Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crucea Rosie, blamata de turistii nestiutori

ro

08 Jul, 2003 00:00 1038 Marime text

Populatia habar nu are despre ceea ce inseamna voluntariat

Acestia confunda filiala constanteana cu sistemul sanitar de stat, fapt pentru care majoritatea turistilor refuza sau nu sunt de acord cu prezenta voluntarilor de Cruce Rosie pe plajele din statiuni * De asemenea, o serie de turisti se prezinta la corturile de prim ajutor solicitand diferite medicamente, analize pentru diabet si asa mai departe, fara sa stie faptul ca toate acestea nu intra in atributiile Crucii Rosii, neavand dotarea necesara * "Echipele noastre sunt dotate cu materiale consumabile destinate urgentelor, nu pentru trrtamentul bolnavilor cronici", a precizat directorul filialei constantene, Marian Vasiliev

Nici turistii, nici constantenii nu au nici cea mai mica idee despre ceea ce inseamna Asociatia de Cruce Rosie. Acestia confunda filiala constanteana cu sistemul sanitar de stat, fapt pentru care majoritatea turistilor refuza sau nu sunt de acord cu prezenta voluntarilor de Cruce Rosie pe plajele din statiuni. Multi dintre acestia le-au reprosat echipelor de voluntari faptul ca sunt cabinete de prim ajutor si ca nu mai are rost sa mai scoata bani din buzunar pentru plata unui serviciu medical suplimentar. "Suntem priviti cu ostilitate de catre turisti deoarece ne confunda cu cei carora le platesc asigurarile de sanatate", a declarat directorul filialei constantene de Cruce Rosie, Marian Vasiliev. Acesta a mai precizat faptul ca o serie de turisti se prezinta la corturile de prim ajutor solicitand diferite medicamente, analize pentru diabet si asa mai departe, fara sa stie faptul ca toate acestea nu intra in atributiile Crucii Rosii, deoarece nu are dotarea necesara. "Echipele noastre sunt dotate cu materiale consumabile destinate urgentelor si nu pentru tratamentul bolnavilor cronici", a mai afirmat Vasiliec. Acesta a mai tinut sa precizeze faptul ca filiala de Cruce Rosie nu trebuie confundata cu serviciile de stat. "Noi nu suntem una si aceeasi cu statul. Populatia nu trebuie sa ne plateasca absolut nimic pentru serviciile medicale de urgenta pe care le oferim. Nu cerem nici un leu. Materialele consumabile, hrana pentru voluntarii care isi petrec ziua pe plaja, combustibilul pentru masini si asa mai departe sunt achizitionate cu banii filialei", a declarat Marian Vasiliev.

Scurt istoric

Pentru ca cititorii nostri si toti cei care au nelamuriri in ceea ce priveste infiintarea si scopul Societatii de Cruce Rosie, va prezentam un scurt istoric al acestei organizatii. Crucea Rosie a luat fiinta pe data de 24 iunie 1859 din dorinta de a-i ajuta pe soldatii raniti in timpul bataliei de la Solferino, din Italia, dintre fortele franco-italiene si cele prusace. Astfel, "Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este recunoscuta oficial de catre statul roman ca o societate de ajutor voluntar, autonoma, cu caracter umanitar, auxiliara puterii publice in actiunile umanitare, conform dispozitiilor Primei Conventii de la Geneva, ca unica Societate Nationala de Cruce Rosie care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, in deplina concordanta cu Constitutia si legile statului roman", se precizeaza in statutul acesteia. Crucea Rosie din Romania are ca misiune fundamentala prevenirea si alinarea suferintei umane, in mod impartial, fara deosebire de nationalitate, rasa, religie, varsta, apartenenta militara, sociala sau politica. Pentru indeplinirea misiunii sale fundamentale, Crucea Rosie dezvolta mai multe programe pe care le realizeaza prin participarea voluntarilor.

Cazuri rezolvate de voluntari

In prezent, voluntarii de Cruce Rosie au amenajat 12 corturi de prim ajutor pe plaje, dintre care trei sunt instalate in statiunea Mamaia si celelalte noua in sudul litoralului, care sunt active de saptamana trecuta. In cadrul acestora isi desfasoara activitatea in jur de 50 de voluntari constanteni, plus inca 10 auxiliari. "Intalnim foarte multe cazuri de inconstienta in randul turistilor. Sunt chiar bolnavi de epilepsie care stau pe plaja cate 10 ore si apoi intra in stari de criza. In astfel de situatii, nici noi si nici serviciul specializat al Serviciului Judetean de Ambulanta nu mai avem ce sa mai facem", a explicat directorul filialei constantene de Cruce Rosie. Cele mai multe cazuri cu care se confrunta voluntarii sunt constituite de cei aflati in stare avansata de ebrietate care intra in mare sa inoate si care sunt salvati cu greu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii