Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conflict cu gardienii, rezolvat de controlorii ITC

ro

13 Dec, 2002 00:00 899 Marime text

A scazut numarul calatorilor fraudulosi

In cursul intalnirii saptamanale de examinare a sesizarilor facute de cei nemultumiti, au fost depuse doar patru contestatii * Ionut Marian Rosu a depus o contestatie declarand ca nu a fost el in autobuzul 48, ci un prieten de-al verisoarei sale * In urma verificarilor s-a demonstrat ca tanarul avea dreptate * Cel care a folosit identitatea lui Ionut Rosu a adus o gasca din Palas pentru a-si rezolva problema cu controlorii

Lucratorii garzii de control "Clean Control ITC" din Constanta depisteaza zilnic cel putin 20 de calatori care circula fraudulos pe mijloacele de transport. Exista cazuri in care, din diferite motive, contravenientii sunt nemultumiti si se considera nedreptatiti de catre echipele de control si de aceea depun la dispecerat contestatii. Atunci cand acestea sunt aprobate, se platesc doar taxele postale, insa, de cele mai multe ori, contestatiile sunt respinse, cei amendati fiind nevoiti sa plateasca, in termen de 48 de ore, jumatate de milion de lei.In cursul intalnirii saptamanale de examinare a sesizarilor facute de cei nemultumiti, au fost depuse doar patru contestatii. In primul caz, Dorina Popescu a contestat faptul ca a fost amendata pentru ca nu a compostat corect biletul. Ulterior, in urma probelor si a declaratiilor controlorilor, aceasta a recunoscut ca nu capsase biletul. "Ea a recunoscut ca a incercat sa scape de amenda, insa, in cele din urma, a fost nevoita sa plateasca 500.000 de lei", a declarat seful "Clean Control ITC", Aurel Mitran. Un caz mai deosebit a fost inregistrat in cursul lunii trecute si care a fost solutionat abia in cursul zilei de ieri. Ionut Marian Rosu a depus o contestatie declarand ca nu a fost el in autobuzul 48, ci un prieten de-al verisoarei sale. Cei doi care au fost depistati fara bilet au facut scandal la capatul liniei de troleibuz, controlorii fiind nevoiti sa solicite ajutorul gardienilor pentru aplanarea conflictului. Dupa un timp, prietenul fetei a venit cu un grup de indivizi care s-au incaierat cu gardienii publici, in cele din urma, gasca si cei doi contravenienti fugind de la locul faptei. Controlorii ITC au reusit sa retina datele baiatului, insa acestea s-au dovedit a fi false. Ionut Rosu s-a prezentat la sediu cu abonamentele pe liniile 100 si 48 si a reusit sa-i convinga pe membrii comisiei ca cel implicat in scandal a fost un prieten de-al verisoarei sale. In prezent, Ionut Rosu are un proces-verbal intocmit de gardienii publici, desi el nu a fost implicat in scandal, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa rezolve si aceasta problema. Aurel Mitran a precizat ca nu este singurul caz de acest gen inregistrat, in ultimele luni controlorii semnaland cinci situatii in care calatorii fraudulosi si-au declinat identitatea. "Dintre cele cinci cazuri de acest gen trei au fost din Navodari. De cele mai multe ori, liceenii incearca sa faca o gluma controlorului, prezentand unul datele celuilalt. Noi avem gardieni publici care verifica prin statie la Politie exactitatea datelor, iar daca persoana in cauza cunoaste toate datele ne este greu sa verificam daca este vorba de aceeasi persoana. Cei care ies in pierderi sunt parintii care sunt nevoiti sa plateasca ispravile copilului", a povestit seful "Clean Control ITC".

Flagrant de mita

Insa acestea nu sunt singurele cazuri in care cei care sunt prinsi fara bilet reactioneaza mai putin normal decat este de asteptat in cazul unei persoane care savarseste o infractiune. Unul dintre controlorii de la "Clean Control ITC" a povestit ca, miercuri seara, a surprins circuland fara bilet o femeie din Harsova, care a refuzat sa prezinte un act de identitate. In cele din urma, ea a dat controlorului un carnet de cec, urmand ca peste cateva ore sa plateasca 500.000 si sa recupereze actul. Aceasta s-a intors dupa doua ore singura, incercand sa dea mita controlorilor, acestia refuzand banii femeii. Imediat dupa incident, si-au facut aparitia doi politisti care i-au amenintat pe controlori ca ii vor aresta pentru luare de mita. "I-am replicat celor doi politisti ca si noi avem un sef si ca il vom chema pe el pentru a rezolva situatia. Cand au vazut ca avem de gand sa-i solicitam sefului nostru sa vina la fata locului, cei doi politisti au disparut imediat", a povestit controlorul. Aurel Mitran a precizat ca un caz aparte il reprezinta elevii care circula fara bilet pe autobuze si tramvaie. "De obicei, le oprim carnetele de note, iar cand vin sa le ridice le returnam dupa ce si-au facut abonamente pe liniile pe care circula de obicei. Astfel ii obligam sa intre in legalitate, iar pe parintii lor ii scutim de o amenda de 500.000 de lei", sustine seful "Clean Control ITC". De asemenea, este de retinut faptul ca, in ultima perioada, a scazut numarul persoanelor care circula fara legitimatie de calatorie. "Acum o luna erau analizate cate 20-25 de cereri, insa, de cateva saptamani, numarul celor care sunt nemultumiti s-a redus la mai mult de jumatate", a declarat Timur Ibrahim, liderul de sindicat din cadrul RATC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii