Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:23 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controversele in privinta E-urilor din alimente continua

ro

26 Jul, 2002 00:00 745 Marime text

A fost facuta publica lista aditivilor periculosi

O parte dintre expertii in domeniul medical sustin ca E-urile nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea omului * Majoritatea aditivilor folositi pe piata romaneasca nu sunt nocivi decat daca sunt folositi in cantitati extrem de mari * Daca substantele devin nocive, este exclusiv vina producatorilor, care nu dozeaza continutul de aditivi dintr-un produs asa cum ar trebui

Lista aditivilor continuti in cele mai multe produse existente pe piata a fost facuta publica, astfel incat fiecare sa poata urmari care sunt cele nocive si care sunt cele care nu prezinta nici un risc pentru sanatate. Aditivii alimentari au starnit, in ultimul timp, panica in randul populatiei, astfel incat in orice supermarket se pot intalni cumparatori care incearca sa descifreze lista ingredientelor de pe produse pentru a depista E-urile "fatale" pentru sanatatea si viata oamenilor, iar intre specialisti au declansat discutii aprinse. O parte dintre expertii in domeniul medical sustin ca E-urile nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea omului, dar tot ei spun ca, in perioada imediat urmatoare, pentru a ne alinia la normele europene, o parte dintre aditivii permisi in Romania vor fi interzisi. "Aditivii au de cele mai multe ori unicul scop de a prelungi perioada de garantie a unui produs sau de a-i conferi o aroma anume", a declarat Dan Stoica, medic primar constantean. Acesta a adaugat ca majoritatea aditivilor folositi pe piata romaneasca nu sunt nocivi decat daca sunt folositi in cantitati extrem de mari, iar atunci cand se intampla acest lucru, este exclusiv vina producatorilor, care nu dozeaza continutul de aditivi dintr-un produs asa cum ar trebui. Se pare ca exista si E-uri nocive prin ele insele, indiferent de cantitatea in care sunt folosite. In aceasta categorie se inscrie aditivul E 102, folosit mai ales in sucuri, sau E 211, intalnit in gemuri si compoturi. Pentru o mai buna orientare a cumparatorilor, a fost data publicitatii lista cu aditivii nocivi si cei inofensivi. Printre cei cu efecte negative se numara E 102, tartrazina, un colorant galben de sinteza, folosit la sucuri, care este un alergenic puternic, E 120 - cosenila - un colorant rosu, puternic alergen, nociv mai ales pentru copii. E 211 - acidul benzoic, este cancerigen. E 225 - metabilsulfit, este un conservant iritabil al tubului digestiv. E 251 si E 252, nitrat de sodiu si, respectiv, de potasiu, sunt conservanti cancerigeni, regasiti in special in mezeluri, care pot provoca moartea. E 123 - amarant - este un colorant rosu alergen si cancerigen. E 321 - BHT, antioxidant regasit in margarine, are ca efect cresterea colesterolului. E 339 - acidul ortofosforic si derivatii lui - opreste digestia. Exista insa si o lista intreaga de aditivi care nu sunt nocivi. In aceasta categorie se inscrie E 306 - tocoferol, respectiv vitamina E naturala. Se afla in peste, soia si untura de peste. E 407 - caraguran - este un emulsifiant natural. E 300 - acidul ascorbic sau vitamina C naturala - este anticancerigen. In aceeasi categorie intra si E 440 - pectina - gelifiant natural, E 322 - lecitina - antioxidant, si E 140 - clorofila - colorant natural. Desi cadrele medicale sustin ca cei mai multi aditivi nu sunt nocivi, este recomandata folosirea cat mai multor alimente naturale. In loc de sucuri acidulate, sunt preferabile cele naturale sau apa simpla, iar in loc de conserve, fructele si legumele proaspete.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii