Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:22 01 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Capatana „Nu exista lege care sa reglementeze acreditarea spitalelor"

ro

27 Apr, 2010 03:35 1571 Marime text
Pentru a putea trece testul european, spitalele din România ar trebui să investească sume uriaşe, pe care însă nu le au, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Acesta a afirmat de asemenea, că dintre cele 450 de spitale româneşti, doar 20 dintre ele s-ar putea acredita şi acest lucru s-ar întâmpla numai dacă procesul s-ar face conform normelor europene.

Mai mult decât atât, Consilierul ministrului Sănătăţii, Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dă şi un procent: maxim 80% dintre spitale ar trece testul septic, dacă se mai pun la punct cu respectarea normelor legale.

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Dan Căpăţână, ne-a declarat că „nu există o legislaţie în vigoare care să reglementeze acreditarea spitalelor. Există o comisie de acreditare a spitalelor, dar până nu vor exista norme care să reglementeze acreditarea spitalelor, nu vom putea cuantifica ce sumă va trebui să investim pentru a trece testul european".

Subfinanţarea spitalelor româneşti este atât de accentuată, încât, din sumele alocate, până la 85% se cheltuiesc cu salariile. „Iar din suma rămasă abia se pot finanţa activităţile curente - plata utilităţilor, consumabilelor, medicamentelor etc", a ţinut să precizeze preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii