Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:26 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De azi, intră în vigoare noua lege a indemnizaţiilor Mămici şi tătici, iată ce aveţi de făcut pentru a beneficia de mai mulţi bani! (documente)

ro

01 Jul, 2016 00:00 51976 Marime text


Incertitudine şi întrebări pentru zeci de mii de părinţi, de astăzi, odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind aplicarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor. Cu toate acestea, procedura în sine este una destul de simplă şi perspectiva sutelor de drumuri şi de acte în plus de care ar fi nevoie pentru a beneficia de noile prevederi legislative nu este una reală.
 
ZIUA de Constanţa vă explică ce trebuie să faceţi, pas cu pas, pentru a beneficia de sumele mărite ori de prelungirea concediului pentru creşterea copilului. În acest sens, toate explicaţiile vin de la purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa, Mariana Fătu.
 
De astăzi, cuantumul minim al sumei pe care o poate primi un părinte aflat în concediul pentru creşterea copilului va creşte de la 600 de lei la 1.063 de lei. Totodată, stimulentul de inserţie va creşte la 531 de lei, iar plafonul maxim este eliminat. Asta înseamnă că mulţi dintre părinţii care aveau venituri ce depăşeau suma de 1.200 de lei (în cazul în care optaseră pentru un concediu de doi ani) ori de 3.400 de lei (în cazul în care au optat pentru un an de concediu) vor putea beneficia de recalcularea sumelor, aşa încât să beneficieze de o sumă echivalentă cu 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului. Majoritatea constănţenilor nu trebuie să depună niciun act în plus pentru recalculare.
 
Astfel, de la bun început, trebuie precizat faptul că majoritatea părinţilor aflaţi în concediul de creştere a copilului ori în plata stimulentului de inserţie nu trebuie să facă niciun drum, nu trebuie să depună niciun act în plus şi nici nu trebuie să solicite vreo recalculare pentru a beneficia de sumele mărite. Recalcularea se face în mod automat, în baza actelor depuse iniţial, la momentul intrării în concediul de creştere a copilului. În acest sens, persoanele vizate de modificările legislative nu trebuie să facă cerere pentru a li se recalcula indemnizaţia cuvenită, ele urmând să primească automat noile sume, începând cu luna august 2016.
 
„Aceste persoane trebuie să ştie că recalcularea se face automat, întrucât noi avem deja în sistemul informatic toate datele privind veniturile realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului de care avem nevoie pentru a stabili noile sume ce li se cuvin“, ne-a declarat Mariana Fătu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa.

Banii se primesc din august

„Persoanele aflate în plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la doi ani beneficiază din oficiu de majorarea cuantumului indemnizaţiei. Aceste persoane nu trebuie să depună documente suplimentare, întrucât majorarea cuantumului indemnizaţiei lunare se va face automat, pe baza documentelor existente la dosar, începând cu dreptul aferent lunii iulie 2016, plata acestor drepturi urmând să se facă începând cu luna august 2016.
 
Beneficiarii aflaţi în plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi cei aflaţi în concediul fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani şi care doresc modificarea opţiunii prin prelungirea/reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare vor trebui să depună cerere-tip şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, care se transmit prin e-mail, poştă sau se depun la sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv a municipiului Bucureşti, care efectuează plata. Pentru aceşti beneficiari, majorarea cuantumului indemnizaţiei aferente se face pe baza documentelor depuse iniţial“, a explicat purtătorul de cuvânt.

Doar trei categorii de persoane trebuie să facă menţiuni suplimentare

Totodată, aceasta a precizat că sunt doar trei categorii de persoane care trebuie să facă menţiuni suplimentare pentru a putea beneficia de noile prevederi legislative. „Este vorba despre persoanele care au optat pentru un concediu iniţial de creştere a copilului de un an şi doresc prelungirea acestuia, despre cele care se află în plata stimulentului de inserţie şi doresc să se întoarcă în concediul de creştere a copilului, dar şi despre cele care s-au aflat în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani (pentru care noi asigurăm plata contribuţiilor sociale şi a celor de sănătate) şi doresc prelungirea până la trei ani“, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei.
 
Astfel, persoanele care doresc să revină în concediul de creştere a copilului trebuie să se prezinte la sediul AJPIS Constanţa, din strada Decebal nr. 13C, cu o cerere-tip (care este deja publicată pe site-ul instituţiei ori care poate fi obţinută de la ghişeul de la parterul instituţiei), o copie de pe cartea de identitate a reprezentantului legal şi cu decizia de suspendare a contractului actual de muncă, iar reintrarea în concediu se va face automat.

 
Suma pe care o vor primi ca indemnizaţie este cea calculată iniţial la intrarea în concediul de creştere a copilului, în baza veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului. Cele care se află în concediul de creştere a copilului şi doresc prelungirea lui, fără să fi apucat să se fi întors la muncă, trebuie să depună cererea-tip de prelungire şi copia actului de identitate. La fel trebuie să procedeze şi persoanele care au intrat în concediul de creştere a copilului de un an în timp ce urmau studiile universitare ori liceale şi doresc prelungirea lui. Singura diferenţă este că, în cazul lor, în loc de decizia de suspendare a contractului de muncă, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere, dată în faţa persoanei aflate la ghişeul instituţiei, potrivit căreia au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi nu au muncit în acest interval.
 
Pentru persoanele care se află deja în plata stimulentului de inserţie, este de spus că acestea vor primi în mod automat stimulentul până la data la care copilul va împlini trei ani, în loc de doi. Din august 2016, vor primi stimulentul în cuantum de 531 de lei.

Actele pot fi depuse prin poştă sau transmise prin e-mail

Actele solicitate pot fi depuse şi prin poştă, cu specificaţia pe plic „prelungire/reluare drepturi ICC“ sau pot fi scanate şi transmise pe adresa de e-mail constanta_icc@mmanpis.ro. Este de menţionat, de asemenea, că programul de funcţionare al instituţiei a fost modificat, aşa încât toţi părinţii să aibă timp suficient pentru depunerea actelor. Astfel, instituţia are program de lucru cu publicul luni şi miercuri, de la ora 8.30 la ora 18.00, iar marţi, joi şi vineri, de la 8.30 la 16.30.

Nu mai există condiţia de plată a taxelor locale

„O altă modificare deosebit de importantă apărută în noua lege“, a explicat Mariana Fătu, „este faptul că a fost eliminată condiţia de plată a impozitelor şi taxelor locale. Astfel, pentru cei cărora le-au fost suspendate drepturile întrucât nu şi-au achitat taxele locale, se va reîncepe plata indemnizaţiilor şi li se vor acorda drepturile restante“. Totodată, mai trebuie spus că, potrivit noii legi, este important ca părintele să fi avut 12 luni lucrate în ultimii doi ani înainte de naşterea copilului pentru a putea beneficia de indemnizaţie.
 
„Aceasta înseamnă că este posibil şi ca părintele să fi lucrat două luni, să spunem, apoi să fi avut o pauză şi să fi lucrat alte zece luni, ori să lucreze o lună, iar în următoarea să facă pauză, ori alte modalităţi, dar important este să acumuleze 12 luni lucrate în ultimii doi ani înainte de naşterea copilului“, a explicat purtătorul de cuvânt. Pentru cei care au lucrat neîntrerupt înainte de naşterea copilului, se vor calcula 12 luni înapoi de la data naşterii celui mic.

Telefon pentru explicaţii suplimentare

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al instituţiei a mai precizat că numărul de telefon 0241/48.66.88 a fost pus la dispoziţia tuturor celor care au nelămuriri ori vor să întrebe cum să procedeze exact în situaţia în care se află. „Sunt colegi de-ai noştri care răspund la telefon şi pot oferi orice informaţie necesară părinţilor, pentru ca aceştia să ştie dac este nevoie sau nu să mai depună acte în situaţia în care se află sau dacă beneficiază automat de recalcularea indemnizaţiei şi creşterea ei“, a adăugat Mariana Fătu.
 
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta ghiduri orientative legate de ce aveţi de făcut punctual, în funcţie de situaţia în care vă aflaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihaela 10 Nov, 2016 09:14 Am o fata pe nume VASCAN ANDREEA MARIA care are o fetita care sa nascut acum 6luni,a bagat dosarul pentru indemnizatie si nu a venit nici un raspuns.nu are nici un alt venit,nu a lucrat nicaeri si bebele nu are Tata.va multumesc
  • despina 04 Jul, 2016 19:32 Buna ziua, am fost in crestere cppil pana la varsta de 2ani pana in data de 24 mai 2016, dupa care am revenit la serviciu incepand cu data de 25 mai 2016. Intrebarea mea este: eu pot benegicia de stimulentul 531 lei pana va implini copilul varsta de 3 ani. Multumesc.
  • Victoria 03 Jul, 2016 10:46 Bună ziua. Sunt însărcinată în 3 luni jumate. Eu am lucrat din octombrie 2013 pana în mai 2015 apoi am mai lucrat în februarie 2016 pana în mai 2016 și de atunci nu mai lucrez. Am înțeles ca trebuie sa ai 12 luni lucrate în ultimii 2 ani. Dar trebuie consecutive sau și asa cumulate în ultimii 2 ani, ca sa poți beneficia de indemnizația de creștere a copilului? Va mulțumesc
  • Sofia Brstu 02 Jul, 2016 15:24 Sunt in concediu de crestere copil fetița mea face 2 ani pe 7 februarie cînd trebuie sa merg la serviciu ca sa beneficiez si e nu de indemnizație pana la vârsta de 3 ani
  • Marinela elena 01 Jul, 2016 17:28 Buna ziua, eu sunt insarcinata in 2 luni si sotul meu lucreaza cu acte din februarie, el anul 2015 nu alucrat dar 2014 alucrat pana in decembrie se ia in calcul si ce a lucrat in 2014 desi eu nasc la sf luni ianuarie 2017? Eu am inteles ca trebui acumulate 12 luni din ultimi doi ani dar, putem beneficia de indemnizatie desi copilul se naste in 2017 si depaseste cam o luna si ceva peste cei doi ani ???