Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:28 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De azi, grâul începe să încolţească sub zăpadă Tradiţii pentru sănătate, spor şi noroc, de Sfinţii Trei Ierarhi

ro

30 Jan, 2017 00:00 2488 Marime text
Astăzi, creştin-ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii Trei Ierarhi, o sărbătoare a reconcilierii. 
 
Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sau Sfinţii Trei Ierarhi au un loc aparte în panteonul marilor ierarhi şi sfinţi ai bisericii creştine, motiv pentru care sunt sărbătoriţi laolaltă, pe 30 ianuarie. După ce, în prima zi a noului an, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, apoi, pe 25 ale lunii, pe Sfântul Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu, pe 27 ianuarie şi pe 13 noiembrie, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, vine şi 30 ianuarie, zi în care cei trei mari învăţători creştini sunt celebraţi laolaltă. Azi este o sărbătoare mare, ce trebuie respectată, căci joacă un rol deosebit în tradiţia religioasă. În această zi se împacă rudele după lungi dispute. Mai mult, toate proiectele comune concepute de acestea în ziua praznicului vor aduce prosperitate în căminul lor. De secole, în ortodoxie sărbătoarea este respectată cu sfinţenie.
 
De secole, creştinii nu se abat de la tradiţiile moştenite. În această zi nu se fac treburi casnice, nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodărie, pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate. Totodată, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm niciun lucru din gospodăria noastră. În ziua celor Trei Sfinţi Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a membrilor familiei; totodată, se dau de pomană cărţi de rugăciuni şi iconiţe, care-i reprezintă pe cei Trei Ierarhi. De asemenea, la acest praznic este bine să dăm de pomană o candelă, pentru ca tot anul viaţa noastră să fie luminoasă. În numeroase zone din ţară, în ziua praznicului se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie. În ziua praznicului, fiecare mamă care are o fată de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

În această zi, fetele de măritat mănâncă numai pâine cu sare

În această zi, fetele de măritat împlinesc un ritual pentru ca cei Trei Ierarhi să le ajute şi să le găsească un soţ bun. De ceea, fata care vrea să afle amănunte despre ursitul ei nu trebuie să lucreze, iar în această zi ea mănâncă doar pâine cu sare. Seara, în vis, tânărul care îi aduce apă să bea va fi soţul ei. Văduvele care se confruntă cu numeroase probleme financiare, de sănătate sau care sunt înconjurate de duşmani aprigi trebuie să se roage şi să-i ceară ajutorul Sfântului Grigorie, cel care este un apărător dovedit al lor. O gospodină care nu respectă sărbătoarea, pentru că spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.

Pelerinaje în lăcaşurile de cult care poartă hramul Sfinţilor Trei Ierarhi

În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort trebuie să facă pomeniri la biserică şi, după slujbă, să împartă ofrande în sfântul lăcaş. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Sfinţilor Trei Ierarhi. Tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci care doresc să devină preoţi.

La masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe

Pentru a se bucura de sănătate şi spor în gospodăria lor, la masa sărbătorească creştinii trebuie să consume peşte şi fructe. În dimineaţa sărbătorii trebuie să dăm de pomană o lumânare aprinsă, pentru ca drumul nostru în viaţă să fie mereu luminos.

În ziua praznicului, începe să se schimbe vremea

În această zi, începe să se schimbe vremea, chiar dacă frigul îşi arată colţii încă. În tradiţia populară se spune că acum începe să încolţească grâul sub zăpadă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger, va urma o vară călduroasă. De asemenea, s-a constatat că, atunci când sărbătoarea este respectată, Sfinţii aduc ploaie la timp pe pământ. Bolnavilor le este de mare ajutor rugăciunea pentru sănătate lor, adresată Sfinţilor Trei Ierarhi, deoarece aceştia sunt doctori vindecători.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii