Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:15 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curatenia plajelor "masurata" in "stelute"

ro

04 Jul, 2008 00:00 1129 Marime text

Centrul Roman de Afaceri "Marea Neagra" a fost gazda mesei rotunde cu tema "Litoral curat - un pas in dezvoltarea durabila a zonei costiere". La manifestare au fost prezenti Mihaela Candea si Cosmin Barzan, reprezentanti ai "Mare Nostrum" si Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral.

Proiectul "Litoral curat" se afla la cea de a patra editie consecutiva si presupune, printre altele, organizarea unei caravane de informare si constientizare a publicului cu privire la colectarea selectiva si reciclarea materialelor recuperabile. In cadrul unui centru mobil, amplasat pe plaja in fiecare week-end si deservit de voluntari ai "Mare Nostrum" vor fi distribuite, periodic, materiale informative, concomitent cu organizarea de concursuri cu tematica ecologista adresate turistilor de pe plaja. Voluntarii ii vor sensibiliza pe agentii economici sa afiseze la punctele lor de vanzare postere care sa ii indemne pe cumparatori sa arunce ambalajele la cos.

Dezinteres fata de salubrizare

O alta activitate propusa de "Mare Nostrum" include actiuni de monitorizare si inspectie a plajelor cu ajutorul voluntarilor organizatiei, ai Garzii de Mediu si DADL. Este vorba despre o competitie propusa operatorilor de plaja, care, in urma punctajului obtinut in baza unor criterii, vor primi "stelute" de plaja. Astfel, va fi monitorizata existenta cosurilor pentru deseuri, prezenta sau absenta algelor marine la malul marii, functionalitatea dusurilor, toaletelor ecologice si cabinelor de schimb de pe plaja, prezenta vanzatorilor ambulanti si a animalelor comunitare. Plajele mai putin curate vor primi o steluta, cele curate - doua stelute, iar cele foarte curate - trei stelute. Gradul de curatenie al plajelor va fi reactualizat bilunar, iar turistii se vor putea ghida, in alegerea zonei unde sa-si petreaca sejurul. Un alt proiect al "Mare Nostrum" vizeaza realizarea unui site propriu, unde vor fi prezentate campaniile desfasurate, rezultatele obtinute, precum si monitorizarea sectoarelor de plaja. Desi invitati, operatorii de plaje si reprezentantii primariilor interesate de acest proiect au lipsit cu desavarsire de la actiune, semn ca, si unii si ceilalti, sunt preocupati de alte probleme decat cele legate de starea de curatenie a plajelor.

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii