Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Local Mangalia, repetent in fata legii

ro

01 Sep, 2008 20:00 1261 Marime text
1220279918.jpg

Destine tragice, copilarii nefericite, adolescente amestecate cu suferinta si pumni intregi de medicamente. Aceasta este viata pe care copiii (acum tineri) din anii '80, infectati de sistemul de sanatate romanesc cu cea mai groaznica maladie a vremurilor contemporane, HIV, trebuie sa o indure zi de zi...

La toate acestea se adauga si cea mai mare "pedeapsa" a lor: nepasarea semenilor, fie ca este vorba despre comisiile prin care trebuie sa treaca, anual, pentru a-si obtine certificatele de handicap, fie de lipsa medicamentelor necesare supravietuirii sau chiar de ignoranta autoritatilor care, in loc sa le respecte drepturile, nici macar nu cunosc legislatia in vigoare, care protejeaza persoanele cu handicap. Printre foarte putinele drepturi obtinute de organizatiile de promovare a drepturilor acestora se numara si cel de transport gratuit in mijloacele de locomotie urbane. In Legea 448, privind Protectia si Promovarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap, intrata in vigoare pe 6 decembrie 2006, se specifica in mod clar faptul ca "Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa ia masuri specifice in vederea asigurarii transportului in comun de suprafata, iar persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de gratuitate pe toate liniile de transport urban cu mijloacele de transport in comun". Mai mult, legiuitorul a precizat si faptul ca toate legitimatiile de transport urban cu mijloace de transport in comun de suprafata sunt valabile pe intreg teritoriul tarii, fiind recunoscute de toate regiile de transport local.

Transportul in comun va fi subventionat... la o data incerta

La Mangalia insa, nici pana la aceasta ora, persoanele cu handicap nu beneficiaza de aceasta lege. Printre cei care ar trebui sa aiba transportul intern asigurat (cel putin pe ruta Mangalia-Olimp) sunt si membrii Organizatiei "O Raza de Lumina": "Printre membrii nostri sunt foarte multe persoane cu dizabilitati, inclusiv cele seropozitive si insotitorii acestora sau asistentii personali. Este pacat ca exista o lege pentru protectia lor, care nu este respectata. Pe langa faptul ca niciun autovehicul nu este adaptat, potrivit legii, pentru deplasarea persoanelor cu handicap, acestea nu au nici gratuitate la transportul in comun", ne-a declarat presedintele "O Raza de Lumina" Mangalia, Ioana Petriuc. Desi a facut o adresa prin care arata situatia persoanelor cu handicap din Mangalia, unica promisiune a Consiliului Local a fost una destul de vaga. Comisia Pentru Protectie Sociala si Sanatate a gasit de cuviinta sa raspunda solicitarii "O Raza de Lumina" astfel: "datorita faptului ca transportul in comun este asigurat de firme private, Consiliul Local are obligatia de a colabora cu acestia in vederea subventionarii transportului pentru persoanele cu handicap. Valoarea subventiei va face obiectul Comisiei Economice, respectand posibilitatile bugetare"... In concluzie, Consiliul Local va analiza, intr-un anume moment, o subventie a transportului, in timp ce in lege scrie clar ca acesta este total gratuit. Ramane de vazut cand si in ce fel isi vor recapata drepturile persoanele cu handicap din Mangalia, care au pierdut prima "batalie" cu legea in mana: cea a nepasarii celor pe care i-au trimis sa le reprezinte drepturile.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii