimmc.ro , imm.gov.ro sau aippimm.ro se scanează documentele, se completează un formular online şi se transmit pe mail. După ce s-au înscris, IMM-urilor le este pusă la dispoziţie baza de date cu tinerii absolvenţi înscrişi în acest program. Pe de altă parte, înscrierea pentru tineri este mult mai simplă şi durează cel mult 5 minute: este vorba de 3 documente pe care le încarcă. Apoi, se semnează un acord de colaborare, acord care îi dă dreptul IMM-ului de a beneficia de acest ajutor, cu obligaţia ca, după semnarea acordului, în termen 30 de zile să îşi facă angajările pe care a declarat că le face. Pentru o microîntreprindere se pot face maximum 3 angajări, pentru întreprindere mică cel mult 7, iar pentru o întreprindere medie/mijlocie se pot face maxim 15 angajări. Iar, în cazul în care angajatorul nu este mulţumit de angajat, trebuie să păstreze locul de muncă tot pentru un tânăr absolvent. Daca îl dă afară din diverse motive este obligat să angajeze altă persoana, pe aceeaşi funcţie.* Care sunt criteriile de eligibilitate?
Criteriile de eligibilitate sunt destul de simple. Pentru angajat trebuie să fie absolvent promoţia 2014, care nu a mai avut loc de muncă de la terminarea studiilor până la momentul angajării. Iar pentru IMM criteriile sunt de asemenea destul de simple: trebuie să nu aibă datorii la stat, să nu se afle în insolvenţă, să nu comercializeze băuturi alcoolice, tutun sau armament.* Credeţi că acest proiect va ajuta judeţul dumneavoastră sa scape de rata somajului?
Sperăm din suflet, pentru că în clasamentul somajului ne aflăm pe un loc care nu ne face cinste. Dar este mult mai important să găsim un loc de muncă unei persoane care caută. Şi un singur loc de muncă este extrem de important pentru noi, deoarece sunt două caştiguri. Caştigi, pe o parte, pentru că societatea care angajează aduce plus-valoare prin investiţia pe care o face şi – pe de altă parte - bugetul de stat este degrevat de această povară a contribuţiilor sociale pe care le plăteşte pentru fiecare şomer.* Mai aveţi şi alte programe de sprijin?
Pentru la anul avem încă şapte programe pe care dorim să le implementăm. Sunt programe care, absolut toate, obligă societăţile ce aplică la noi să facă angajări, să crească ocuparea forţei de muncă. Şi sunt şi programe care se adresează tinerilor care vor să înceapă o afacere. Sunt programe ce oferă consultanţă gratuită, cursuri de antreprenoriat, la fel, gratuite, oferim subvenţii pentru tinerii care nu au mai avut o afacere şi vor să înceapă acum.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii