Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:15 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se calculează indemnizația de creștere a copilului?

ro

12 Aug, 2024 12:25 1948 Marime text
foto: Pexels Venirea pe lume a unui copil este o binecuvântare pentru toate familiile. Indemnizația de creștere a copilului este un ajutor pe care îl primesc părinții pentru a putea să acopere costurile de întreținere a copilui.
 
Indemnizația de creștere a copilului reprezintă suma de bani la care este îndreptățită persoana care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, pe întreaga durată a acestuia, spun specialiștii Legal Badger.
 
Raportat la modul de calcul al sumei primite cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului, cuantumul brut al acesteia se stabilește în funcție de veniturile supuse impozitului pe venit obținute de persoana îndreptățită timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului,  respectiv anteriori datei în care, după caz, s-a aprobat adopția, a fost făcută încredințarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
 
Astfel, indemnizația de creștere copil este 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptățită timp de cel puțin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori luării concediului pentru creșterea copilului.


Important de menționat în acest caz este faptul că nu este obligatoriu ca cele 12 luni în care s-au realizat venituri să fie consecutive, însă trebuie să fie cumulate în ultimii 2 ani înainte de data nașterii copilului.


De asemenea, raporat la prevederile OUG 111/2010, cuatumul indemnizației nu poate fi mai mic decât 2,5 x ISR (indicatorul social de referință, care se stabilește periodic prin lege), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși suma de 8.500 lei. Acest cuantum se majorează cu 50% din indemnizaţia cuvenită, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.


Indemnizația de creștere copil se achită lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procură, pe bază de mandat poştal sau, la cererea acestora,  într-un cont deschis la o unitate bancară.
 

În cât timp se depune dosarul pentru indemnizație creștere copil?



Atât concediul pentru creșterea copilului, cât și indemnizația aferentă acestuia se acordă pe bază de cerere însoțită de documentele justificative prevăzute de OUG nr. 111/2010. Cererea împreună cu documentele necesare se depun în termen de 60 de zile lucrătoare care se calculează de la momente diferite, după cum urmează:
  • Din ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă persoana îndreptățită a beneficiat de acest tip de concediu;
  • De la data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
  • De la data la care s-au aprobat sau, după caz, s-au instituit măsuri de protecție a copilului, precu: adopţia, tutela, plasamentul sau încredinţarea.


Unde se depun actele pentru indemnizație creștere copil?


Cererea pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului și documentele anexate acesteia se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
Cererile pentru obținerea indemnizației de creștere copil se soluţionează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenţia teritorială, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv, decizie care se comunică solicitantului în termen de 5 zile lucrătoare.
 

Acte necesare indemnizație creștere copil



Astfel cum am menționat în paragrafele anterioare, pentru a beneficia de indemnizație pentru creșterea copilului, este necesar ca persoana îndreptățită să depună la unitatea administrativ teritorială în circumscripția căreia își are domiciliul sau reședința o cerere însoțită de următoarele documente din care rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege:
  • copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, a livretului de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile în care copilul se află în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;
  • actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2 din OUG 111/2010;
  • dovada privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente, ori declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri prevăzute la art. 3 din OUG 111/2010, pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
  • dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
  • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Poți beneficia de indemnizație de creștere copil dacă nu ai lucrat?


Raportat la dispozițiile OUG 111/2010, pentru a beneficia de concediu pentru creșterea copilului și implicit de indemnizația aferentă acestuia, solicitantul trebuie să fi realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, respectiv datei datei în care, după caz, s-a aprobat adopția, a fost făcută încredințarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.

Veniturile la care se face referire, includ veniturile salariale (realizate în baza unui contract individual de muncă), însă nu se limitează la acestea. Astfel, legea nu condiționează acordarea indemnizației pentru creșterea copilului de prestarea unui munci în temeiul unui contract individual de muncă, ceea ce contează este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de către persoana îndreptățită pentru perioada impusă de lege.

Aceste venituri pot fi:
  • venituri din salarii şi asimilate salariilor;
  • venituri din activităţi independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultura.
Mai mult decât atât, indemnizația de creștere copil se acordă și persoanelor care în perioada de 12 luni prevăzută de lege s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute de art. 2 alin. (5) din OUG 111/2010.
 

Care este ultima lună de plată indemnizație creștere copil?



Dreptul la indemnizaţie pentru creșterea copilului încetează, cu alte cuvinte, aceasta nu se mai plătește începând cu ziua următoare celei în care:
  • copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • a avut loc decesul copilului;
  • au trecut 3 luni de la data expirării certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului, iar un certificat nou nu a fost depus în această perioadă.
Astfel, ultima lună de plată a indemnizației de creștere a copilului este luna în care intervine una dintre situațiile menționate mai sus.
 
 
Citește și

Anunț important al AJPIS Constanța! Vizate, alocațiile și indemnizațiile de creștere a copiilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii