Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controlul medical periodic al angajatilor este obligatoriu

ro

04 Feb, 2003 00:00 5666 Marime text

Obligatie legala

Investigatiile medicale periodice trebuie facute in mod obligatoriu tuturor angajatilor * Rezultatele controlului medical periodic vor trebui obligatoriu inregistrate in dosarul medical individual * Pe langa acest tip de examen medical mai trebuie luate in considerare si o serie de alte controale * Toate taxele vor fi suportate de angajator

Tuturor angajatilor trebuie sa le fie facut un control medical initial, chiar inaintea angajarii, si o serie de controale periodice. Daca despre controlul medical initial am mai discutat, vom trata verificarea periodica, intrucat multe aspecte sunt necunoscute atat angajatilor, cat si angajatorilor. Controlul medical periodic trebuie facut in mod obligatoriu tuturor angajatilor, indiferent de tipul contractului de munca. Periodicitatea acestuia este stabilita de fisele anexe ale Ordinului 761/2001, dar poate fi modificata la propunerea medicului, cu informarea angajatorului. Rezultatele investigatiilor medicale periodice vor trebui obligatoriu inregistrate in dosarul medical individual. Mihai Bancescu, medic primar in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, ne-a declarat ca, pe langa acest tip de examen medical, mai trebuie luate in considerare si o serie de alte controale. "Este vorba de examenul medical privind adaptarea noilor angajati, respectiv atestarea mentinerii sanatatii si capacitatii de munca in conditiile noului loc de munca. Mai trebuie mentionat examenul medical efectuat la reluarea muncii, mai exact in maximum sapte zile de la reluarea activitatii". In categoria examenelor medicale necesare se incadreaza si consultatiile spontane, in cazul in care angajatul prezinta simptome pe care le atribuie locului de munca, respectiv factorilor nocivi sau conditiilor improprii de desfasurare a activitatii. In conformitate cu Ordinul 615/2002, angajatorul este obligat sa respecte concluziile medicului de medicina muncii. "In plus, angajatorul trebuie sa asigure fondurile necesare pentru mentinerea starii de sanatate si a capacitatii de munca a salariatilor, pentru prevenirea accidentelor de munca, a bolilor profesionale si pentru angajarea salariatilor in posturi corespunzatoare aptitudinilor", a incheiat medicul Mihai Bancescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionut 04 Aug, 2016 21:44 sa-mi spuna si mie un angajat din domeniul constructii de la oarecare firma care este,daca in ultimi 5-10 ani s-a efectuat vreun control medical exercitat de firma...PE SANTIER....VIATA NU ARE PRIORITATE...iar daca acele analize evidentiate exista in actele firmei,sunt aranjamente(patron-medic)Atentie!...daca continuam asa ajungem o tara de"bolnavi"(in atentia cititorului)