Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DDFSS va autoriza activitatea de calificare a personalului adult

ro

12 Sep, 2003 00:00 908 Marime text

Anul 2004 va fi dedicat relaxarii fiscale

Timp de trei zile, in Mamaia, reprezentantii Directiilor pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) vor dezbate probleme legate de legislatie si organizare * Astfel, acestia sustin faptul ca vor scadea contributiile fiscale cu 3% si TVA-ul la medicamente cu 10% * Salariile bugetarilor vor creste cu 12 procente * Constantin Bragaru, ca director al institutiei judetene, va deveni, automat, si presedintele comisiei de formare profesionala

La hotelul "Flora" din statiunea Mamaia, s-au deschis, ieri, lucrarile seminarului intitulat "Legislatie bugetara si finante publice". La aceasta actiune, care se desfasoara pana pe data de 13 septembrie, participa reprezentanti ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, ai Ministerului Finantelor, precum si directorii executivi si adjuncti ai Directiilor pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala din intreaga tara. Lucrarile seminarului au fost deschise de prefectul Constantei, Gheorghe Martin, care a declarat ca, la nivelul judetului nostru, au existat o serie de probleme in rezolvarea carora conducerea Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Constanta s-a implicat. Martin a precizat ca, pe plan local, se confrunta cu o problema deosebita, respectiv munca la negru. "Pe platforma portuara exista acest fenomen de munca la negru. Firmele fac miliarde, dar, in afara de directori, nu au alti angajati. Tocmai de aceea vom demara un control pe platforma portuara, unde vom fi sprijiniti de Politie si Jandarmi. Scopul este acela de a diminua acest fenomen. Avem semnale ca mai multe persoane lucreaza la negru decat pe baza de contract de munca. Vom incercui zona si vom verifica actele fiecarei societati in parte. Mafia nu trebuie lasata sa se consolideze", a precizat prefectul Gheorghe Martin.

Se reduc taxele

La lucrarile seminarului, alaturi de directori ai Directiilor pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, sunt prezenti si reprezentanti ai Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor. Gheorghe Toma, director general in cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a declarat ca anul 2004 este unul al relaxarii fiscale. Astfel, se va aplica o reducere a contributiilor fiscale cu trei procente, in timp ce TVA-ul la medicamente se va diminua de la 19 la 9 procente. Aceeasi sursa a mai precizat ca, tot in cursul anului viitor, mai exact pe data de 1 ianuarie, vor avea loc o crestere salariala pentru bugetari de sase procente si o alta similara la inceputul lunii octombrie. "Pana in 2007, legislatia romaneasca va fi armonizata la nivelul legislatiei Uniunii Europene in vederea aderarii, care nu inseamna doar lucruri placute. Astfel, din 2004 vor fi restrictii vizavi de cheltuieli. As vrea sa dispara ideea potrivit careia se cer bani mai multi ca sa aiba de unde sa taie coordonatorul de credit. Ne aflam in situatia in care fiecare milion conteaza", a mai adaugat Toma.

Banii, principala tema de discutie

Constantin Bragaru, directorul executiv al Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, a declarat ca rolul seminarului este acela de imbunatatire a activitatii directiilor in materie de legislatie si organizare. In cadrul seminarului vor fi discutate mai multe acte normative. Se va pune accent pe problemele create de Legea 500/2002 a finantelor publice privind organizarea compartimentelor financiar-contabile din cadrul directiilor de munca si probleme financiar-contabile in realizarea programului de aplicare a prevederilor Ordonantei 129/2000 privind pregatirea continua a adultilor. "Personal, am parcurs legile care vor fi discutate in cadrul seminarului. Nu exista obiectiuni legate de acestea, dar trebuie facute anumite clarificari, in special la Ordonanta 129/2000, unde au aparut de curand si normele metodologice", a mai precizat Bragaru. Acesta a adaugat ca principala tema de discutie va fi legata de problemele economice ale directiilor de munca. "Principalul subiect abordat va fi legat de bani, pentru ca fiecare directie se confrunta, in mod special, cu probleme financiare. Asteptam ca zilele acestea sa se aprobe, in Parlament, bugetul pentru 2004, care va fi trimis la minister. Acesta il va defalca pe fiecare directie in parte, in functie de necesitati. Am facut si noi o propunere de buget pentru anul viitor si asteptam", a mentionat aceeasi sursa.

Formatorii profesionali, in vizorul DDFSS

Constantin Bragaru a declarat ca, potrivit Ordonantei 129/2000, toti agentii economici care efectueaza cursuri de calificare si recalificare profesionala trebuie sa fie autorizati de o comisie constituita la nivelul fiecarei Directii pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala din tara. La Constanta, presedintele comisiei de formare profesionala a adultilor va fi Constantin Bragaru. Acesta a precizat ca este convins ca vor aparea probleme cu formatorii profesionali deoarece foarte multi dintre acestia nu au autorizatii. Seful DDFSS Constanta a precizat ca, in curand, va fi demarata o actiune de control al acestora deoarece, potrivit legislatiei, trebuie sa fie autorizati de directie. In opinia lui Bragaru, era necesara o reglementare in acest sens fiindca foarte multi tineri fac cursuri in cadrul diverselor societati si, ulterior, descopera ca acestea nu sunt autorizate, iar atestatul primit nu este recunoscut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii