Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:34 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conducerea Comcereal, anchetata de inspectorii de munca

ro

27 Feb, 2004 00:00 1040 Marime text

Demolarea unor obiective se va realiza doar cu autorizatie

Ancheta ITM a scos la iveala faptul ca seful silozului, Nicolae Bardu, a incheiat o conventie cu o persoana fizica neautorizata pentru demolarea unor constructii din incinta unitatii * Actul este inregistrat in registrul societatii * Reprezentantii ITM spun ca aceasta este o practica incorecta si defectuoasa * Din aceasta cauza, pe data de 23 februarie, doi tineri de 17 ani si-au pierdut viata striviti de daramaturi * Primariile din judet vor primi adrese pentru a identifica toate cladirile aflate in conservare sau care sunt pe punctul de a fi demolate * Masura a fost luata pentru a evita pierderi de vieti omenesti, asa cum s-a intamplat la silozul Comcereal din Medgidia

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca au demarat, ieri, o ampla ancheta la societatea "Comcereal" SA, silozul din Medgidia, pentru a depista cauzele accidentului produs pe data de 23 februarie. In acea zi, la ora 15.00, a avut loc un accident soldat cu doua victime, respectiv Ioan Mugurel Iancu si Florin Stan, ambii de 17 ani. Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM, a declarat ca ancheta efectuata in urma acestui eveniment a scos la iveala o serie de nereguli. In primul rand, inspectorii de munca au descoperit ca, pe data de 18 februarie, Nicolae Bardu, seful de siloz din Medgidia, a incheiat cu Teodor Macavei, care este persoana fizica neautorizata, o conventie care avea ca obiect demolarea a patru patule din prefabricate aflate in incinta unitatii. Conform conventiei, inregistrata in registrul punctului de lucru de la Medgidia, plata consta in materialul lemnos si placile de beton rezultate in urma demolarii. Becheanu a precizat ca lucrarile de demolare au inceput pe data de 20 februarie si au fost efectuate de Teodor Macavei si alte sapte persoane. Acesta a declarat ca respectivii erau cunoscuti care il ajutau, desi cei in cauza au spus ca urmau sa primeasca cate 100.000 de lei pentru fiecare zi de munca. Toate aceste nereguli ar fi ramas necunoscute daca pe data de 23 februarie nu ar fi avut loc accidentul. Acesta s-a produs in momentul in care se efectuau lucrari de degajare a dalelor de beton de pe pardoseala patulului numarul trei, care s-a prabusit. Sub daramaturi au fost prinse doua persoane care, ulterior, au decedat, strivite de dalele de beton. Becheanu a declarat ca, la ora actuala, ancheta este continuata de inspectori de munca, precum si de procurori ai Parchetului de pe langa Judecatoria Medgidia si reprezentanti ai Politiei, care vor stabili imprejurarile in care s-a produs accidentul. "Ancheta este in curs de derulare. Se ancheteaza conducerea "Comcereal" pentru a vedea daca se stia de decizia sefului de siloz. Daca se dovedeste ca s-a permis acest mod de lucru, care este incorect si defectuos, se vor aplica sanctiuni drastice. La ora actuala, un amplu control s-a demarat la "Comcereal" pentru a stabili daca astfel de practici au existat sau mai exista in continuare", a precizat Marian Becheanu. Controalele la societate se fac impreuna cu inspectori ai Inspectoratului in Constructii.

Demolari doar cu autorizatie

La ITM au inceput, in ultima perioada, sa fie semnalate din ce in ce mai multe aspecte care vizeaza demolarea unor imobile. Tragedia de la Medgidia a determinat reprezentantii ITM sa faca o adresa catre toate primariile din judet, prin care acestora li se cere sa ia masuri in vederea identificarii tuturor obiectivelor aflate in conservare sau care urmeaza sa fie demolate. Potrivit acestei adrese, demolarea va fi permisa doar daca se efectueaza cu personal calificat si autorizat si numai pe baza unui proiect aprobat si avizat corespunzator. Acest lucru inseamna ca demolarea va avea acelasi caracter ca si construirea si presupune o autorizatie in acest sens. Lucrarile vor fi supravegheate de un inspector de munca, astfel incat sa nu se mai produca accidente. In cazul in care primariile nu respecta cerintele impuse de ITM, sunt pasibile de sanctiuni cuprinse intre 30 si 100 de milioane de lei. La ora actuala, au loc discutii intre ITM si Inspectoratul in Constructii pentru a fi demarate controale ale unor astfel de obiective.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii