Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:09 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conditiile insalubre din sediul DGFP pun in pericol viata angajatilor

ro

21 Jan, 2005 00:00 874 Marime text

Fata nevazuta a Finantelor locale

Pentru fiecare agent economic sau contribuabil la bugetul de stat, persoana fizica, unitatile fiscale trebuie sa arhiveze toate documentele financiar-fiscale reprezentand obligatiile declarative ale acestora * Inmagazinarea acestei "maculaturi" a generat multor unitati fiscale probleme in arhivarea lor, atat ca spatiu, cat si ca timp * Administratia Finantelor Publice situata pe strada Mircea cel Batran poate raporta la aceasta data peste 25.000 de dosare fiscale a tot atator agenti economici, arhivate in conditii necorespunzatoare * Singurul arhivar al institutiei, se lupta de cinci ani cu avalansa de documente fiscale, incercand sa le puna intr-o ordine pentru fiecare contribuabil in parte * Din cauza conditiilor deficitare de la locul de munca, acesta a fost depistat de anul trecut cu silicoza, boala specifica arhivarilor

Fiecare contribuabil, persoana fizica sau juridica, la bugetul de stat are de indeplinit anumite obligatii declarative fata de organele fiscale teritoriale. In traducere libera, oricare platitor de taxe si impozite la bugetul consolidat trebuie sa depuna niste declaratii tipizate sau nu, la unitatea fiscala de care apartine, prin care se stabilesc obligatiile materiale ale fiecaruia fata de vistieria statului. Fiecare asemenea declaratie are un anumit timp dupa care se considera prescrisa, pana atunci fiind arhivata la sediul organului fiscal. In judetul Constanta sunt inregistrate 13 administratii financiare care au fiecare dintre ele arhiva proprie, in care se stocheaza toate aceste declaratii si documente financiar-fiscale, pe contribuabil in parte. "In mod normal, fiecarui agent economic ii revine in arhiva noastra un dosar in care sunt cuprinse raportarile financiar-contabile pe perioadele prevazute de legislatie, actele de control fiscal incheiate de inspectorii nostri, declaratiile fiscale, documentele aferente demararii procedurii de executare silita, daca este cazul etc. Fiecare declaratie in plus, raportare se ataseaza documentelor mai vechi din dosarul acestuia, rezultand o cantitate considerabila de hartii numai pentru un singur agent economic", a declarat Bogdan Hutuca, seful Administratiei Finantelor Publice Constanta. Colectarea acestei "maculaturi" a generat multor unitati fiscale probleme in arhivarea lor, atat ca spatiu, cat si ca timp, ingreunand activitatea unor angajati din institutii, una dintre ele fiind chiar Administratia Finantelor Publice situata pe strada Mircea cel Batran, care poate raporta la aceasta data peste 25.000 de dosare fiscale a tot atator agenti economici. "Pana acum nu a existat o logistica. Se inregistreaza o productie de hartii foarte mare, pe care trebuie sa le administram cum putem, de cele mai multe ori le tinem prin birouri, pana cand gasim un spatiu de depozitare in arhiva. Suntem de cele mai multe ori in imposibilitatea de a le sorta si arhiva din mai multe motive: avem nevoie in permanenta de ele, asa cum sunt declaratiile de venituri ale persoanelor fizice, sunt solicitate de alte autoritati locale. Am incercat sa le sortam pe categorii, pe contribuabil in parte, dar am constat ca nu exista spatiu de manevra", a mai adaugat Hutuca. In prezent, se actioneaza pe doua directii: toate hartiile sunt descarcate periodic, sortandu-se pe contribuabil in parte si se aranjeaza vechea arhiva pe fiecare agent economic.

Silicoza, boala arhivarilor

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta are un singur angajat care se ocupa de arhiva institutiei, implicit de cea a Administratiei Finantelor Publice din municipiu, fiind vorba de Dan Puscas. Acesta provine din cadrul Serviciului Administrativ, neavand calitatea oficiala, potrivit fisei postului, de arhivar. Principala lui sarcina era aceea de a cauta documentele financiar-fiscale care erau solicitate de alte autoritati din teritoriu sau de la centru. Odata cu trecerea timpului, respectiv cinci ani, acesta a preluat in totalitate sarcina de a administra arhiva celor doua institutii. "Prima cerinta pentru a putea administra aceasta arhiva este angajarea unui numar de personal corespunzator cu volumul de hartii inmagazinate. Cea de a doua ar fi gasirea unui spatiu corespunzator nu numai ca marime, in prezent toate spatiile disponibile au fost transformate in loc de depozitare a arhivei, dar si din punct de vedere al conditiei fizice a acestuia", declara Dan Puscas. Actualele spatii in care este plasata arhiva sunt atacate de igrasie, generata de infiltratiile de apa de la ploaie sau inundatii, nu sunt dotate cu sistem de ventilatie, sistem de iluminat optim si nu detin numarul de rafturi necesare pentru a fi aranjate corespunzator. In toate aceste spatii este omniprezenta imaginea sutelor de pachete de dosare stivuite pe pardoseala, unele langa altele, mirosul persistent de mucegai amestecat cu o temperatura si umiditate foarte ridicate. Si poate cel mai important aspect este factorul uman. Dupa aproape cinci ani de lucru la arhiva, Dan Puscas a resimtit primele semne ale unei boli care nu iarta: silicoza, boala arhivarilor. Anul trecut a fost diagnosticat cu aceasta boala, necesitand in aproape un an doua concedii medicale pentru ameliorarea sanatatii. Cei mai vechi angajati ai institutiei pot povesti cum predecesorul acestuia a fost depistat tot cu silicoza, mult prea tarziu pentru a mai face ceva: dupa o perioada de spitalizare, acesta a decedat. "Ordonatorul de credite al administratiei financiare din municipiu este DGFP Constanta, care nu dispune de fondurile necesare pentru achizitionarea unui sediu care sa acopere toata gama de necesitati ale institutiei. Dupa cum stie toata lumea, asteptam in prezent un semnal de la Bucuresti in ceea ce priveste gasirea unui astfel de sediu, rezolvandu-se o multime de probleme la nivelul intregii directii si a unitatilor fiscale din teritoriu", a concluzionat Bogdan Hutuca. Noua conducere a DGFP Constanta, Vasilica Mihai, a mentionat de la inceputul mandatului ca una dintre prioritati o constituie acest sediu demult ravnit, care va trebui sa reuneasca unitatile fiscale raspandite pe raza municipiului si sa asigure desfasurarea in bune conditii a actului financiar-fiscal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii