Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De vorba cu nepoata Mamei Maria

ro

21 Nov, 2002 00:00 2551 Marime text

Descantece cu apa ne-nceputa la fapt de seara

Reporterii ZIUA de Constanta au vizitat ieri mai multe vrajitoare, adepte ale magiei albe * Speranta, nepoata Mamei Maria, era singura care stia "sa descante cu apa neinceputa in bobi" * Pe calea bobilor, unul dintre reporterii nostri a aflat ca are facute "vraji pe apa" * Tarifele cerute pentru "dezlegarea cununiei" sunt foarte piperate, dar cu efect garantat

Fiecare dintre noi a fost curios macar o data sa afle ce ii spune o prezicatoare sau sa cunoasca din cafea sau carti ce ii rezerva viitorul si cum poate sa se fereasca de vraji. Pe langa vechile metode de ghicit, si aici includem tarotul, cartile simple, cafeaua sau ghicitul in palma, "prezicatoarele", care de cele mai multe ori sunt fiicele sau nepoatele unei vrajitoare consacrate, ofera doritorilor variate posibilitati de a afla mai multe despre viitor. Desi ghicitul in bob are o lunga traditie in spate, secretele metodei nu sunt cunoscute de multe "profesioniste".Reporterii ZIUA de Constanta au vizitat ieri mai multe vrajitoare, adepte ale magiei albe, pentru a li se ghici viitorul in bobi. Cartierul unde locuiesc cele mai multe adepte ale magiei albe este Palas, unde exista o adevarata concurenta in bransa. Primele doua prezicatoare la care ne-am oprit au recunoscut ca, din pacate, nu cunosc prea bine metoda, in schimb ne vor satisface curiozitatea ghicindu-ne in... ceai sau apa. In cele din urma, am cunoscut-o pe Speranta, nepoata Mamei Maria, care se parea ca stie "sa descante cu apa neinceputa in bobi". Mai inainte de a dovedi abilitatile sale profesionale, nepoata Mariei ne-a cerut o taxa pentru ca bobii sa se aseze asa cum trebuie. Bobii au luat calea stiuta chiar si dupa ce am obtinut o reducere de 10% pentru studenti. Speranta a marturisit ca nu face aceste gesturi pentru nimeni, dar ca fiind persoane cu "inger bun", "ca ne-a ghicit ea", ne ia mai putin. Cu toata reducerea oferita, am scos din buzunar o suma frumusica. Dupa ce am dat "arvuna la bobi", Speranta ne-a dus intr-o camera cu peretii tapetati cu icoane si luminata numai de candele. Ea a scos dintr-un dulap o boccea in care se aflau toate cele necesare descantecelor: lumanari de seu, busuioc, tamaie, trei flori de trei culori diferite, precum si un pachet de carti slinoase, "mostenire de la strabunica Filomena, vestita in Clanul cel Mare al Vrajitoarelor". Bobii se aflau depozitati intr-o cutie ce, la prima vedere, parea din aur si care avea incrustata pe capac imaginea "toiagului sfant", fara a se obosi sa explice originea sacralitatii. Unul dintre reporteri, la sugestia prezicatoarei, si-a asezat mana dreapta pe cutie, timp in care trebuia sa-si "puna un gand". Reporterul nostru a recunoscut, la terminarea sedintei, ca el se gandea... la patrunjelul pe care uitase sa-l puna in ciorba. Dupa ce colega noastra a meditat la patrunjel, vrajitoarea i-a cerut sa nu vorbeasca, apoi a scos din cutie un pumn de bobi pe care "i-a dezlegat cu vorbe vechi si de folos" si i-a aruncat pe o panza neagra.

Bucurie la ceas de seara

Au urmat cateva minute in care in incapere nu se mai auzea nici un zgomot, cu exceptia mormaielilor Sperantei care studia cu interes asezarea bobilor. In cele din urma, verdictul a sosit cu duritate. "Domnisoara, nu este de glumit! Cineva ti-a facut vraji si, daca nu o sa iei masuri, nu o sa ai parte de cununie". In continuare, Speranta a explicat ca vrajile fusesera facute de o parte femeiasca si "date pe apa". Cu aceasta ocazie, reporterii au aflat ca sunt trei moduri de a face vraji: pe apa, pe pamant si pe foc, cele mai periculoase fiind, bineinteles, cele pe apa. Pentru a avea parte de cununie, colega trebuia sa dea cateva milioane de lei si, in plus, trebuie sa aduca o lista intreaga de cumparaturi, printre acestea numarandu-se si un pui viu, un set complet de lumanari de seu, o ulcica de pamant si un maiou sau un tricou care, dupa ce va fi descantat, va trebui purtat o perioada direct pe piele. Descantecul cel mai important il face seara cu apa neinceputa pe toate aceste obiecte. Dezlegarea se face in trei sedinte, la ultima reporterul trebuind sa primeasca "o licoare din ierburi" si o lista cu sfaturi. Speranta a tinut sa precizeze ca nu va putea calca in biserica cu voal in cazul in care colega nu va urma cu strictete toate cele enumerate mai sus. Pe langa acestea, reporterul a avut ocazia sa afle si ce ii mai rezerva viitorul. Speranta a sfatuit-o pe colega noastra sa aiba grija de "o adunare mare", in care viata ei se va schimba, insa acest lucru va depinde de ea. Insa, clienta are sansa, daca va sti cum sa se foloseasca de ea, ca norocul sa-i vina inapoi intreit. Mai mult, un "barbat cu tample carunte" ii va face o bucurie la ceas de seara, lucru ce ii va schimba destinul. Dar si asta depinde numai de felul in care va sti sa fie ascultatoare si binevoitoare. Ametiti de prevestirile lugubre, cei doi reporteri au lasat-o pe Speranta, nu inainte de a-i promite ferm ca o vor lasa sa o ajute pe colega noastra "sa puna piciorul in biserica".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii