Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:18 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criza de sange la Centrul de Transfuzii

ro

01 Jul, 2003 00:00 1420 Marime text

Apel catre populatia sanatoasa a Constantei

Cererea de sange depaseste stocurile Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta * S-a apelat la colecta mobila din Medgidia * Grupele cu Rh negativ lipsesc cu desavarsire * Pentru a se asigura stocul necesar este nevoie de 80 de donatori acceptati pe zi, insa numarul celor care se prezinta la donare nu depaseste numarul 40

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta se confrunta, din nou, cu mari probleme legate de stocurile de sange. Acestea se epuizeaza intr-un timp record, medicul coordonator Carmen Istudor precizand faptul ca este vorba despre o criza acuta de sange din toate grupele si mai ales din grupele cu Rh-ul negativ. Acest aspect nu este deloc un lucru neobisnuit, in fiecare sezon estival Centrul Regional de Transfuzii Sanguine confruntandu-se cu aceeasi problema: cresterea numarului solicitarilor si scaderea considerabila a numarului de donatori.

Abia se face fata solicitarilor

"Stocurile de care dispunem, in prezent, sunt foarte scazute, mai ales in ceea ce priveste grupele rare si cele cu Rh negativ", a explicat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Carmen Istudor. Centrul face fata cu greu solicitarilor primite de la unitatile sanitare din judet, fapt pentru care medicii au fost nevoiti sa apeleze la colecta mobila de la Medgidia. Astfel, un medic insotit de doua asistente se deplaseaza la Policlinica din Medgidia o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a colecta sange de la populatia donatoare. Din pacate, insa, nici aici lucrurile nu merg mai bine.

Sub media optima a donatorilor

In cursul zilei de ieri, s-au prezentat la donare 49 de voluntari, dintre care 45 au fost acceptati, iar in urma cu trei zile, 43 de persoane au dorit sa doneze sange, doar 38 fiind acceptate. "Pentru ca toate solicitarile sa fie onorate in proportie de suta la suta, numarul zilnic de donatori acceptati ar trebui sa fie de circa 80 de persoane", a mai explicat medicul coordonator al Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta, doctor Carmen Istudor.

Singurul centru de acest fel din judet

Pe parcursul lunilor iulie, august si septembrie din anul 2002, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanta a trimis spitalelor din judet 1.230 de unitati de sange, fapt ce releva ca un numar de 000 de constanteni s-au prezentat la donare. Centrul Regional de Transfuzii Constanta este furnizor de sange si produse sanguine pentru opt spitale: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Spitalul Clinic Municipal Constanta, Spitalul Clinic CFR Palas, Spitalul Clinic Militar Constanta, Spitalul Clinic Agigea, Spitalul Clinic Mangalia, Spitalul de Ortopedie si Traumatologie si Recuperare Medicala din Eforie Sud.

Apel catre oameni

Medicii care isi desfasoara activitatea in cadrul acestei unitati sanitare doresc sa faca pe aceasta cale un apel catre populatia sanatoasa a Constantei pentru a se prezenta sa doneze sange. Donatorul beneficiaza de bonuri de masa in valoare de 200.000 de lei, doua zile de concediu si reducerea cu 50% a transportului pe liniile interioare al RATC. Pentru a putea dona sange, trebuie indeplinite mai multe conditii. Una dintre acestea este ca persoana care doreste sa doneze sa aiba o sanatate fizica si psihica foarte buna si sa provina dintr-un mediu social sanatos. Sangele este testat cu reactivi recunoscuti mondial, dar nici cel mai performant test nu poate detecta toate bolile, astfel incat riscul de contaminare sa fie redus la zero. In cazul in care persoana care doneaza sange a fost infestata de foarte putin timp cu un anumit virus, acest lucru nu reiese din testele efectuate. Pentru a diminua aceste riscuri, donatorul trebuie sa completeze un formular, in care nu este obligat sa isi decline identitatea si sa raspunda cu toata sinceritatea la intrebarile respective. Un alt criteriu este ca persoana in cauza sa nu fi suferit de tuberculoza, hepatita virala, bruceloza, sifilis, boli psihice si sa nu fie infestata cu virusul HIV. De asemenea, greutatea minima a celui care doreste sa doneze sange trebuie sa fie de 58 de kilograme. Aceasta valoare este calculata astfel incat, prin recoltare, sa nu fie afectat volumul de sange al donatorului. Cantitatea de sange recoltata este de 400-450 de mililitri. In aceeasi ordine de idei, valoarea minima a nivelului hemoglobinei la femeile care doneaza sange trebuie sa fie de 12,5 grame pe decilitru, iar la barbati de 13,5 grame pe decilitru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii