Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta are sapte centre de cercetare

ro

09 Jun, 2003 00:00 725 Marime text

Cea de-a cincea editie a Conferintei Nationale a Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior

Manifestarea a avut ca scop relansarea activitatii de cercetare * La conferinta de la sfarsitul saptamanii au fost facute cunoscute rezultatele evaluarii centrelor de cercetare si au fost nominalizate centrele de excelenta in cercetarea stiintifica pentru anul 2003 * S-a constatat ca unul din factorii reformei de invatamant superior il constituie reorganizarea si reorientarea activitatii stiintifice * Pentru acest an au fost aprobate la nivel national 262 de centre de cercetare si 23 de excelenta

La Constanta s-a desfasurat, la sfarsitul acestei saptamani, cea de-a cincea editie a Conferintei Nationale a Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS 5), care avut ca scop relansarea activitatii de cercetare. La eveniment au participat cercetatori, cadre universitare, reprezentanti ai Academiei Romane si ai Fundatiei Europene pentru Stiinte, si o comisie a Ministerului Educatiei si Cercetarii, formata din ministrul delegat cu activitatea de cercetare din cadrul MEC, Serban Constantin Valeca, ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, si secretarul de stat pentru invatamant superior si integrare europeana, Radu Mircea Damian. De asemenea, au mai participat presedintii comisiilor de invatamant din Senat si Camera Deputatilor, Ioan Otiman si Anghel Stanciu. Tema conferintei a fost "Economia bazata pe cunoastere - rolul universitatilor". La conferinta de la sfarsitul saptamanii au fost facute cunoscute rezultatele evaluarii centrelor de cercetare si au fost nominalizate centrele de excelenta in cercetarea stiintifica pentru anul 2003. Participantii la conferinta au prezentat o analiza privind activitatea de cercetare stiintifica din universitati in anul trecut. De asemenea, au fost anuntate rezultatele procesului de evaluare la zi a editurilor si revistelor stiintifice romanesti. Prezenta la manifestare, ministrul Educatiei si Cercetarii a declarat ca activitatea de cercetare nu este una facultativa, ci o componenta obligatorie pentru care doresc sa aiba o cariera profesionala.

Fara centre de excelenta

Conform raportului realizat de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior privind procesul de identificare si recunoastere a centrelor s-a constatat ca unul dintre factorii reformei de invatamant superior il constituie reorganizarea si reorientarea activitatii stiintifice. Centrele de cercetare functioneaza in cadrul catedrelor universitare ca unitati distincte sau departamente pe langa catedre, facultati sau universitati. Pentru acest an au fost aprobate la nivel national 262 de centre de cercetare si 23 de excelenta. In ceea ce priveste judetul nostru, a fost aprobata functionarea a 7 centre de cercetare, respectiv cinci la Universitatea "Ovidius" si doua la Universitatea Maritima Constanta. De asemenea, la Constanta mai exista trei centre recunoscute "Ovidius", respectiv "Centrul de cercetare stiintifica interdisciplinara, tehnologii moderne de depoluare si valorificare a deseurilor pentru dezvoltare durabila", "Centrul de studii si cercetari a istoriei si civilizatiei zonei Marii Negre" si "Economia si administrarea afacerilor", precum si unul la UMC, respectiv "Inginerie electrica navala". Universitatile din Constanta nu au obtinut autorizare pentru alte trei centre. In ceea ce privesc centrele de excelenta, in judetul nostru nu exista nici unul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii