Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:02 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu" Mircea Pătruţ revine la Chirurgie Cardiovasculară

ro

10 Jul, 2012 01:36 4077 Marime text
Patrut_medic_Mircea_Patrut_01.jpgCele două decizii are Curţii de Apel Constanţa sunt irevocabile

După doi ani de procese, medicul Mircea Pătruţ a primit din partea instanţei cadoul aşteptat. În cele două cauze pe care le-a deschis împotriva Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cadrul medical a avut câştig de cauză.

Curtea de Apel Constanţa a judecat dosarul numărul 10238/118/2010 înregistrat pe 8 februarie 2011, având ca obiect contestaţie decizie de concediere. Prin decizia civilă nr. 510/CM, instanţa a admis recursul, a modificat în parte sentinţa recurată şi a admis în parte cererea reclamantului. S-a constatat nulitatea deciziei nr. 1279/06.08.2010 emisă de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi s-a dispus reintegrarea reclamantului Mircea Pătruţ în funcţia deţinută anterior concedierii. Restul dispoziţiilor au fost menţinute, instanţa de judecată a obligat pârâtă (SCJU) la 3.000 de lei cheltuieli de judecată către reclamantul recurent (Pătruţ) reprezentând onorariu avocat fond şi recurs proporţional cu pretenţiile admise. Decizia pronunţată în şedinţă publică pe 2 iulie a.c. este irevocabilă.

„Irevocabilă"

Cel de-al doilea dosar poartă numărul 1211/36/2011 şi a fost judecat de aceeaşi instanţă, având ca obiect „anulare act administrativ" . Decizia Curţii de Apel a sunat astfel: „Admite recursul. Modifică în tot hotărârea recurată în sensul că admite în parte acţiunea reclamantului, dispunând: - anularea deciziei 1266/29.07.2010 (iniţial 1261); - reintegrarea reclamantului în funcţia deţinută anterior; - obligarea pârâtului la plata drepturilor băneşti cuvenite reclam. de la data de 29.07.2010 până la reintegrarea efectivă, conform art. 106 alin. 1 şi alin. 2 din Lg. 188/1999. Respinge capătul de cerere privind plata unor daune morale ca nefondat. Obligă pârâtul la plata sumei de 3.500 de lei cheltuieli de judecată în favoarea reclamantului (onorariu avocat). Irevocabilă. Pronunţată în şedinţa publică din 02.03.2012 - jud. red - G. Pulbere". Aşadar, medicul Mircea Pătruţ trebuie să revină în funcţie şi, din câte se aude, îşi doreşte acest lucru. După ce fusese candidat din partea PSD la funcţia de senator al României, Mircea Pătruţ, cel pentru care fusese creată secţia de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SCJU, a fost controlat şi sancţionat de către angajatorul său. Într-un final, a fost alungat din Judeţeanul constănţean. O perioadă, interimatul şefiei de secţie a fost asigurat de Marta Budu şi, într-un final, postul a fost preluat de medicul bucureştean Mircea Militaru. Gura lumii spune chiar că Militaru ar fi fost năşit de Nicuşor Constantinescu, şeful Consiliului Judeţean, instituţie căreia i se subordonează SCJU.

Povestea demiterii

Notificarea nr. 18227 din 29.07.2010 spunea că de la data emiterii, Pătruţ este revocat din funcţia de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul SCJU Constanţa, pe motiv de neîndeplinire culpabilă a obligaţiilor ce îi reveneau, în conformitate cu dispoziţiile art. 8, pct. A2 din contractul de administrare nr. 4/2008. Aspectele care au dus la sancţionarea profesorului Mircea Pătruţ se regăseau, potrivit notificării, în raportul de control nr. 1164/7.07.2010 întocmit de către comisia de control din cadrul DSP Constanţa. Tot pe 29 iulie 2010 a fost semnată şi decizia 1266, în care se spune că începând cu acea dată încetează suspendarea contractului individual de muncă nr. 3065 din 12.10.2007, încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi dr. Mircea Pătruţ, ca urmare a încetării cauzei ce a determinat suspendarea, respectiv încetarea contractului de administrare 4/2008. În acelaşi timp, cel care a condus secţia de Chirurgie Cardiovasculară a fost înştiinţat că dr. Liliana Tuţa, la acea vreme director medical al SCJU şi preşedinte al comisiei de disciplină din cadrul unităţii sanitare, îl convocase pentru audieri în legătură cu abaterile săvârşite, constatate prin raportul de control nr. 10164/7.07.2010, întocmit de comisia de control din cadrul DSP Constanţa. Este adevărat, concluziile controlului Direcţiei de Sănătate Publică par dezastruoase, însă nu îl culpabilizau numai pe profesorul Mircea Pătruţ, ci şi conducerea spitalului. Spre exemplu, în raport se spunea că una dintre probleme a fost „nenominalizarea din partea SCJU a unui gestionar pentru bunurile primite de la CJC conform procesului-verbal de predare-primire fără număr/27.07.2008". De aici au derivat şi alte minusuri puse în cârca lui Pătruţ: nefinalizarea inventarierii echipamentelor medicale şi a celorlalte obiecte de inventar, dar şi faptul că asistenta şefă, deşi nu avea calitatea de gestionar, a dat din secţie anumite bunuri, în baza unor adrese, fără număr de înregistrare şi fără avizul medicului-şef de secţie. Cele cinci pagini cu concluzii incriminatoare pentru Mircea Pătruţ se finalizau cu recomandările care spuneau că medicul-şef de secţie şi asistenta şefă ar trebui sancţionaţi. Se vorbea în raport şi despre sesizarea anonimă care a dus la control, înregistrată la Direcţia de Sănătate Publică sub numărul 8671/10.06.2010. În urma sancţionării medicului prin revocarea din funcţie în urma deciziei conducerii SCJU, prin semnătura managerului Dănuţ Căpăţână, conducerea interimară a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a fost preluată de dr. Marta Budu, un nume des vehiculat pe toată perioada desfăşurării anchetei DSP-ului, pentru că în paralel cu acest control s-a mai desfăşurat un altul, de către o comisie numită de conducerea SCJU, din care făceau parte dr. Liliana Tuţa, directorul medical, dr. Ion Bordeianu, dr. Ion Aşchie, cărora li s-a alăturat şi medicul Marta Budu, ca membru al comisiei de inventariere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii