Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:58 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De trei ani, o pensionara isi cauta dreptatea

ro

31 Jul, 2004 00:00 1004 Marime text

Decizie a CJP contestata in zadar

Elena Stavre este nemultumita de modul in care i-a fost calculata pensia * Aceasta a incercat sa remedieze situatia prin toate caile posibile, dar de fiecare data raspunsul a fost in defavoarea sa * Batrana sustine ca a fost pensionata in baza Legii numarul 3 din 1977, desi era in vigoare Legea numarul 19 din 2000 * Reprezentantii Casei Judetene de Pensii sustin ca data de propunere a pensionarii in cazul Elenei Stavre a fost 16 martie 2001, iar Legea 19 din 2000 a devenit aplicabila de la inceputul lunii aprilie 2001 * Chiar daca pana acum toate incercarile ei au esuat, femeia este hotarata sa lupte in continuare pana cand nemultumirea sa va fi solutionata

La nivelul Constantei exista foarte multe persoane care sunt nemultumite de cuantumul pensiei si de modul de calculare a acesteia. Modalitatea de solutionare a acestei probleme este diversificata si difera de la caz la caz. Unii prefera sa mearga zilnic la sediul Casei Judetene de Pensii pentru a cere lamuriri, altii se adreseaza instantei sau fac sesizari la CJP cu privire la aspectele care-i nemultumesc. De obicei, in cazul in care dreptatea este de partea pensionarului, dureaza foarte mult timp pana se reglementeaza situatia. Altii insa nu reusesc niciodata sa intoarca situatia in favoarea lor. Un astfel de caz este cel al Elenei Stavre, din Constanta. Batrana ne-a povestit ca se inscrie cu succes in categoria persoanelor care de o viata se lupta cu "nelegiuirile si minciunile din aceasta tara". Prin Internet sunt la curent cu toate legile care nu se aplica decat politic, in defavoarea oamenilor de rand. Nemultumirile femeii au aparut in luna octombrie 2000, cand si-a depus cerere de pensionare, la limita de varsta, avand o vechime de 40 ani ca asistent principal radiologie. Batrana declara ca pe data de 4 iulie 2001 Casa Judeteana de Pensii Constanta a emis decizia cu numarul 240953, despre care nici pana in ziua de azi nu a fost anuntata in mod legal pentru a o semna si, de asemenea, pentru a o putea refuza sau contesta. Elena Stavre considera ca prima ilegalitate a CJP Constanta a fost ca a emis decizia in baza Legii 3 din 1977, desi, spune femeia, intrase in vigoare Legea 19 din martie 2000. "Este prima bataie de joc. De patru ani ma lupt cu legile reparatorii in mana si cu morile de vant. Am apelat la Prefectura, la Casa de Pensii si, mai nou, Tribunal. Nu am reusit insa pana acum sa-mi gasesc dreptatea", spune Elena Stavre. Batrana sustine ca institutia constanteana pentru pensii refuza, prin minciuni si abureli, sa-i recalculeze baza eronata si ilegala a pensiei initiale. "Prin toate adeverintele administrative aduse in completare, prin toate cererile in baza Legii 338/2003 si a Ordonantei 9/2003, care imi dau dreptul la o viata decenta si posibilitatea sa traiesc din banii pe care i-am cotizat timp de 40 de ani la stat, tot nu am reusit sa-mi gasesc dreptate. Imi caut repararea prejudiciului banesc cu legile in mana" a mai precizat pensionara nemultumita. Indiferent de piedicile intampinate pana acum, batrana nu este dispusa sa renunte, convinsa fiind ca are dreptate si ca autoritatile competente au facut o greseala pe care nu vor sa o recunoasca si spune ca nu va renunta la aceasta lupta chiar daca va fi necesar sa plece din aceasta lume cu legile pe piept. Disperarea femeii care de mai mult de trei ani incearca sa-si faca dreptate este mare, insa acest lucru ii da putere si o ajuta sa nu renunte.

CJP are dreptate

Pentru a afla care este situatia Elenei Stavre, am solicitat informatii de la Casa Judeteana de Pensii Constanta. Raspunsul institutiei constantene a fost prompt, dar in defavoarea reclamantei. Reprezentantii CJP spun ca pensionara a completat si semnat declaratia din dosarul de pensionare, ceea ce inseamna ca aceasta si-a dat acordul cu privire la toate datele continute in dosar, respectiv data inscrierii la pensie, stagiul de cotizare, perioada de baza de calcul si elementele ce au compus baza de calcul. Mai mult, reprezentantii Casei constantene de pensii spun ca, in cazul Elenei Stavre, s-a procedat corect deoarece, dupa ce femeia s-a pensionat, a continuat sa lucreze. Vechimea astfel acumulata s-a calculat si i-a fost adaugata la pensia stabilita anterior. Cat priveste faptul ca pensia s-a calculat in baza Legii 3 din 1977, desi intrase in vigoare Legea 19 din 2000, conducerea Casei de Pensii precizeaza ca data de propunere pentru pensionarea batranei a fost 16 martie 2001, iar Legea 19 din 2000 a devenit aplicabila pe data de 1 aprilie 2001.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii