Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:49 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta „contribuie" la infringementul pentru Romania

ro

26 Sep, 2009 03:15 1061 Marime text

Chiar dacă, deocamdată, cei din Uniunea Europeană nu vor porni o procedură de infringement pentru România şi apreciază că, până în prezent, au fost închise 85% din gropile de gunoi neconforme, asta nu presupune ca autorităţile locale să se lase pe tânjală.

Potrivit unei situaţii realizate la nivel naţional de Garda Naţională de Mediu (GNM), până la ora actuală, doar 25 de judeţe au reuşit să rezolve problema gropilor de gunoi neconforme. Situaţia nu este deloc îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât, pentru nesoluţionarea acestei cerinţe negociată de România cu Uniunea Europeană şi asumată, UE ne poate aplica procedura de infringement. Prezent la Galaţi, la forumul european pe teme de mediu, intitulat „Conference on Implementation and Enforcement of Environmental Legislation", Silvian Ionescu, comisarul-şef al GNM, a precizat că sunt 17 judeţe codaşe în respectarea acestei cerinţe europene. Pe lista neagră a judeţelor care „găzduiesc", încă, gropi de gunoi neconforme se numără şi Constanţa. Potrivit şefului lui Silvian Ionescu, în judeţul nostru mai trebuie închise 69 de gropi de gunoi neconforme, situându-se pe locul trei în topul codaşilor. Totodată, el a menţionat că procedura efectivă de infringement ar putea fi declanşată în aprilie anul viitor, dacă administraţiile publice locale nu acţionează în timp util pentru închiderea acestor gropi de gunoi neconforme.

Reamintim că penalizările pe care România le-ar putea primi de la Comunitatea Europeană, prin declanşarea infringementului, se ridică la 200.000 euro/zi, sumă care, potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii