Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cosmarul pomului de Craciun

ro

16 Dec, 2002 00:00 771 Marime text

Trei milioane un brad

Pretul unui brad de 1-1,2 metri, la depozit, este de maxim 150.000 de lei * 4.Cu toate acestea, un brad poate costa intre 600.000 de lei si 3 milioane de lei, in functie de marime si aspect * Ca de obicei, inlocuitorii bradului, adica molizii, sunt cu cel mult 100.000 de lei mai ieftini

Obligatoriu, pe langa traditionala masa de Craciun, in fiecare casa trebuie sa se impodobeasca un brad, fie el si artificial. Si cum pretul unui brad natural este aproape cat unul artificial, multi constanteni aleg a doua varianta. Raman destui care pastreaza traditia si impodobesc unul natural, al carui cost depaseste cu mult posibilitatile cumparatorilor obisnuiti.Cu aproape doua saptamani inainte de Craciun, comerciantii de brazi si molizi au invadat pietele constantene. Insa, din pricina preturilor mari, foarte putini cumparatori sunt interesati de achizitionarea unui brad natural pentru sarbatorile de iarna. Desi, in general, pretul unui brad de 1-1,2 metri, la depozit, este situat intre 50.000 si 150.000 de lei, intermediarii practica tarife de cel putin patru-cinci ori mai mari. Pretul unui brad de marime medie, cu ramuri mai putini bogate, este situat in jurul a 600.000 de lei, iar cei inalti ajung chiar si la 3 milioane de lei. Ca de obicei, inlocuitorii bradului, adica molizii, sunt cu cel mult 100.000 de lei mai ieftini. Unul dintre comerciantii din piata Tomis II a recunoscut, cu parere de rau, ca "oamenii se uita si atat". Din aceasta cauza, multi comercianti au la vanzare un numar mic de pomi. "Am banuit ca or sa se scumpeasca si ca multi o sa prefere sa cumpere un brad artificial, pentru ca tine mai mult timp, asa ca am preferat sa fac comanda numai de 15-16 bucati", a povestit unul dintre vanzatori. Nici cumparatorii nu se declara multumiti de costul unui brad, din contra, multi clienti considerand ca preturile mari sunt stabilite de comercianti. "Sunt sigur ca i-au furat de pe undeva si de aceea ar fi normal sa practice preturi mai mici, ca doar toti avem cheltuieli de Craciun", s-a plans unul dintre cumparatori. "Eu cred ca ei sunt inconstienti daca au pus asemenea preturi. Oare nu se gandesc ca in brad trebuie sa mai pui si niste dulciuri, iar de Craciun mai dai si cateva milioane pentru cadouri? Insa, nu ai incotro: vrei-nu vrei, trebuie sa cumperi!", sustine Maria M. O batranica, aflata in apropiere la descarcarea brazilor, i-a rugat pe comercianti sa-i dea niste ramuri, pentru ca nu-si permite sa cumpere un brad intreg. "Nu mai impodobesc bradul de mai bine de cinci ani. Pensia mea e mica, iar medicamentele costa foarte mult. De aceea, in fiecare an, impodobesc cate o ramura, macar sa simt si eu ca au venit sarbatorile", a marturisit pensionara.

Brazi fara stampila

Taierea ilegala de arbori din fondul forestier, inclusiv de brazi pentru sarbatorile de iarna, poate fi pedepsita cu inchisoare care, in cazuri agravante, poate ajunge pana la zece ani. Amenda porneste de la 10 milioane de lei pana 30 milioane lei, iar cand paguba produsa este de o valoare mai mare, fapta constituie infractiune si este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani, cu posibilitati de majorare pana la 10 ani in cazurile agravante. De asemenea, au fost dispuse marcarea tuturor pomilor de iarna cu sigla unitatii silvice care i-a recoltat, pentru dovedirea legalitatii provenientei acestora, instituirea de filtre in principalele locuri si puncte obligatorii de trecere din zonele cu vegetatie forestiera si executarea de actiuni si controale pe caile de comunicatie rutiere si in locurile de valorificare. Amenzile pentru cei care vor vinde ilegal pomi de Craciun se ridica la minimum 10 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii