Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conditii jalnice de locuit pentru studenti

ro

04 Sep, 2003 00:00 790 Marime text

Cazarea, o problema minora pentru administratia universitatii

Tinerii care invata la Universitatea "Ovidius" ar putea locui in garsonierele de la caminul numarul 2 si la cel din cartierul Faleza Nord # Comisii din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, a Directiei de Sanatate Publica si a Oficiului Protectiei Consumatorilor vor verifica starea in care se afla caminele * MECT nu da bani pentru reparatiile de intretinere si de aceea se fac investitii din fonduri proprii * Aceste sume sunt obtinute fie din taxele de scolarizare sau de concurs, fie prin inchirierea pe timpul verii a camerelor de camin * In baza unei decizii a ministerului de resort, studentii de la institutiile particulare vor avea dreptul sa ocupe un loc in caminele administrate de universitatile de stat

Pentru studentii din alte judete care aleg sa isi continue studiile la una din facultatile Universitatii "Ovidius" exista posibilitatea ocuparii unui loc in caminele institutiei. In fiecare an, sute de studenti prefera sa locuiasca in camere cu cinci paturi, desi oficial nu exista oferta decat pentru camere cu maximum trei paturi, cu usi rupte si mobilier vechi, doar pentru a simti ceea ce inseamna viata de student. Vinovati pentru conditiile jalnice sunt nu numai conducerile institutiilor, ci tocmai "chiriasii".In acest an, pentru studentii din alte judete si din Republica Moldova sunt disponibile aproximativ 1.500 de locuri de cazare. Oferta universitatii este urmatoarea: 600 de locuri la caminele 1 si 2, de pe bulevardul Mamaia, 300 la cel din cartierul Faleza Nord, cate 200 la internatele de la Liceul Energetic si de la Liceul "Vasile Parvan" si cate o suta la Liceul "Navrom" si la Colegiul Tehnic "Tomis".Pentru ca majoritatea caminelor au fost construite in urma cu mai mult de 30 de ani, a fost necesara efectuarea de reparatii capitale. In acest an, au fost realizate o serie lucrari de reparatii capitale sau consolidari. Astfel, caminul numarul 2 a fost recompartimentat, in locul camerelor existand garsoniere pentru studenti. De asemenea, la caminul numarul 1 au inceput lucrarile anuale pentru reparatia instalatiilor si reconditionarea grupurilor sanitare. Prorectorul universitatii, Victor Ciupina, a mentionat ca aceste lucrari vor fi incheiate pana pe 27 septembrie. Comisii din partea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, a Directiei de Sanatate Publica si a Oficiului Protectiei Consumatorilor vor verifica starea in care se afla caminele. Studentii care doresc sa beneficieze de locuri in camine pot depune cerere la Liga Studentilor, solicitari ce urmeaza sa fie analizate in perioada 27-28 septembrie.

Cantina nu necesita reparatii

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a alocat pentru institutia constanteana fonduri cu destinatie speciala, respectiv pentru reparatiile capitale pentru cantine si camine. Cheltuielile din acest an s-au ridicat la suma de 19.000.000 de lei pentru lucrari, la care se adauga alte aproximativ 15.000.000 de lei. MECT nu da insa bani pentru reparatiile de intretinere si de aceea, de cele mai multe ori, se fac investitii din fonduri proprii. Aceste sume sunt obtinute fie din taxele de scolarizare sau de concurs, fie prin inchirierea pe timpul verii a camerelor de camin. In acest sezon estival, mai multi studenti, cadre didactice si functionari au optat pentru o camera intr-unul din caminele studentesti functionabile, in schimbul unei chirii care a fost mult mai mare decat cea perceputa in timpul anului. In ceea ce priveste situatia cantinei studentesti care se afla in apropierea caminelor de pe bulevardul Mamaia, conform celor declarate de prorectorul Victor Ciupina, nu vor fi investiti bani pentru reparatii capitale. "Cantina se afla intr-o stare buna si speram ca, in acest an, de serviciile acesteia sa beneficieze cat mai multi studenti".

Locuri pentru fiecare facultate

La sfarsitul lunii septembrie, rectoratul Universitatii "Ovidius" Constanta va organiza o sedinta cu reprezentantii din conducerile celor 15 facultati si cu cei ai Ligii Studentilor, fiecare institutie din cadrul universitatii urmand sa primeasca un procent din numarul de total de locuri existente in caminele administrate de universitate. De asemenea, in baza unei decizii a ministerului de resort, studentii de la institutiile particulare vor avea dreptul sa ocupe un loc in caminele administrate de universitatile de stat. Astfel, se vor reduce cazurile in care studentii de la stat, care au obtinut camere in camine, au vandut locurile celor de la particular. Totodata, institutiile de invatamant superior de stat si particulare pot construi sau achizitiona in coproprietate camine studentesti, beneficiind fiecare de o cota-parte, proportional cu sumele proprii investite in aceste internate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii