Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cotele de contributie la bugetul asigurarilor sociale au fost diminuate

ro

27 Jan, 2004 00:00 870 Marime text

Firmele de crewing, din nou in atentia ITM

Numarul persoanelor plasate la munca in strainatate este extrem de redus in comparatie cu cel al solicitarilor * Din totalul de 4000 de cereri doar 166 de persoane au fost angajate in strainatate * Este vorba in special de persoane cu studii medii, tarile in care acestea au fost plasate fiind Cipru, Grecia, Germania si America

In cursul saptamanii trecute, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca au continuat actiunile de control specifice. Astfel, in domeniul relatiilor de munca au fost verificati 53 de agenti economici. Maria Petrica, inspector sef adjunct in cadrul ITM, a precizat ca o atentie deosebita s-a acordat societatilor de crewing ca urmare a numeroaselor sesizari primite la adresa acestora. "Foarte multe persoane care au ajuns sa fie plasate de diferite firme in strainatate si care s-au trezit acolo fara plata drepturilor salariale si a altor drepturi au sesizat aceste aspecte la ITM. Acesta a fost motivul pentru care noi am demarat o ampla actiune de control la societatile de crewing", a declarat Maria Petrica. Aceasta a mai precizat ca, pe parcursul saptamanii trecute, au fost verificate 40 din cele 85 de societati cu acest profil de activitate inregistrate la ITM. Controlul nu a scos la iveala probleme majore. Principalele deficiente constatate au vizat lipsa evidentei orelor de munca prestate, neintocmirea regulamentului de ordine interna, document care trebuie elaborat in mod obligatoriu de fiecare societate si, de asemenea, afisat in loc vizibil astfel incat sa poata fi citit de toti angajatii, neintocmirea contractului colectiv de munca, nedepunerea la inspectorat a dovezilor de plata a salariilor si a actelor ce atesta plata contributiilor la bugetul statului si neinregistrarea registrului general de evidenta a salariatilor. Cu privire la acest aspect, Maria Petrica a declarat ca aceasta situatie a fost intalnita nu numai la societatile de crewing, ci si la alti agenti economici. Aceasta a adaugat ca inca exista angajatori care nu cunosc faptul ca au obligatia de a intocmi si inregistra aceste registre la ITM chiar daca legea a modificat termenul de predare a carnetelor de munca catre titulari. Pentru deficientele constatate la societatile de crewing s-au aplicat si sanctiuni contraventionale. Astfel, SC "Queen Liz" SRL a fost amendata cu 50 de milioane de lei deoarece nu avea incheiate cu organizatiile patronale din strainatate oferte ferme care sa contina locuri de munca. Intrucat au fost verificate doar jumatate din totalul acestor societati, actiunea va continua si in zilele urmatoare. De asemenea, vor fi continuate si verificarile la agentii economici din port.

Reduceri ale contributiei la asigurarile sociale

Maria Petrica a mai precizat ca angajatorii ar trebui sa-si insuseasca Legea bugetului asigurarilor sociale pe anul 2004, potrivit careia de la inceputul acestui an se modifica valoarea contributiilor de asigurari sociale. Astfel, in scopul reducerii fiscalitatii, legea reduce contributiile de asigurari sociale la cota de 22% pentru angajator in conditii normale de munca, la 27% pentru conditii deosebite de munca si la 32% pentru conditii speciale de munca. Cota de contributie a salariatului a ramas neschimbata, respectiv de 9,5 procente. Reduceri s-au realizat si pentru contributia la somaj, de la 3,5% la 3% pentru angajator, cota angajatului ramanand tot de 1%. Cei care au contracte de asigurare la somaj vor plati de anul acesta 4%.

Cereri multe, rezolvari putine

La ora actuala, la ITM sunt inregistrate 39 de firme care mediaza si plaseaza forta de munca in strainatate. Maria Petrica a precizat ca din totalul acestora doar patru firme au plasat forta de munca peste hotare, fiind angajate astfel 166 de persoane in Cipru, Grecia, Germania si America. Acestea au fost plasate pe meseriile de lacatusi, sudori, ospatari, menajere, maistri si ingineri. Numarul persoanelor angajate este extrem de redus tinand cont de faptul ca in bazele de date ale acestor societati exista peste 4000 de solicitari de locuri de munca.

Incadrarea in conditii speciale de munca

La Inspectoratul Teritorial de Munca s-au primit, de la inceputul acestui an, 12 solicitari de la agenti economici prin care acestia cer incadrarea angajatilor in conditii speciale de munca. ITM are obligatia de a verifica daca societatea care solicita acest lucru a luat toate masurile tehnico-organizatorice pentru diminuarea riscurilor profesionale care exista la locul de munca respectiv. Marian Becheanu, inspector sef adjunct al ITM, a precizat ca societatea care face aceasta solicitare este obligata sa evalueze coeficientul de risc si sa stabileasca masurilor necesare. Inspectorul de munca verifica daca aceste masuri au fost luate si, daca in aceste conditii riscurile persista, se depune documentatia la Institutul National de Cercetari pentru Protectia Muncii, care va face o evaluare, iar apoi la o comisie din cadrul Ministerului Muncii care se va pronunta cu privire la cererea societatii respective. Becheanu a precizat ca, pana la ora actuala, din cele 12 solicitari s-au efectuat verificari la trei societati, la una dintre acestea fiind deja eliberat proces-verbal prin care se atesta ca s-au luat masurile necesare, dar, cu toate acestea, riscul nu a fost eliminat. Pentru celelalte doua unitati s-au stabilit masuri de completare a evaluarii de risc pentru anumite locuri de munca. In cea ce priveste controalele, incepand de ieri au fost demarate verificari ale centralelor termice din unitatile sanitare. Comisia de control are in componenta reprezentanti ai ITM, OPC, ISCIR si DSP.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii