Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De 20 de ani, Clinica de Obstetrica - Ginecologie II a ramas la fel

ro

03 Feb, 2010 04:05 2996 Marime text
spital.jpgPână la sfârşitul lunii însă, fie se va hotărî mărirea secţiei sau micşorarea ei, ulterior să se înceapă lucrările de reabilitare, fie chiar se va desfiinţa.

Au trecut mai bine de 20 de ani de când Clinica de Obstetrică - Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a fost renovată. Acum, în mai toate saloanele vezi igrasie şi pereţi scorojiţi, paturi şi saltele rupte. În plus, nici instrumentarul nu a mai fost schimbat de zeci de ani. Nu este de mirare că spitalul din Medgidia, acolo unde condiţiile sunt mult mai bune a fost asaltat de constănţence, la fel şi clinicile private. Totuşi, la cele din urmă nu toată lumea îşi permite să apeleze, iar de la Medgidia medici au plecat rând pe rând, aşa că nici aceasta nu pare să mai fie o soluţie bună. În ciuda acestui fapt, până la această oră se pare că nu au existat bani şi pentru Obstetrică - Ginecologie II, chiar dacă acolo se salvează multe vieţi. De abia se poate asigura necesarul de medicamente, iar de o îmbunătăţire a condiţiilor hoteliere nu poate fi vorba, cel puţin până la sfârşitul lunii februarie. Până atunci se aşteaptă ca planul de reorganizare a spitalului să fie gata, iar în funcţie de modificări să se pună în discuţie şi eventuale renovări. „Până nu avem un plan de reorganizare a spitalului, a secţiilor şi a numărului de paturi nu ne putem angaja la nici un fel de reparaţii", a precizat managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână.

„Condiţiile hoteliere sunt inacceptabile"

În urma acestei reorganizări este foarte posibil ca secţia de Obstetrică - Ginecologie II, ca de altfel toate din spital, să fie mărită, micşorată sau chiar desfiinţată. Şeful Clinicii de Obstetrică - Ginecologie II, prof. univ. dr Lazăr Irimiea a respins chiar şi ideea de desfiinţare. „Indicatorii de performanţă sunt foarte buni. Că nu s-a reparat secţia este altă problemă şi nu e vina mea, deşi am făcut numeroase referate pentru această problemă. Mă surprinde această afirmaţie, să desfiinţezi o secţie care are patologie şi merge foarte bine. Este adevărat că eu sunt un tip agasant şi cer mereu repararea secţiei, dacă ăsta este motivul. Rămâne de apreciat şi de discutat. Să desfiinţeze, să vedem unde o să se ducă bolnavii. La cele două unităţi private n-o să meargă marea majoritate a bolnavilor pentru că nu au banii necesari, deci o să vină tot aici", a precizat dr. Irimiea. Totuşi, potrivit acestuia, numărul de paturi de obstetrică-ginecologie în SCJU şi în oraşul Constanţa în general este foarte mic, comparativ cu alte centre universitare de mărimea aceasta, aşa cum este Iaşi, Craiova sau Timişoara. În plus, despre o eventuală micşorare a secţiei sau chiar despre o desfiinţare nu a fost anunţat, până la această oră nici dr. Irimiea, nici dr. Tica, şeful Maternităţii.

La Clinica de Obstetrică - Ginecologie II nu vin doar paciente din judeţ. Şi multe tulcence apelează la serviciile specialiştilor de aici, în ciuda condiţiilor de care se plânge şi personalul sanitar. „Condiţiile hoteliere sunt inacceptabile, sunt de nedescris, sunt greu de imaginat. Nu cred că se mai găsesc în România asemenea condiţii hoteliere la mamă şi copil", este de părere dr. Irimiea.

Ministerul Sănătăţii a înştiinţat luna trecută toţi managerii de spitale că, în situaţia în care adresabilitatea este crescută într-o anumită specialitate, pentru o perioadă determinată, pacienţii pot fi internaţi în secţiile/compartimentele cu profil medical sau chirurgical, cu utilizare scăzută. Dacă însă situaţiile de supraaglomerare a unor secţii/compartimente este permanentă, atunci structura organizatorică trebuie modificată prin reducerea numărului de paturi la secţiile neutilizate corespunzător şi creşterea acestora la cele cu adresabilitate crescută.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • VALI 03 Feb, 2010 09:21 Dincolo de saloanele nerenovate este tot sectia prof. Irimiea unde in urma cu 2 ani s-a renovat si s-a cheltuit enorm.S-a realizat o renovare extraordinara cu sali de nasteri dupa ultimile standarde(linoleum si tapet antiseptic,instalatii de gaze complet renovate).Dupa un an de functionare dl. prof. le-a schimbat destinatia adica a desfiintat salile de nastere si le-a transformat in simple saloane.Despre asta nu spune nimeni nimic? Bani aruncati pe fereastra dar ce conteaza ca sunt bani publici !Din curiozitate mergeti sa vedeti aceste saloane la et.6 sector 4 .