Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cişmeaua Otomană, reabilitată Felix Stroe - „Monumentul va fi deschis pentru constănţeni şi turişti. Va fi şi un parc ca Herăstrăul“ (galerie foto)

ro

18 Jun, 2016 00:00 6271 Marime text
Prin eforturile SC RAJA SA şi ale instituţiilor locale abilitate, Cişmeaua Otomană, care a fost construită în anul 1860, a fost pusă pe harta turismului cultural local, valorificând astfel istoria Constanţei şi a Dobrogei.
 
În prezenţa directorului general al SC RAJA SA, Felix Stroe, a prefectului Adrian Nicolaescu, a primarului Decebal Făgădău, a viceconsulului Consulatului Republicii Turcia la Constanţa, Murat Yalcin, a directorului Muzeului de Artă Constanţa, dr. Doina Păuleanu, a profesorului universitar Gheorghe Dumitraşcu, ieri, a avut loc inaugurarea oficială a Cişmelei Otomane, situată pe DN 2A, la ieşire din Constanţa, în zona intersecţiei cu bulevardul Aurel Vlaicu, în incinta Sursei de Apă Cişmea 1C.
 
„Este o zi importantă pentru noi, pentru constănţeni. Fântâna Otomană, care a fost realizată în 1864, asigura apa pentru Constanţa şi comunele limitrofe. A fost realizată de Guvernarea Otomană. Dincolo de faptul că asigura apa pentru locuitorii cetăţii, fântâna demonstrează că aici a existat întotdeauna o civilizaţie paşnică, o convieţuire paşnică între români, turci, tătari. O convieţuire care şi azi este model pentru întreaga Românie.
 
Compania noastră este implicată nu doar în proiecte tehnice, ci vrea să facă multe lucruri bune pentru comunitate. În anii anteriori, am fost implicaţi în diferite proiecte: am donat mobilier pentru Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, am reparat diverse şcoli, am dotat laboratoare de informatică, asigurăm burse pentru 32 de studenţi ai Universităţii «Ovidius», pe care îi invităm, apoi, să se angajeze la noi. Am contribuit la amenajarea unor parcuri din oraşul Buftea. Acum ne-am gândit să reabilităm această fântână otomană, să-i redăm frumuseţea de odinioară. Monumentul va fi deschis permanent pentru constănţeni şi turişti.
 
De asemenea, aici, lângă cişmea, va fi amenajat şi un parc, care va semăna cu Herăstrăul. Acesta va oferi posibilităţi de recreere, atât pentru tineri şi copii, cât şi pentru persoanele în vârstă“, a declarat Felix Stroe, directorul companiei SC RAJA SA Constanţa.
 
„În mod cert, fântâna va deveni un punct de atracţie pentru constănţeni. Acelaşi lucru se va întâmpla cu toate zonele din administrarea RAJA SA care vor fi amenajate, respectând condiţiile de zonă. Iată cum putem include zonele administrate de RAJA SA în zone verzi, de promenadă şi de atracţie ale municipiului Constanţa. Era absolut necesară reabilitarea Fântânii Otomane, de aceea îi felicit pe toţi cei care au contribuit şi au realizat un lucru ce ţine de normalitate. Aşa va fi viaţa în Constanţa: apă, verdeaţă şi oameni“, a spus, la rândul său, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

Povestea Cişmelei Otomane

Construită în anul 1864 şi deteriorată de-a lungul timpului, Cişmeaua Otomană din Constanţa este un monument istoric, mărturie a administraţiei otomane din Dobrogea. În urma încheierii războiului Crimeii (1853-1856), când Dobrogea a fost din nou câmp de bătălie între trupele Imperiului Otoman, Rusiei, Marii Britanii şi Franţei, Constanţa era aproape complet distrusă. Mii de soldaţi francezi au murit de holeră, în 1854, deoarece sursele de apă ale oraşului au fost infectate prin aruncarea intenţionată a cadavrelor în fântâni.
 
După pacea care a urmat, a fost necesară găsirea de surse sănătoase de aprovizionare cu apă, altele decât cele dinaintea cumplitului război, care nu mai puteau fi utilizate. Nu departe de malul lacului Siutghiol, în apropiere de insula Ovidiu, există un puternic izvor de apă dulce care a fost identificat şi captat. În timpul domniei sultanului Abdul Aziz (1861-1876), autorităţile otomane ale Dobrogei au decis construirea aici, în 1864, a unei cişmele de mari dimensiuni. Apa era transportată de sacagii cale de aproape cinci kilometri, până în oraşul Constanţa, pentru a putea fi distribuită locuitorilor şi navigatorilor. Astăzi, această cişmea este una dintre puţinele moşteniri ale stăpânirii otomane în Dobrogea şi printre cele mai vechi construcţii ale Constanţei moderne.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii