Cum gestionăm focarele de infecţie apărute? ISJ Constanţa, informat de Direcţia de Sănătate Publică despre hepatita virală
Cum gestionăm focarele de infecţie apărute?: ISJ Constanţa, informat de Direcţia de Sănătate Publică despre
05 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3531
Marime text
Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanţa a transmis către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa o notă informativă, prin care înştiinţează inspectoratul despre cazurile de îmbolnăvire cu virusul hepatitei A. De altfel, reprezentanţii DSPJ Constanţa au confirmat că au fost înregistrate două cazuri de îmbolnăvire la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ Constanţa: la un minor şi la un adult.
Numărul infecţiilor cu hepatită virală A a explodat în Constanţa. Numai în ultimele luni peste 200 de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa cu acest diagnostic. Și mai îngrijorător este faptul că cei mai mulţi dintre pacienţi sunt copii.
„Va informăm că în anul 2019 se înregistrează creşterea morbidităţii prin hepatită virala acută A, care este o boală infecto-contagioasă acută, produsa de virusul hepatic A. Se mai numeşte şi hepatită epidemică, deoarece apare în focare epidemice, mai ales la copii. Pentru a preveni şi a limita extinderea bolii, DSPJ Constanţa a luat unele măsuri“, se arată în adresa DSPJ Constanţa.
Fiind o boală transmisibilă care afectează mai ales preşcolarii şi şcolarii, se impune supravegherea unităţilor de învăţământ prin medicii specialişti de medicină şcolară şi de familie la care sunt arondaţi. De asemenea, se vor desfăşura acţiuni de educaţie sanitară preventivă prin personalul Biroului Promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate al DSPJ Constanţa şi prin medicii specialişti de medicină şcolară. La acestea se adaugă imunizarea cu vaccin hepatitic A a copiilor. Unităţile şcolare vor asigura un stoc suficient de substanţe dezinfectante şi de curăţenie şi vor intensifica acţiunile de curăţenie în unităţile de preşcolari şi şcolari. Personalul DSPJ Constanţa va efectua acţiuni de dezinfecţie din momentul în care în unitatea de învăţământ se înregistrează cel puţin două cazuri suspecte în ultimele şapte zile, perioada de contagiozitate fiind de două săptămâni înainte şi o săptămână după debutul bolii. Se vor utiliza doar substanţe autorizate şi avizate de către Ministerul Sănătăţii conform Registrului naţional al produselor biocide.
Prevenirea hepatitei virale A
Hepatita virală A este o boala infecţioasă, cu transmitere pe cale digestiva (fecal-orală), încadrată în categoria “boli ale mâinilor murdare”. În colectivităţi, mai ales în colectivităţile de copii, boala se răspândeşte cu uşurinţă, în cazul nerespectării normelor de igienă personală şi colectivă. Copiii trebuie să bea apă doar din surse sigure sau din sticlă cu apă (personală), sticluţele nu se împrumută, spălatul pe mâini după folosirea toaletei şi în toate împrejurările în care este necesar fiind esenţial. Educaţia copiilor privind necesitatea spălatului pe mâini este o responsabilitate a părinţilor, a cadrelor didactice, a personalului medical şcolar.
Ce facem dacă, totuşi, ne-am îmbolnăvit?
Să ne prezentăm la medicul de familie în vederea stabilirii diagnosticului pentru internare la Spitalul de Boli Infecţioase, să respectăm regimul de viaţă recomandat (repaus, odihnă, alimentaţie sănătoasă pentru refacerea ficatului). Copiii sau adulţii bolnavi trebuie să stea izolaţi, pentru a evita transmiterea bolii. De asemenea, organismul infectat este mai sensibil la contactul cu posibile afecţiuni ale celor din jur.
Citeşte şi:
Numărul infecţiilor cu hepatită virală A, în creştere accelerată, la Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- ioan moise 09 Dec, 2019 10:26 Ce tupeu ! Biroul de promovarea sanatatii din cadrul DSP ne sfatuieste sa ne spalam pe maini dupa folosirea toaletelor publice amplasate in spatiul public cu aprobarile si avizele agronomilor si economistilor ce se ocupa de sanatatea publica .....din cadrul DSP (o cloaca de analfabeti functionali )