Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantinescu il sfideaza pe ministrul Culturii?! Vladescu - „In Constanta totul se face in dusmanie"

ro

18 Aug, 2010 00:42 2158 Marime text
cap_5.jpgConsilierii judeţeni trebuie să voteze pentru proiectele privind cultura, dar altfel decât în şedinţa trecută

Chiar dacă hotărârea preluării Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" de către Ministerul Culturii a fost acceptată şi de premierul Boc, Nicuşor Constantinescu refuză să ia în considerare deciziile Guvernului.

Opera_-_artisti.jpgPe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), care va avea loc luni, 23 august, se află o serie de proiecte de hotărâre care se referă la instituţiile de cultură din Constanţa. Curios este faptul că aceste proiecte vizează aprobarea organigramei, a statului de funcţii şi a rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2010 pentru, culmea, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", pentru Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie şi pentru Muzeul de Artă Constanţa. Opera fusese desfiinţată la şedinţa precedentă a CJC, iar cele două muzee fuseseră comasate. Totuşi, ce s-a întâmplat între timp, mai ales că toată lumea se aştepta să vadă un proiect prin care CJC consemna trecerea în subordinea Ministerului Culturii întreg Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", după cum s-a hotărât în şedinţa de Guvern. Consilierul judeţean PDL Mihai Petre, membru al comisiei de cultură din cadrul CJC, a explicat care sunt motivele. „Pentru că hotărârile din şedinţa trecută privind comasarea muzeelor şi desfiinţarea Operei au fost atacate în contencios-administrativ de către prefectul Claudiu Palaz, a trebuit să se revină cu aplicarea Ordonanţei 63/2010 privind finanţele publice locale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri financiare", a afirmat Mihai Petre.

Epopeea instituţiilor de cultură

Aşadar, în şedinţa de luni, urmează să se voteze reducerile de personal din instituţiile de sine stătătoare. „Puteau să facă lucrul acesta de la bun început şi nu se mai întâmpla nimic, tăiau de la fiecare în parte. Dar au preferat să işte un scandal. Ştiu de hotărârea ministrului Culturii, însă cei de la CJC aşteaptă o Ordonanţă de Guvern pentru a lăsa în pace Teatrul «Oleg Danovski». Iar când aceasta va veni, va trebui să se revoteze aceste proiecte şi să se recalculeze toate normativele", a adăugat Mihai Petre. Proiectul cu privire la „Oleg Danovski" va sta mult timp pe ordinea de zi, pentru că CJC nu vrea să ia în considerare decizia ministrului Culturii, Hunor Kelemen. „În Constanţa totul se face în duşmănie. Ministerul a trimis ieri hârtia de întâmpinare către CJC prin care îl înştiinţa pe preşedintele Nicuşor Constantinescu că ne preiau", a declarat Daniela Vlădescu, directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski". Cu toate acestea, este posibil ca tot ieri să se fi compus şi convocatorul, fără să se fi luat în considerare actul de la minister.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • "Cand aud cuvantul cultura imi vine sa pun mana pe revolver" 18 Aug, 2010 08:50 S-ar parea ca acest citat exista bine ancorat in subconstientul marelui nostru ales local. Cred insa ca in toate domeniile actioneaza cu dusmanie, nu numai in domeniul culturii. Doamna Vladescu are mare dreptate. Dansa este de admirat pentru ca poate sa lupte fara sa urasca. Asta inseamna om de valoare. Nu trebuie sa ne lasam dominati de mitocanie.