Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clinica groazei

ro

06 Aug, 2009 01:41 2071 Marime text
cap_2.jpgAleea care dă în unitatea sanitară s-a surpat şi puţin a lipsit până acum ca vreun pacient să nu-şi prindă piciorul în crăpătură

„Pentru orice eveniment nedorit, în special accidentări, nu pot să-mi asum nicio răspundere", scrie pe un afiş, semnat de prof. univ. dr. Eduard Circo, care-i întâmpină pe bolnavi la intrarea în Clinica de Endocrinologie. Iar ieri dimineaţă, dacă seismul ar fi fost puţin mai puternic, dacă ar fi avut o replică, dacă ar fi avut o magnitudine mai mare, cine-ar fi fost responsabil pentru pacienţii şi doctorii care ar fi rămas între ruinele unităţii sanitare?

Am avut nenorocul de a mă găsi acolo în timpul seismului şi norocul de a scăpa cu bine. La fel şi ceilalţi medici specialişti, asistente, pacienţi. „Cutremur, ieşiţi afară!". „E o glumă", mi-am spus.  Pentru că de când am trecut prima oară pragul Clinicii de Endocrinologie m-am gândit că la prima zguduială se alege praful de clădire. Dar, nu a fost. Speriaţi, pacienţi, doctori, asistente s-au strâns în faţa unităţii şi au aşteptat. Au aşteptat o replică, una care de această dată să nu-i mai prindă în această clinică a groazei. Timp de mai bine de 20 de minute nimeni nu a îndrăznit să reintre în coşmelia ce poartă denumirea de Clinică de Endocrinologie. Unii nu au mai avut curajul să se întoarcă şi au plecat liniştiţi acasă. Pacienţii, doar ei. Medicii nu au încotro. După zeci de adrese făcute către direcţia spitalului, şi poate chiar mai sus, au primit promisiuni. Şi doar cu ele au rămas. Cu un „Doamne ajută!" şi-au reluat munca, mulţumiţi că au scăpat cu bine. Măcar de această dată.

S-a surpat aleea de la intrare

Povestea Clinicii de Endocrinologie, secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost mediatizată de „n" ori. Au existat promisiuni repetate. S-au dat termene de finalizare. S-au dat asigurări că, în maxim câteva luni, nu va mai fi ca înainte. Pentru echipa de medici de la Endocrinologie şi bolnavii lor, totul a rămas o utopie. La o primă vedere, unitatea condusă de prof. univ. dr. Eduard Circo lasă impresia că ar fi o căsuţă dărăpănată, lăsată de izbelişte de proprietari. Nicidecum. Între pereţii fisuraţi, scorojiţi şi găuriţi îşi desfăşoară activitatea o echipă de medici endocrinologi. Bolnavii nu au încotro. Nu au altă soluţie şi riscă, alături de medici. Clădirea este la un pas de colaps. Au simţit-o pe pielea lor militarii americani de la baza din Mihail Kogălniceanu. În septembrie 2007, soldaţii aveau planuri mari. Vroiau să lucreze câte nouă ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână, pentru ca, în trei luni, clinica să fie ca nouă. O muncă sisifică, dar efortul nu ar fi fost important pentru militarii care, de-a lungul timpului, au renovat grădiniţe şi şcoli. Iniţiativa, demnă de toate laudele, nu avea să aibă sorţi de izbândă. În timpul lucrărilor de renovare, o parte din podeaua holului care leagă saloanele de grupurile sanitare s-a surpat. Înainte de a renunţa la acţiunea de schimbare la faţă a clinicii, militarii americani au acoperit groapa cu o punte de lemn. La fel este şi acum. Au trecut doi ani de atunci şi, în ciuda demersurilor repetate, nu s-au găsit fonduri pentru renovarea clinicii sau pentru relocarea ei într-o altă clădire. Una de vis-à-vis, mai precis care trebuie doar renovată. Şi, de aproape doi ani, tot se renovează. Până când? Nimeni nu ştie sigur. De câtva timp, medicii şi pacienţii de la Endocrinologie au motive în plus să se teamă pentru siguranţa lor. Aleea care dă în unitatea sanitară s-a surpat, şi puţin a lipsit până acum ca unul dintre pacienţi să nu-şi prindă piciorul în crăpătură şi de la endocrinologie să ajungă la ortopedie.

endocrinologie.jpg„Mă faceţi să râd..."

În vara anului trecut, prof. univ. dr. Eduard Circo făcea dezvăluiri şocante privind modul în care sunt cazaţi bolnavii în clinica pe care o conduce şi declarase că pacienţii şi medicii trebuie să facă faţă chiar şi puricilor. Surse din spital au confirmat că această problemă nu s-a rezolvat nici acum. „Mă faceţi să râd. De zece ani există planul de a ne da o altă clădire. De zece ani nu se face nimic...", spunea, la acel moment, prof. univ. dr. Eduard Circo. Iar în urma declaraţiilor părea că lucrurile se vor mişca. Şeful Clinicii primise cuvântul fostului director al Autorităţii de Sănătate Publică din Constanţa, Marius Enescu, că va face pomul de Crăciun într-o clădire nouă. Se pare că nu i-a fost precizat şi anul în care se va întâmpla acest lucru. Clădirea de vis-à-vis de Clinica de Endocrinologie, unde ar trebui să aibă loc mutarea, este de aproape doi ani în renovare. Ultimele promisiuni vin din partea noului manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, Dan Căpăţână, care în urmă cu două zile a declarat că până la sfârşitul lui 2009 - începutul lui 2010 Clinica de Endocrinologie va funcţiona într-un spaţiu reabilitat.

{mos_ri:Endocrinologie,Eduard Circo}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii