Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:17 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta are nevoie de spital clinic de psihiatrie

ro

20 Aug, 2004 00:00 1371 Marime text

Cerere la minister

Aceasta idee este sustinuta de reprezentantii DSPJ, care au inaintat o cerere catre Ministerul Sanatatii * Solicitarea autoritatilor constantene de profil vine tocmai cand Ministerul Sanatatii si-a propus rezolvarea problemelor din sectiile si din spitalele de psihiatrie * In cazul in care cererea va fi acceptata, institutia isi va putea incepe activitatea in cateva luni * De la infiintare si pana in prezent, sectia de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta nu a primit nici un leu * Bolnavii de aici vor fi reevaluati si se va stabili forma de tratare * Pe viitor, se doreste ca acesti bolnavi sa fie tratati ambulatoriu sau sa fie internati pe perioade scurte, pentru a se evita aglomerarea sectiilor de specialitate

Ministerul Sanatatii va finaliza, pana la 1 octombrie, evaluarea din punct de vedere medical, psihic si social a pacientilor internati in spitalele de psihiatrie din Romania, iar de la 1 septembrie este prevazuta cresterea sporurilor salariale de la 12% la 50% pentru angajatii din acest sistem. Cresterea alocatiilor de hrana cu 17% in toate spitalele de psihiatrie din Romania, de la 53.000 lei la 70.000 lei, regandirea infrastructurii prin reorganizarea spitalelor de psihiatrie de inalta siguranta, precum si alocarea a 44,5 miliarde de lei suplimentar pentru reamenajarea unora din aceste spitale sunt cele mai importante masuri care au fost luate pana in prezent de catre Ministerul Sanatatii pentru imbunatatirea situatiei din spitalele de psihiatrie romanesti. O comisie a Ministerului Sanatatii monitorizeaza saptamanal modul in care masurile de reabilitare a asistentei medicale psihiatrice adoptate prin memorandum sunt aplicate in realitate. Guvernul Romaniei a aprobat in luna mai a acestui an Memorandumul propus de reprezentantii MS, prin care sunt stabilite termene precise pentru masurile urgente care trebuie luate in vederea reabilitarii sistemului de ingrijiri de sanatate mintala din Romania. Deja o serie de masuri prevazute in acest document au fost realizate, printre acestea numarandu-se cresterea alocatiilor de hrana si majorarea alocatiilor pentru bolnavii psihici. O alta concluzie a reprezentantilor Ministerului Sanatatii a fost aceea ca au fost luate masuri si in ceea ce priveste infrastructura in acest sistem. Pana la sfarsitul anului 2004 sunt prevazute definirea listelor de medicamente gratuite si compensate in vederea tratamentului ambulatoriu, stabilirea programului de profilaxie in patologia psihiatrica si psihosociala pentru anul 2005, cu suplimentarea de doua ori a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru asigurarea terapiilor specifice, si a programului de perfectionare a personalului medico-sanitar. Avand in vedere necesitatile financiare foarte mari in acest domeniu, Ministerul Sanatatii a invitat organismele internationale finantatoare la discutii. Deja reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene si-au anuntat intentia de a se implica in reabilitarea sistemului de ingrijiri de sanatate mintala prin derularea unui proiect Phare, intitulat "Imbunatatirea monitorizarii starii de sanatate si a capacitatii de evaluare in cadrul reformei sistemului de ingrijiri medicale".

Medicamente cu banii proprii

Lipsa medicamentelor va afecta, in acest an, nu numai bolnavii cronici, dar si pe cei cu afectiuni psihice, care vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru a putea supravietui. Cu toate ca sumele alocate in 2004 sunt mai mari decat anul trecut, cresterea este anulata de majorarea pretului la medicamente si a numarului mare de bolnavi. Actualmente, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate deruleaza doua tipuri de programe pentru bolnavii cronici. O parte dintre beneficiarii acestora isi primesc medicatia in urma unor licitatii tinute la nivel national, medicii sefi de programe trimitand lunar o comanda la CNAS, iar altii, pe baza unor achizitii facute la nivel local. In prima categorie intra majoritatea bolilor cronice, cu un impact mare asupra sanatatii, precum HIV/SIDA, cancerul, TBC, diabetul, maladiile psihiatrice sau bolile renale cronice. Pentru medicatia in HIV/SIDA, in acest an au fost alocate 77 de miliarde de lei, pentru oncologie - 38 de miliarde de lei, pentru dializa renala - 43 de miliarde de lei, pentru diabetici - 43 de miliarde de lei, pentru psihiatrie - 2,300 miliarde de lei si pentru TBC - 3,300 miliarde de lei. Situatia grava existenta in majoritatea sectiilor si spitalelor de psihiatrie din tara a determinat ministerul de resort sa ia masuri si sa se implice mai mult in rezolvarea acestor probleme care se acutizeaza de la o zi la alta.

Pacientii din sectia de Psihiatrie din SCJU vor fi reevaluati

Astfel, din luna martie a acestui an, ministerul a inceput chiar o reforma reala si totala a serviciilor de sanatate mintala. De asemenea, recent, o comisie a MS a discutat strategia reformei de asistenta medicala psihiatrica din Romania. Aceasta strategie cuprinde masuri de imbunatatire a sistemului de asistenta medicala, atat in ambulatoriile din spitalele de psihiatrie, cat si masuri de siguranta in cele sase spitale de psihiatrie din tara. Strategia prevede ca, in perioada imediat urmatoare, prin Directia de Sanatate Publica Judeteana sa fie reevaluata starea de sanatate a pacientilor din sectia de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, care, inca de la infiintare, nu a primit nici macar un leu. Asadar, bolnavii care reprezinta cazuri medico-sociale si au familie vor fi reintegrati cu ajutorul comunitatilor locale in aceste familii, iar cei care nu mai au pe nimeni vor fi internati in unitatile medico-sociale existente. In acest fel, se va incerca si evitarea suprapopularii unitatii medicale prin inlocuirea regimului de internare continua a bolnavilor psihici cu forme alternative, ca de exemplu, spitalizarea de zi sau tratamentul ambulatoriu. In plus, ergoterapia si terapia ocupationala vor fi doar forme alternative de tratament pe care se va pune accent mai mare in spitalele de psihiatrie si in sectiile de specialitate. Tot in cadrul reformei sistemului, se vor face instruirea personalului DSPJ, precum si instruirea reprezentantilor CJAS privind modul de verificare a sectiilor de psihiatrie si a alocarii fondurilor pentru psihiatrie. Comisia desemnata de catre Ministerul Sanatatii va lua toate masurile necesare pentru ca in cadrul acestui proces de reinsertie sa fie respectate si asigurate toate drepturile fundamentale ale persoanelor cu afectiuni psihice.

Spital clinic de psihiatrie la Constanta

Directia de Sanatate Publica Judeteana a inaintat recent Ministerului Sanatatii o cerere prin care solicita desprinderea sectiilor de Psihiatrie din cadrul spitalului de la Palazu Mare si transformarea lor in Spital Clinic de Psihiatrie. Referitor la acest lucru, directorul Directiei de Sanatate Publica Judeteana, doctor Camelia Ciobotaru, a declarat ca propunerea de infiintare a acestei institutii s-a facut luand in consideratie faptul ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta este o unitate cu 1500 de paturi, ceea ce inseamna ca este foarte greu de administrat. "In plus, SCJU necesita lucrari de reparatii si modernizari, si acestea se vor realiza mai repede daca va deveni un spital cu personalitate juridica". Pentru realizarea acestor obiective, luna aceasta s-au purtat o serie de discutii, in final ajungandu-se la concluzia ca un spital cu profilul mentionat este absolut necesar in judetul Constanta, avand in vedere si numarul mare de locuitori ai orasului. Institutia care urmeaza a se pune pe picioare in cateva luni va asigura intreaga gama de prestatii apartinand specialitatilor psihiatrie, adulti si copii, neurologie pediatrica si recuperare neuromotorie copii, in sistem ambulatoriu si semiambulatoriu, pentru toate categoriile de morbiditati specifice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii