Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanta South Container Terminal face concedieri

ro

02 Feb, 2010 04:14 6260 Marime text
containere.jpgAcum un an şi jumătate, după o grevă de peste două săptămâni, angajaţii primeau o mărire salarială de 650 de lei şi alte bonusuri.

Criza financiară face însă ca acum, aceştia să se teamă pentru slujbele lor.

Reprezentanţii CSCT susţin totuşi că un număr redus de posturi vor fi desfiinţate.

În cele din urmă şi Constanţa South Container Terminal (CSCT) a fost lovită de criza financiară, iar previziunile pentru viitor sunt şi ele destul de pesimiste. „Din păcate, ca în cazul multor companii din România, Constanţa South Container Terminal, parte a grupului DP World, nu a fost imună la criza globală financiară, compania suferind o reducere majoră a activităţii. Pe baza volumelor previzionate de către clienţii CSCT, activitatea nu se va îmbunătăţi semnificativ", se arată într-un comunicat semnat de directorul general, Rado Antolovic.

Ieri, acesta a anunţat că, în ciuda eforturilor pe care le-au depus, nu mai au capacitatea de a plăti toate salariile, aşa că, singura soluţie a rămas reducerea numărului de posturi: „CSCT a investit în fiecare salariat, în dezvoltarea terminalului, în asigurarea desisteme moderne şi de cele mai bune practici, fiind o dovadă a devotamentului acţionarilor pe termen lung faţă de Portul Constanţa. Totuşi, pentru a asigura acest lucru şi a rămâne competitivi în faţa concurenţei, cu regret, managementul companiei a decis că nu mai are capacitatea de a absorbi toate costurile salariale care au fost plătite chiarşi în lipsa volumului de muncă. Prin urmare, singura alternativă în acest stadiu este de a lua în considerare procedura de desfiinţare a unui număr redus de posturi". Deocamdată nu se ştie exact şi numărul persoanelor care rămân şomere, deoarece până la închiderea ediţiei reprezentanţii CSCT nu au putut fi contactaţi telefonic. Totuşi, Rado Antolovic dă asigurări că acest număr este unul mic, şi că în continuare se vor depune eforturi pentru asigurarea unui volum de activitate constant şi se va investi în oameni, astfel încât să fie pregătiţi să preia responsabilităţi suplimentare unde este cazul, responsabilităţi care până acum erau asumate de subcontractori.

În 2008 s-au aprobat majorări salariale semnificative

CSCT s-a mai confruntat cu probleme, de altă natură ce-i drept, şi la începutul lunii iulie 2008, când angajaţii au cerut majorarea salariilor şi a primelor, acordarea sporului de vechime, dar şi un spor la zilele de concediu, precum şi un program fix de lucru. Toate aceste revendicări au nemulţumit însă conducerea companiei. „Angajaţii noştri au beneficiat de o creştere anuală egală cu şi peste rata inflaţiei, în fiecare an, de la înfiinţarea societăţii. Chiar dacă se ia în calcul cel mai scăzut salariu din cadrul CSCT, angajaţii noştri câştigă de cinci ori salariul minim din România, iar aceste salarii sunt cu 60% peste nivelul mediu al câştigurilor salariale din toate domeniile industriale de activitate. Credem că suntem printre operatorii portuari care acordă cele mai mari salarii, dacă nu chiar ocupăm primul loc din acest punct de vedere. De asemenea, angajaţii CSCT primesc şi alte beneficii suplimentare", declara acum un an şi jumătate Rowan Bullock, directorul general. Totuşi, după mai bine de două săptămâni de grevă, cei aproximativ 500 de angajaţi ai CSCT şi-au reluat activitatea, însă cu o mărire a salariilor cu 475 de lei, de la 1 iulie 2008, iar de la 1 ianuarie 2009 cu încă 175 lei. De asemenea, salariaţii au mai primit o zi în plus la concediul de odihnă, o majorare de 30% a primelor acordate de sărbători şi un program bine stabilit. Acum însă, se pare că CSCT a ajuns la fundul sacului şi în ciuda prosperităţii de care se bucura, acum singurele soluţii par să fie disponibilizările.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • angajat balacarit 21 Mar, 2011 23:48 daca firma are profit te astepti sa-l imparta? :):) face disponibilizari taie salarii taie tot sa creasca profitul. Nu este fundatie caritabila csct-ul. daca inca mai lucrati si duceti o paiine acasa asta se datoreaza ar trebui sa-i multumito acestui Rado; daca inca va platiti creditele , facturile etc,tot acestui Rado sa-i multulimiti.
  • angajatul pacalit 06 Mar, 2010 14:50 Se pare ca domnul Radoo... si intreaga conducere au prostit angajatii sa faca si alte meserii fara a avea vre-un avantaj fata de cei care stau cu mana la p..a dupa colturi, zambind cu gura pana la urechi. Bravo domnule Radoo ! Asa ai invatat in occident sa-ti bati joc de oameni care muncesc si sa tii putorile in brate. BRAVO ,,DOMNULE,,
  • angajatul multumit 12 Feb, 2010 00:10 domnule Radoo...bine ai venit..in Romania..sper sa plecati la fel de repede......in ciuda faptului ca firma are profit..dumneavoastra tot faceti concedieri........esti un bun manager......