CJAS amana plata serviciilor medicale prestate de Spitalul Judetean
CJAS amana plata serviciilor medicale prestate de Spitalul JudeteanCea mai mare unitate spitalicească din judeţul Constanţa trece printr-o situaţie financiară critică. Mai exact, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa refuză să vireze în cont suma aferentă serviciilor medicale prestate de instituţia spitalicească.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Florian Stoian, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa trebuia să depună în această săptămână în cont suma de 23,5 miliarde de lei vechi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Din acest motiv, conducerea spitalului a putut plăti în această lună doar salariile angajaţilor şi utilităţile (lumină, apă curentă). De asemenea, SCJU Constanţa înregistrează un deficit de peste 10 miliarde de lei vechi.
Mai mult decât atât, au fost anulate tichetele de masă pentru salariaţii spitalului, iar fondul de pensii, de şomaj şi de asigurări de sănătate nu au putut fi plătite din lipsa banilor. „Am luat legătura cu conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, care ne-a spus că săptămâna viitoare s-ar punea să ne trimită bani, pe care îi vom folosi să plătim datoriile către bugetul de stat", a adăugat dr. Stoian.
Posturile de cadre medicale, blocate
Din păcate, conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se mai confruntă şi cu altă problemă gravă. Mai exact, cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Constanţa înregistrează datorii de peste 200 de miliarde de lei vechi către furnizorii de medicamente, de materiale sanitare şi de soluţii perfuzabile. Dacă această situaţie nu se va schimba, iar Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu îşi va plăti datoriile, purtătorul de cuvânt este de părere că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va ajunge ca alte spitale din ţară, să nu mai poată desfăşura acte medicale. Pentru moment, unitatea sanitară dispune doar de materiale sanitare şi antibiotice pentru urgenţe majore.
Totodată, posturile pentru medici şi asistente sunt blocate, conducerea spitalului fiind în imposibilitatea de a angaja personal din lipsa banilor. „Secţiile pentru Terapia intensivă, Neurologia, Cardiologia, Dializa au nevoie de personal pentru ca bolnavul să poată fi supravegheat cu atenţie. Din păcate, pe aceste secţii există doar un medic şi o asistentă de gardă", a conchis dr. Stoian.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp