Consumatorii se pot retrage dintr-un contract de credit fara penalizari
Consumatorii se pot retrage dintr-un contract de credit fara penalizariGuvernul a adoptat, miercuri, 9 iunie, o Ordonanţă de Urgenţă privind eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare. Acest proiect legislativ a fost iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi a primit aviz favorabil din partea Băncii Naţionale a României. Ordonanţa de Urgenţă se va putea pune în practică din 20 iunie.
„Subliniez faptul că această ordonanţă preia o directivă europeană care este asimilată de toate statele membre. Există prevederi care ne-au obligat să preluăm modelul de contract standardizat, prin care consumatorii să cunoască detalii referitoare la valoarea creditului şi dobânzile pe care urmează să le plătească. Înainte de semnarea contractului, trebuie să li se pună la dispoziţie acest contract prin care să ştie valoarea pe perioada de derulare a contractului, precum şi valoarea creditului pe fiecare lună", a declarat şeful ANPC, Constantin Cerbulescu. Dacă până acum băncile aveau posibilitatea să stabilească comisioanele, din momentul apariţiei ordonanţei, aceste comisioane vor fi de 1% la creditele cu durată de peste un an de zile şi de 0,5% sub un an de zile.
„Consumatorul nu va mai fi un captiv al băncii"
Mai mult decât atât, directiva făcea până acum referire doar la contractele de credit pentru consum. Însă, în noul proiect se stipulează că aceste măsuri se vor aplica şi la contractele ipotecare şi de leasing. Ca noutate, creditele de consum se aplică de la data apariţiei şi implementării în legislaţia românească şi la creditele în derulare. „Un lucru în plus este posibilitatea ca un consumator care solicită un credit, are posibilitatea să se răzgândească în 14 zile, anunţând banca printr-o cerere că nu mai doreşte să mai acceseze creditul respectiv. În cazul în care contractul s-a derulat, consumatorul va plăti un contract de administrare şi eventual returnarea unei rate pe care a accesat-o. Astfel, consumatorul nu va mai fi un captiv al băncii", a explicat preşedintele ANPC. Ca noutate pentru această decizie, consumatorii nu vor mai fi penalizaţi.
În acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă este inclusă şi o anexă care stabileşte o formulă de calcul pentru dobânda anuală efectivă. Potrivit şefului ANPC, băncile au la dispoziţie un termen de 90 de zile în care sunt obligate să modifice toate precizările legate de comisioane şi celelalte măsuri transpune în OUG. În cazul neexecutării sarcinilor transmise de către ANPC, în capitolul Sancţiuni, se stipulează amenzile, care pornesc de la 10 milioane de lei vechi până la un miliard de lei vechi.
Constantin Cerbulescu a adăugat faptul că, la zece zile de la apariţia actului normativ, orice consumator se poate prezenta la bancă cu o cerere de retragere. Banca este obligată se înregistreze notificarea şi să pună la dispoziţie consumatorului comisionul pe care trebuie să îl plătească şi, nu în ultimul rând, rata pe care trebuie să o înapoieze.
În momentul de faţă, există opt milioane de oameni care vor putea beneficia de rambursarea anticipată a creditelor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- elena 15 Jun, 2010 07:35 Nu am inteles partea cu "Banca este obligata sa inregistreze notificarea si sa puna la dispozitie consumatorului comisionul pe care trebuie sa-l plateasca si rata pe care trebuie sa o inapoieze" de la sfarsitul articolului