Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"CTV dăruieşte" Viaţa fără mâncare şi căldură a fetiţelor Arăpaşu (video)

ro

09 Dec, 2010 00:00 2272 Marime text
CTV_-_Agigea_2.jpgCampania "CTV dăruieşte" vă prezintă astăzi o familie lovită crunt de sărăcie, o familie cu trei fetiţe, care se chinuieşte să trăiască de la o zi la alta. Trei îngeraşi inocenţi care, deşi abia au ce mânca, se gândesc la Moş Crăciun şi la brăduţul sub care şi-ar putea face loc câteva daruri. Trei îngeraşi pentru care greutăţile vieţii au început mult prea devreme.

O fetiţă de numai două luni, una de patru ani şi jumătate şi una de şapte locuiesc, alături de părinţii lor, într-o singură cameră. În curând, lor li se va alătura şi cealaltă soră a lor, o fată în vârstă de 11 ani, copilul mamei dintr-o relaţie anterioară. Vorbim despre familia Arăpaşu, din comuna Agigea, greu încercată de soartă şi lovită cumplit de o sărăcie lucie. Casa în care trăiesc are o singură cameră şi un hol mic. Un bec spânzurat în tavan luminează chipurile acestor oameni care efectiv îngheaţă de frig. Nu au nici măcar un lemn să pună în sobă. Un început de decembrie rece găseşte familia Arăpaşu suflându-şi în palme de frig. Acum, stau într-o cameră închiriată după ce, luni la rând, au locuit într-un grajd, alături de porci şi capre. Cât despre mâncare, sunt zile întregi pe care le depăşesc fără să pună ceva în gură.
În afară de alocaţiile de stat ale fetelor, familia Arăpaşu nu are nicio sursă de venit. Tatăl munceşte cu ziua, pe unde apucă, chiar dacă suferă de afecţiuni reumatologice şi cardiace. Nu mai urmează tratamentul prescris de medic pentru piciorul stâng, care îi dă dureri crunte, şi nici să-şi facă un control la inimă, aşa cum i s-a recomandat, nu a putut, din lipsă de bani.CTV - Agigea 1___.jpg

Crăciunul, un lux

Niciunul dintre părinţi nu are un loc de muncă, iar Irinuca, în vârstă de patru ani, şi Ştefania, de şapte ani, elevă în clasa întâi, merg de cinci ori pe săptămână la Centrul de zi din comună, acolo unde pot mânca o masă caldă. Mama povesteşte că sunt zile întregi în care nu au ce să mănânce, un pachet pentru Ştefania, care merge la şcoală, fiind ceva de neimaginat din cauza lipsei banilor. De altfel, sunt nopţi întregi când fetiţele se culcă nemâncate.
În ceea ce o priveşte pe micuţa nou născută, unica bucurie, dacă o putem numi aşa, e aceea că încă suge la sân.
Familia are un aragaz, pe holul aferent camerei în care trăiesc, hol care funcţionează şi ca bucătărie. Dar pentru că nu au şi o butelie, ei nu se pot folosi de aragaz. De gătit, atunci când au ce, gătesc pe sobă, în camera în care dorm, dar doar atunci când au lemne. Frigul devine tot mai greu de suportat în timpul nopţii, căci din cauza faptului că în cameră nu există decât un pat, tatăl este nevoit să doarmă, alături de una din fiice, pe jos, pe o saltea. Mama doarme în pat, împreună cu cealaltă fată şi cu cea nou născută, Florentina. Aceşti oameni nu au trăit niciodată bucuria Crăciunului, pentru că nu şi-au permis acest lux. În inocenţa lor, fetiţele au sperat însă an de an că peste noapte Moş Crăciun va veni şi la ele cu sacul plin de daruri, aşa cum au auzit de la alţi copii. Ştiu că părinţii lor se chinuiesc să le crească şi văd zilnic pe feţele lor suferinţa şi neputinţa, însă anul ăsta speră din tot sufletul că moşul va veni, iar dimineaţa de Crăciun le va găsi în jurul unui brad împodobit. Familia Arăpaşu are nevoie urgentă de lemne, altfel micuţii ar putea pieri de frig.
În acelaşi timp, o butelie le-ar da posibilitatea să gătească şi să mănânce o masă caldă la ei acasă, şi nu la centrul de zi din comună. Cea mai mare problemă rămâne însă mâncarea. Sau, mai bine spus, lipsa ei. Ajutoarele pot fi aduse la sediul CTV, la Hotelul Parc din staţiunea Mamaia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii